σε ηλικία 47 ετών

Θλίψη από τον χαμό του δημοσιογράφου Νίκου Τσίτσα

28/01/18 • 14:37 | UPD 28/01/18 • 19:48

«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 48 ετών, ο δημοσιογράφος Νίκος Τσίτσας. Ο Ν. Τσίτσας είχε εργαστεί σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες, στο ελεύθερο, πολιτικό και το ρεπορτάζ του υπουργείου Εσωτερικών. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα, στις 15:00 στο Κοιμητήριο Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, ο Νίκος Τσίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και αφού ολοκλήρωσε τις λυκειακές του σπουδές, φοίτησε στη σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά. Η δημοσιογραφία, όμως, ήταν εκείνη που τον κέρδισε κι έτσι ξεκίνησε να εργάζεται το 1990 στο περιοδικό της Δυτικής Αθήνας «ΕΝΝΕΑ». Διετέλεσε σύμβουλος επικοινωνίας στο Υπουργείο Εργασίας, στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και στο Δήμο Αγίων Αναργύρων.

Το 2000 συνεργάζεται με τη δεκαπενθήμερη εφημερίδα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ» ενώ το 2003 αρχίζει τη συνεργασία του με το περιοδικό «ΕΙΚΟΝΕΣ», απασχολούμενος στο ελεύθερο και το πολιτικό ρεπορτάζ. Το 2009 και ως το πρόωρο τέλος του εργάστηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στο ρεπορτάζ του Υπουργείου Εσωτερικών – Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αργότερα ως πολιτικός συντάκτης. Επίσης, ήταν πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και της ιστοσελίδας «thetoc.gr».

Στο παρελθόν, είχε εργαστεί στα περιοδικά «ΕΠΙΛΟΓΗ», «ΚΕΦΑΛΑΙΟ», «BANKERS REVIEW» και την ιστοσελίδα «capital.gr» ενώ διετέλεσε και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Περιστερίου από το 1998 έως το 2006.

Ο Νίκος Τσίτσας υπήρξε ένας καλός συνάδελφος, απόλυτα καταρτισμένος, ευγενής, φιλικός με όλους και αγαπητός σε όσους συνεργάστηκε. Δυστυχώς, η μοίρα είχε άλλα σχέδια και «έφυγε» πρόωρα, σκορπίζοντας θλίψη στους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται θερμά τη σύζυγό του Ζωή και την αγαπημένη του κόρη. Οι λέξεις είναι φτωχές μπροστά στην απώλεια ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος είχε τόσα πολλά να προσφέρει.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με δήλωσή του εξέφρασε τηθλίψη του για την απώλεια του δημοσιογράφου, ενώ συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν και πολιτικά κόμματα.

Με ένα συγκινητικό άρθρο της στο TheTOC, η Έλλη Στάη αποχαιρετά τον συνεργάτη της, Νίκο Τσίτσα.

«Θυμάμαι τα μάτια του, τη χαρά του και εκείνο το «ευχαριστώ Έλλη μου» που συνοδευόταν από αυτό το χαμόγελο που δεν ξεχνιέται» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά το κείμενό της:

Όταν ξεκίνησαν όλα στο TheTOC ο Νίκος Τσίτσας ήταν εκεί. Όταν χρειαζόταν άποψη, παραπάνω δουλειά, επιμονή, αληθινή αγάπη για αυτή τη δουλειά, που είναι δεύτερη φύση για εμάς τους δημοσιογράφους, ο Νίκος δεν έκανε πίσω.

Σε έναν χώρο που κατηγορείται συχνά -δίκαια ή άδικα- για εγκατάλειψη των αξιών του και της δεοντολογίας του, ο Νίκος δεν εγκατέλειπε το ήθος του και την ακεραιότητά του ως άνθρωπος και ως δημοσιογράφος. Ήξερε πολύ καλά τι σημαίνει δεοντολογία και δημοσιογραφική ακεραιότητα, γιατί ήταν από αυτούς που την υπηρετούσαν.

Με γνώμη πάντα συγκεκριμένη και κριτικό βλέμμα, αλλά έτοιμος για διάλογο δημιουργικό, με επιχειρήματα και γνώση, κατάφερνε πάντα να θέλεις να είναι μαζί σου, να ποντάρεις σε αυτόν χωρίς να χάνει ποτέ το χιούμορ του.

Ο Νίκος ήταν «έξω καρδιά» και το μετέδιδε σε όλους, ήξερε να συγκινεί χωρίς να το προγραμματίζει, απλά γιατί πορευόταν με το πηγαίο του συναίσθημα.

Καταρχήν δεν θα ξεχάσω το πόσο προσπάθησε να μη μου μιλάει στον πληθυντικό. Δεν είμαι σίγουρη ότι το κατάφερε μέχρι τέλους. «Μη με κάνεις να αισθάνομαι σεβάσμια Νίκο μου», του έλεγα. «Μα έτσι κι αλλιώς σας-σε σέβομαι», ήταν η απάντηση. Όπως δεν θα ξεχάσω το καλοκαίρι του 2015, που με έκανε να βάλω τα γέλια όταν μου ζήτησε να μιλήσω στο βίντεο που ετοίμαζε για τον γάμο του με τη Ζωή του, στην Κύπρο. Τότε που όλοι στο TheTOC γελούσαμε και λέγαμε «Τον δίνουμε τον Τσίτσα».

Θυμάμαι τα μάτια του, τη χαρά του και εκείνο το «ευχαριστώ Έλλη μου» που συνοδευόταν από αυτό το χαμόγελο που δεν ξεχνιέται.

Και μετά ήρθε η κορύφωση της κρίσης που τους σάρωσε όλους ψυχολογικά. Και ξέρουμε ότι κι εκείνος πιέστηκε, όπως κι άλλοι, παντού.

Οι αποχαιρετισμοί έχουν πάντα θλίψη. Το αντίο είναι πάντα βαρύ.

 

Ανακοίνωση για τον χαμό του δημοσιογράφου Νίκου Τσίτσα εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία:

«Η δημοσιογραφική οικογένεια έγινε φτωχότερη αφού έφυγε πρόωρα από τη ζωή άλλο ένα εκλεκτό της μέλος», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Ο Νίκος Τσίτσας στην επαγγελματική του πορεία ασχολήθηκε με το πολιτικό ρεπορτάζ και ξεχώρισε για το ήθος, την ευπρέπεια και τον επαγγελματισμό του. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφέρει σε δήλωσή του για την απώλεια του δημοσιογράφου Νίκου Τσίτσα:

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Για όλους εμάς, ο Νίκος Τσίτσας ήταν πολλά περισσότερα από ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος», σημειώνεται στη δήλωση και προστίθεται: «πάντα ευγενής και χαμογελαστός, πάντα στην πρώτη γραμμή της είδησης και της ζωής. Καλό ταξίδι».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο του Νίκου Τσίτσα, εξέδωσε Το Ποτάμι.

«Ο Νίκος Τσίτσας υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με πάθος, ήθος και αφοσίωση. Ήταν ακούραστος, εργατικός, μαχητικός, αποκαλυπτικός. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στο καλό ρεπορτάζ.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».