15/01/18 • 22:26 | UPD 16/01/18 • 00:29

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αθήνα

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας) ταρακούνησε λίγο πριν τις 10:25 την περιοχή της Αττικής. Αρχικά το Γεωδυναμικό έδωσε 4,2 Ρίχτερ το μέγεθος. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα προέβη σε διόρθωση, δίνοντας 4,4 Ρίχτερ το σεισμό στην Αττική.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ιδιαίτερα σε όλες τις περιοχές, ενώ η διάρκειά του ήταν πάνω από 6 δευτερόλεπτα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας:  «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης».

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε το σεισμό στους 4,5 βαθμούς Ρίχτερ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω το μέγεθος στα 4,3 Ρίχτερ. Το Αριστοτέλειο δίνει το μέγεθος του σεισμού στους 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας, στην περιοχή της Αττικής και 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Αθήνας.

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ.Χουλιάρα προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Η διάρκεια του σεισμού

Ο σεισμός, που ήταν ισχυρός σε ένταση και είχε διάρκεια 6 δευτερολέπτων, ένω έγινε αισθητός σε όλη την Αττική. Δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν ζημιές. Όσον αφορά τους μετασεισμούς, ήταν μεταξύ 2-2,6 Ρίχτερ.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δίνοντας, ωστόσο, το μέγεθος του σεισμού στα 4,5 Ρίχτερ. «Είναι συνέχεια τη σεισμικής δραστηριότητας του σμήνους σεισμών που καταγράψαμε το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει εκτόνωση με μικρότερους σεισμούς. Οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν».

Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Λέκκας, η σεισμική ακολουθία είναι σχετικά έντονη, για το μέγεθος του σεισμού. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μόλις 5 λεπτά μετά το σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, καταγράφηκε μετασεισμός 2,6 Ρίχτερ και ακολούθησαν άλλες δύο δονήσεις, μεγέθους 2 και 2,5 μετά από 11 και 20 λεπτά αντίστοιχα.

 

Ο σεισμός έγινε αισθητός ιδιαίτερα σε όλες τις περιοχές, ενώ η διάρκειά του ήταν πάνω από 6 δευτερόλεπτα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε το σεισμό στους 4,5 βαθμούς Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας, στην περιοχή της Αττικής.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφορίες για ζημιές σε κτίρια, κάτι που επιβεβαιώνει στο EleftherosTypos.gr η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το βουητό και η ένταση του σεισμού προκάλεσε πανικό στην Αττική

Εντονη ανησυχία προκάλεσε σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής ο σεισμός των 4,2 ρίχτερ. 

Το βουητό και η ένταση ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές γειτονιές ο κόσμος να βγει στους δρόμους θορυβημένος. Το χτύπημα του Εγκέλδαου ήρθε στις 22:24 και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας και το εστιακό βάθος καταγράφηκε στα πέντε χιλιόμετρα.

Η ανησυχία έγιεν πολύ μεγαλύτερη από την στιγμή που μετα τον σεισμό ακολούθησαν και μικρότεροι. Μετά τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν δύο μετασεισμοί. Ωστόσο λίγο αργοτερα ακολούθησε και τρίτος. Ήταν έντασης 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 5 χιλιομέτρων και σημειώθηκε 29 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Η στιγμή του σεισμού σε τηλεοπτικό στούντιο [βίντεο]

Η στιγμή που ο σεισμός των 4,2 Ρίχτερ που ταρακουνούν την Αθήνα έχουν καταγραφεί στην κάμερα του τηλεοπτικού καναλιού Action 24.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο την ώρα που η εκπομπή είναι στον τηλεοπτικό αέρα και οι καλεσμένοι συνομιλούν με τον παρουσιαστεί βλέπουμε τις κάμερες να κουνιούνται αλλά και την αντίδραση των καλεσμένων.

Δείτε το βίντεο:

Σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο: Γιατί είναι ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

Την ίδια στιγμή ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής είχε αναφέρει στις 7 Ιανουαρίου του 2018 λίγες μόλις ημέρες πριν το σμήνος των σεισμών στον Νότιο Ευβοϊκό για την σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό.

Πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί από τους γεωλόγους κύριος ή προσεισμός, η σχετικά μικρή αλλά ιδιαίτερα αισθητή δόνηση των 4,7 R στον Κορινθιακό Κόλπο τα ξημερώματα της τελευταίας μέρας του 2017.

Η ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθείται καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη σεισμογενή περιοχή της χώρας τόσο με σεισμογράφους όσο και με μαγνητόμετρα που καταγράφουν αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο, κυρίως, λόγω της μεγάλης σεισμικής δραστηριότητάς της, της παραμόρφωσης με μεγάλη ταχύτητα του φλοιού της περιοχής αλλά και του σεισμικού κινδύνου, δηλαδή του μεγάλου οικονομικού κόστους που θα δημιουργήσει ένας μεγαλύτερου μεγέθους σεισμός.

Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι η περιοχή με την υψηλότερη παραμόρφωση του φλοιού της Γης σε όλη την Ευρώπη, αφού κάθε χρόνο ο Κόλπος ανοίγει ένα με δύο εκατοστά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο βόρειος και ο νότιος Κορινθιακός Κόλπος απομακρύνονται μεταξύ τους με ετήσιο ρυθμό έως 15 χιλιοστών, ενώ η περιοχή του Ξυλοκάστρου μέχρι Αλεποχώρι «ανοίγει» κατά ένα εκατοστό το χρόνο και από την περιοχή του Αιγίου ο Κόλπος καταγράφει παραμόρφωση περίπου 1,5 εκατοστό το χρόνο.

Οπως προκύπτει από την έρευνα του Αθανάσιου Γκανά, διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, «στην περιοχή παρατηρείται η μεγαλύτερη παραμόρφωση φλοιού στην Ελλάδα, η οποία δεν δικαιολογείται όμως από τη σεισμική δραστηριότητα. Ακόμα και ο πρόσφατος σεισμός των 4,7 R είναι πολύ μικρός για να προκαλέσει παραμόρφωση τέτοιου μεγέθους. Συνήθως αυτό το φαινόμενο και σε τέτοια ταχύτητα προκαλείται με άνω των 6,5 R σεισμούς. Αρα, η απουσία μεγάλων σεισμών στην περιοχή πρέπει να ερευνηθεί, κατά πόσο τα ευρήματα της παραμόρφωσης υποδηλώνουν επερχόμενους ισχυρούς σεισμούς ή αν απλώς εξελίσσεται κάποιο τοπικό γεωλογικό φαινόμενο», λέει στον «Ε.Τ.» ο δρ Γκανάς.

Η μεγάλη ανάπτυξη των δικτύων καταγραφής των σεισμών έχει δώσει στην επιστημονική κοινότητα νέα δεδομένα προς εξέταση τόσο για τους μεγάλους σεισμός όσο και για τους μικρότερους. Αν και υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των ερευνητών σχετικά με το αν τα έως τώρα δεδομένα για πρόβλεψη σεισμών με τη μελέτη των προσεισμών μπορούν να δώσουν αξιόπιστα συμπεράσματα, ωστόσο υπάρχουν αρκετές αξιοσημείωτες παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με τον δρα Γεράσιμο Παπαδόπουλο, διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, στην επιστημονική έρευνα για τους προσεισμούς διεθνώς έχει παρατηρηθεί ότι και οι μικρότερης έντασης σεισμοί έχουν προσεισμούς, όχι μόνο οι μεγάλοι. «Αν και τα πρώτα 24ωρα εξελίσσονται ομαλά, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός των 4,7 R ήταν ο κύριος. Η προσεισμική ακολουθία ενός μεγάλου σεισμού μπορεί να προηγηθεί μερικές μέρες μέχρι και μήνες. Πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται για να καταλήξουμε. Μέσα από την ενόργανη παρατήρηση σχεδόν έναν αιώνα στην περιοχή του Κορινθιακού έχουμε καταγράψει ότι σε 17 μεγάλους σεισμούς άνω τω 5,5 R οι 12 είχαν καταγράψει προσεισμική δραστηριότητα», λέει ο κ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει: «Αυτή η έξαρση μικρών σεισμών που καταγράφεται στον Κορινθιακό από τις 25 Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου με το σεισμό των 4,7 R είναι κάτι που μας προβληματίζει και είμαστε επιφυλακτικοί. Κάθε μέρα γίνομαι και πιο αισιόδοξος, όμως, ο σεισμός έγινε στην παράκτια περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Θίσβης, ανάμεσα δηλαδή από τις δύο μεγάλες εστίες σεισμών. Αυτή του 1970 που έδωσε 6,2 R στην περιοχή Αντίκυρα κοντά στην Ιτέα και του σεισμού των Αλκυονίδων το 1981 με 6,7 R. Η σεισμική ακολουθία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές μάς κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς σε αυτά που δηλώνουμε. Είναι καθημερινό μας καθήκον να παρακολουθούμε το σύνολο των δονήσεων στην περιοχή».

Χουλιαράς: Δεν έχει εκτιμηθεί το υψηλότατο κόστος ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή

Αν και ο ερευνητής σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιαράς, εκτιμά ότι σπάνια προσεισμοί προηγούνται από έναν μεγάλο σεισμό, ωστόσο και εκείνος επισημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς να χαρακτηριστεί ο σεισμός της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ως κύριος. «Επειδή βιάζονται οι δημοσιογράφοι να τον πουν κύριο, δεν σημαίνει και πως είναι. Πλέον παρακολουθούμε με καλύτερο τρόπο τις μικροσεισμικές δραστηριότητες και βλέπουμε ότι ανά σύντομα χρονικά διαστήματα έχουμε μικρούς σεισμούς, 30 με 40 το χρόνο, που έχουν μετά μια δραστηριότητα δύο τριών μηνών».

Αν και ο Κορινθιακός Κόλπος παρακολουθείται εδώ και 30 χρόνια από σεισμογράφους ακριβώς επειδή υπάρχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και παραμόρφωση, δεν υπάρχει κρατικός σχεδιασμός για το μεγάλο σεισμικό κίνδυνο της περιοχής. «Το υψηλότατο κόστος ενός μεγάλου σεισμού στον Κορινθιακό δεν έχει εκτιμηθεί. Από το 1981, που καταγράφηκε ο τελευταίος μεγάλος σεισμός της περιοχής, αλλά από το σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα μέχρι και σήμερα έχει τριπλασιαστεί η δόμηση με πολύ μεγάλες υποδομές: διυλιστήρια στην Ελευσίνα, το Αττικό Μετρό, ο αγωγός του φυσικού αερίου και φυσικά εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια που έχουν υποστεί δύο μεγάλους σεισμούς και άρα τεράστια επιβάρυνση. Τα κτίρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί. Το κράτος δεν έχει δει σοβαρά την αντισεισμική θωράκιση ούτε ο κόσμος πλέον έχει τα χρήματα να επιδιορθώσει ό,τι πρέπει. Με τον τελευταίο σεισμό στον Κορινθιακό δέχτηκα δεκάδες μηνύματα ανθρώπων που ζουν ακόμα σε σπίτια που δεν έχουν επιδιορθωθεί μετά τους δύο αυτούς σεισμούς. Στα χρόνια της κρίσης οι έλεγχοι έχουν μείνει στάσιμοι και τα κτίρια είναι τρωτά σε ισχυρό σεισμό», καταλήγει.

Δημοφιλή