ΠΡΟΣΩΠΟ-«ΚΛΕΙΔΙ» Ο ΤΕΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Οι καταθέσεις καίνε τον Mr Novartis – Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής

11/02/18 • 08:20 | UPD 11/02/18 • 12:16

Πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης Novartis είναι ο τέως αντιπρόεδρος της εταιρίας Κωνσταντίνος Φρουζής. Από τις καταθέσεις και όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, ο «Mr Novartis» είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους του κράτους.

Ο γοητευτικός ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας βρέθηκε στο μάτι του «κυκλώνα», με τον ίδιο να αρνείται όλες τις κατηγορίες εις βάρος του. Οι επικοινωνιακές και διοικητικές του ικανότητες είναι αδιαμφισβήτητες, καθώς πρόκειται για ένα πολύ προσιτό άτομο, που είχε συνέχεια ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους και δεν ήταν λίγοι όσοι τον ζήλευαν για αυτά τα χαρίσματά του.

Σε αυτή την επικοινωνιακή δεξιοτεχνία εστιάζουν άλλωστε και οι μάρτυρες της υπόθεσης, λέγοντας ότι ξεχώριζε η ικανότητά του να προσεγγίζει τα «σωστά» πρόσωπα ώστε να προωθούνται τα συμφέροντα της εταιρίας. Αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο προσελήφθη από τον φαρμακευτικό «κολοσσό».

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την κατάθεση της μάρτυρος με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». «Αυτό όμως που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι ο Φρουζής είχε προσληφθεί από τη Novartis λόγω της ικανότητάς του να προσεγγίζει απευθείας ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα και τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους, ως χαρακτήρας δε ο ίδιος ήταν συγκεντρωτικός, ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στις σχέσεις του με τα πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να καρπώνεται ο ίδιος, παράλληλα με τη Novartis, το αντίστοιχο όφελος από τις παράνομες αποφάσεις των πολιτικών προσώπων», ανέφερε.

Αντίστοιχα, από την κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» φέρεται ο Κωνσταντίνος Φρουζής να «έλυνε και έδενε» μέσα στο υπουργείο Υγείας. Για παράδειγμα, όταν είχαν χορηγηθεί 50.000 ευρώ από την εταιρία για χορηγία μιας Παγκόσμιας Ημέρας, ο τέως αντιπρόεδρος, σύμφωνα με την κατάθεση, είχε ενημερώσει τα στελέχη της Novartis ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν για να εξασφαλιστεί ευνοϊκή μεταχείριση της φαρμακευτικής εταιρίας από τον τότε υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το όνομά του αναφέρεται και στο θέμα κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού με υπεράριθμα αντιγριπικά εμβόλια της εταιρίας την περίοδο πανδημίας του Η1Ν1 (2009).

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής αναφέρεται και στα έγγραφα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Φαίνεται ως ο υπογράφων των αιτιολογήσεων για δωροδοκίες σε συμβούλους και γιατρούς μέσω ελληνικών εταιριών επικοινωνίας.

Βαλίτσα με λεφτά

Προστατευόμενος μάρτυρας… θυμήθηκε στενές σχέσεις του κ. Φρουζή και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και συμβούλους του. Κατέθεσε ότι ο «Mr Novartis» παρέδωσε βαλίτσα με χαρτονομίσματα στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

«Περί τα μέσα του 2013, αν θυμάμαι καλά την περίοδο, ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσονάιτ, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μοβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά», αναφέρεται στην κατάθεση.

 Ο ΣΦΕΕ

«Αθέμιτες» πρακτικές κατήγγειλαν οι μάρτυρες για την ανάληψη του τιμονιού του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) από τον κ. Φρουζή.

Στην κατάθεσή της, η «Αικατερίνη Κελέση» ανέφερε: «Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΦΕΕ, για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος, έπρεπε να κατέχει θέση διευθύνοντος συμβούλου φαρμακευτικής εταιρίας. Ο κ. Φρούζης, ωστόσο, κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του για τη θέση του προέδρου του ΣΦΕΕ το έτος 2011, ήταν αντιπρόεδρος της Novartis και επικεφαλής του Τμήματος Market Access και ως εκ τούτου δεν πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις. Για το λόγο αυτόν, συνέταξε σχετική επιστολή την οποία απέστειλε στον ΣΦΕΕ και στην οποία αναφερόταν ότι με την πιο πάνω ιδιότητά του (γενικού διευθυντή) εκπροσωπεί νόμιμα την εταιρία σε όλους τους φορείς και τις αρχές, ώστε να φαίνεται ότι δήθεν ενεργεί ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis και ότι συνεπώς πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, τελικά εξελέγη πρόεδρος του ΣΦΕΕ τον Μάρτιο του 2012. Στις 15/10/2012, ο Φρουζής οργάνωσε συνάντηση στον ΣΦΕΕ προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό προς όφελός του, τέθηκε δε ο επιπλέον όρος στο καταστατικό να εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του ΣΦΕΕ ακόμη και αν άλλαζε φαρμακευτική εταιρία…».

Στην ερώτηση των εισαγγελικών αρχών εάν ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis είχε λόγους να διαφύγει στο εξωτερικό, η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσε για «μεγάλο» λογαριασμό του κ. Φρουζή στην Ελβετία, αλλά και για γνωριμίες που διατηρεί με ισχυρούς ανθρώπους στο εξωτερικό, «που εξαιτίας της οικονομικής τους επιφάνειας θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να διαφύγει».

WHO IS WHO

Οκτώ χρόνια, από το 2007 έως το 2015, κατείχε ηγετικό ρόλο στη Novartis Hellas. Η πορεία του στο χώρο της Υγείας συνεχίστηκε στον ΣΦΕΕ, ενώ μετά άλλαξε τελείως «πορεία» και διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στην «Creta Farms», όπου έμεινε μέχρι και τον περασμένο Απρίλη.

Από το 1985 μέχρι σήμερα κατείχε ανώτατες διοικητικές θέσεις, εντός κι εκτός Ελλάδας, σε εταιρίες όπως Vodafone, ΟΤΕ, L’Oréal, Promodes/Carrefour.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής είναι ο ιδρυτής της εταιρίας «Longevity Diet» που δραστηριοποιείται στον τομέα των βιολειτουργικών τροφίμων.

«Ουδέποτε συμμετείχα σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα»

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι καθ’ όλο το διάστημα παραμονής μου στην ανωτέρω εταιρία ουδέποτε συμμετείχα καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ούτε περιήλθε οποιαδήποτε τέτοια εις γνώση μου.

Τα όσα αντίθετα κυκλοφορούν σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών ή διατυπώνονται σε επίσημα έγγραφα, με προχειρότητα που προκαλεί εντύπωση, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Αναμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία να λάβω νομίμως γνώση της δικογραφίας, η οποία κατά τρόπο νομικά και ηθικά επιλήψιμο έχει διαρρεύσει, προκειμένου κι εγώ να πληροφορηθώ την εις βάρος μου κατηγορία, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα καταπέσει», ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Φρουζή.

Στο facebook

Πιο «σκληρή» ήταν η δεύτερη αντίδρασή του, μέσω του λογαριασμού του στο facebook. «Οι στημένοι ψευδομάρτυρες και οι άθλιοι συνεργάτες τους, που “βρέθηκαν”/“ανακαλύφθηκαν” τις τελευταίες εβδομάδες (!), σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Προσωπικά δεν θα αφήσω κανένα να σπιλώσει τη μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία, όπου τίμησα και τιμώ τα παιδιά μου, την οικογένειά μου και τη χώρα μου».

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

mgeorganta@etypos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής