Φρουζής: Δεν έδωσα σε κανέναν χρήματα

Υπόθεση Novartis: Έφοδοι σε σπίτια και εντάλματα – Κλιμακώνονται οι έρευνες

12/02/18 • 08:36 | UPD 12/02/18 • 08:37

Η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες κινήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς έληξε ήδη, καθώς έχουν ξεκινήσει έφοδοι σε σπίτια εμπλεκομένων στην υπόθεση της Novartis.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες κινήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς έληξε ήδη, καθώς έχουν ξεκινήσει έφοδοι σε σπίτια εμπλεκομένων στην υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί του Σαββάτου έγινε έλεγχος στο σπίτι, αλλά και στο γραφείο όπου εργάζεται σήμερα, πρώην συνεργάτιδος του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδώνιδος Γεωργιάδη.

Η έφοδος έγινε στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis σε μη πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία, αφού για τα πολιτικά πρόσωπα τον λόγος έχει πλέον η Βουλή. Αυτή δεν είναι η μόνη έφοδος σε σπίτι, που γίνεται στο πλαίσιο της έρευνας, αλλά τις τελευταίες ώρες φέρονται να έχουν γίνει πολλές τέτοιες έφοδοι. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν αναφέρει και άλλα πρόσωπα πλην των 10 πολιτικών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αναφορές σε κάποια από τις συνεργάτιδες του πρώην υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, γιατί την οποία ο προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέτση», είχε καταθέσει: «Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση όμως του Αδωνι Γεωργιάδη, γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι), σε τρεις περιπτώσεις, τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του, Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μία φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ, όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Αδώνιδος Γεωργιάδη, και τις άλλες δύο φορές εντός του υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα, περίπου».

Πάντως στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταθούν οι έρευνες και οι έφοδοι σε σπίτια και γραφεία, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθούν και εντάλματα σύλληψης. Εν τω μεταξύ, το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε αιτήματα δικαστικής συνδρομής τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις ΗΠΑ. Τα αιτήματα αυτά, που σύμφωνα με ελβετικά μέσα ενημέρωσης υποβλήθηκαν στα τέλη του ’17 και τον Ιανουάριο του ’18, εξετάζονται.

Εισαγγελείς

Την ίδια ώρα, όταν η Εισαγγελία Διαφθοράς βρίσκεται στο στόχαστρο και κατηγορείται για λάθη στους χειρισμούς της στην υπόθεση, τόσο ως προς τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή όσο και ως προς τη διάταξη που αναγνώρισε τους τρεις μάρτυρες ως προστατευόμενους, η άλλοτε «λαλίστατη» Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος δεν έχει τοποθετηθεί, παρά τα πυρά που δέχεται εισαγγελικός λειτουργός.

Αυτή την απορία εκδήλωσαν με ανακοίνωσή τους πέντε μέλη της Ενωσης, -εκ των οποίων ο ένας αποτελεί μέλος της μειοψηφίας- οι οποίοι επισημαίνουν ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis έπραξε ορθά, καθώς ήταν υποχρεωμένη να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή.

Ειδικότερα, εξηγούν στην ανακοίνωσή τους: «Κατά το άρθρο 86 παρ. 2 του Συντάγματος, εάν στο πλαίσιο ανάκρισης, προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία κατά προσώπων που διατέλεσαν μέλη κυβέρνησης, για ποινικά αδικήματα, που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή, από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση. Είναι προφανές ότι, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη του Συντάγματος οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ήταν υποχρεωμένοι να διαβιβάσουν αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται στα συλλεγέντα στοιχεία της δικογραφίας, κατά τη διενεργούμενη από αυτούς, έρευνα για την υπόθεση Novartis. Η εισαγγελέας κατά τη Διαφθοράς και οι επίκουροι εισαγγελείς έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι διαθέτουν και το απαραίτητο σθένος και τις επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες για την άσκηση του δύσκολου έργου τους».

Μάλιστα, αφήνουν υπόνοιες σχετικά με τους λόγους που η Ενωση δεν προέβη ήδη σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας: «Εκφράζουμε την απορία μας για ποιο λόγο το “Ενωτικό” προεδρείο της Ενωσης, στους κόλπους του οποίου μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός, δεν έχει εκδώσει ακόμη ανακοίνωση υποστήριξης για τις αδικαιολόγητες επιθέσεις που εκτοξεύονται εναντίον των συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίες συνιστούν ευθεία επίθεση και κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης». Σημειώνεται ότι τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν οι Χαράλαμπος Μαυρίδης, Ευάγγελος Κασσαλίας, Δημήτρης Τράγκας, Χρήστος Παπαδήμας και Σταματία Γκαρά – Δημουλέα.

Φρουζής: Δεν έδωσα ποτέ και σε κανέναν χρήματα

Την έκπληξή του σχετικά με το ότι δεν κλήθηκε ποτέ -κατά τη διάρκεια της έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς- να καταθέσει, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο κεντρικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, Κωνσταντίνος Φρουζής.

Μάλιστα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis τόνισε ότι εάν είχε κληθεί να καταθέσει πριν του ασκηθεί η ποινική δίωξη, θα είχε διαφωτίσει πολλές πτυχές της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι ο φάκελος της υπόθεσης έχει ήδη ανατεθεί σε ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος, αφού τομ μελετήσει, αναμένεται να καλέσει για εξηγήσεις τον κ. Φρουζή.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της φαρμακευτικού κολοσσού υποστήριξε, για πολλοστή φορά, ότι ουδέποτε διακίνησε «μίζες» σε πολιτικούς, ορισμένους από τους οποίους δεν έχει καν συναντήσει. Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αναφέρθηκε σε όλα σχεδόν τα πολιτικά πρόσωπα που υπάρχουν στη δικογραφία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι δεν έδωσε ποτέ χρήματα «όχι μόνο στον κ. Γεωργιάδη αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό».

Ωστόσο, περιέγραψε κάποιες συναντήσεις του με πολιτικά πρόσωπα, υπό την ιδιότητα του τότε προέδρου του ΣΦΕΕ, ενώ για κάποιους από τους πολιτικούς που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση επισημαίνει ότι δεν τους έχει συναντήσει ποτέ. «Είδα τον κ. Πικραμμένο στο Μέγαρο Μουσικής σε μια εκδήλωση και μου έδωσε την κάρτα του. Δεν τον έχω ξανά δει, δεν τον έχω ξανά συναντήσει. Οπως δεν έχω συναντήσει και τους κυρίους Αβραμόπουλο και Βενιζέλο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τον Παναγιώτη Πικραμμένο υπάρχει μόνο μια αναφορά σε κατάθεση μάρτυρα, ο οποίος υποστηρίζει ότι άκουσε τον Κων. Φρουζή να λέει πως «στον Πικραμμένο έκανα δωράκι 100.000 ευρώ».

Για τη συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Φρουζής αναφέρει ότι τον συνάντησε μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και τότε βρέθηκε εκεί υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΣΦΕΕ. Περιγράφοντας, δε, τη συνάντησή τους, ανέφερε πως ήταν ολιγόλεπτη και με θέμα τις οφειλές του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές, ελληνικές και πολυεθνικές. Με την ίδια ιδιότητα, δηλαδή αυτή του προέδρου του ΣΦΕΕ και όχι του αντιπροέδρου της Novartis, συνάντησε και τον Γιάννη Στουρνάρα, με την ιδιότητα, δε, του προέδρου του ΙΟΒΕ και όχι του υπουργού Οικονομικών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου