«Αϊ-Βασίλη, κουράστηκες;»

Εκατοντάδες χιλιάδες γράμματα στα ΕΛΤΑ προς τον Άγιο Βασίλη – Τι του ζητούν

20/12/17 • 09:25 | UPD 20/12/17 • 09:25

Στα ειδικά γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ, πέρσι, βρέθηκαν πάνω από 120.000 γράμματα με παραλήπτη τον Αϊ-Βασίλη.

«Φέτος πρόσεξα πως πρόσφυγες και οικογένειες δεν θα μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα, ούτε θα μπορούν να στολίσουν δέντρο και να φάνε όλα τα καλά που θα φάω εγώ. Για αυτό, το δώρο που θα ήθελα είναι παιδιά και οικογένειες να περάσουν τα πιο ευτυχισμένα Χριστούγεννα», γράφει στο γράμμα προς τον Αγιο Βασίλη η Σταματία, μαθήτρια της τρίτης δημοτικού.

Γράμματα από όλες τις γωνιές της χώρας άρχισαν να καταφθάνουν στα ΕΛΤΑ, με μικρούς και μεγάλους να ζητούν από τον Αγιο Βασίλη να τους φέρει όσα επιθυμούν. Ανάμεσα στα ομαδικά γράμματα που στάλθηκαν από σχολεία και παιδικούς σταθμούς, υπάρχουν και πολλά ακόμα που δεν έχουν ηλικία, αφού η ανάγκη για να πιστέψουν οι άνθρωποι στη μαγεία, χρόνο με το χρόνο, μεγαλώνει.

27 χρόνια

Η δράση των Ελληνικών Ταχυδρομείων «Γράψε ένα γράμμα στον Αϊ-Βασίλη» μετρά φέτος 27 χρόνια ζωής. Η ιδέα προέκυψε από τον όγκο των επιστολών με παραλήπτη τον Αγιο Βασίλη, που άρχισαν μέσα στα χρόνια να συγκεντρώνονται στα απλά γραμματοκιβώτια. «Γύρω στο τέλος της δεκαετίας του ’80 και με πρωτοβουλία εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ξεκίνησε μια προσπάθεια να απαντηθούν τα γράμματα των παιδιών, για να αισθανθεί το παιδί ότι κάποιος βρήκε το γράμμα του, ότι κάτι υπάρχει πιο έξω από το στενό περιβάλλον του, που ανταποκρίνεται στην ανάγκη του για επικοινωνία», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο η προϊσταμένη του Τομέα Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛΤΑ, Ελένη Κοντού, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το γράμμα της μικρής Κωνσταντίνας που ζητά από τον Αγιο Βασίλη να της φέρει ένα κουκλόσπιτο και να κάνει την πιπίλα της, που έχει επίσης στείλει, αστεράκι στον ουρανό.

«Εχεις γυναίκα;»

Η μικρή Σοφία, στο γράμμα της στον Αγιο Βασίλη, έχοντας την περιέργεια μικρού παιδιού που θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο, ρωτάει τον άντρα με τα κόκκινα ρούχα και τη λευκή γενειάδα αν έχει γυναίκα, πόσο χρόνων, αν έχει κουραστεί και αν τελικά υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κάνει σαφές ότι θέλει δώρο μια κούκλα.

Αλλο γράμμα που δημιούργησε χαμόγελα στους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ ήταν αυτό της Γιώτας, που προκάλεσε σαφώς τον Αγιο Βασίλη, τονίζοντάς του πως ξέρει ότι δεν υπάρχει και πως για να της αποδείξει ότι έχει άδικο, θα πρέπει να την ξυπνήσει για να τον δει. Για «ασφάλεια», πάντως, περιμένει να της φέρει το μεγάλο εργαστήριο χημείας και για το σκυλάκι της ένα παιχνιδάκι.

Τι ζητάνε

Στο «βουνό» από γράμματα που έλαβε η κ. Κοντού εντοπίζει ποικίλα και ενδιαφέρουσα θεματολογία. Τα πιο μικρής ηλικίας παιδιά ζητούν κυρίως παιχνίδια και «τάσεις» της νέας μόδας. Τα μεγαλύτερα θέλουν παγκόσμια ειρήνη και χαμόγελα για όλους. «Υπάρχουν όμως και αρκετές επιστολές που αφορούν μεγάλους ανθρώπους, που, αν και γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ο Αγιος Βασίλης, ωστόσο έχουν την ανάγκη για επικοινωνία μαζί του», σχολιάζει η κ. Κοντού χαρακτηριστικά.

Μεγάλη χαρά και συγκίνηση στο προσωπικό προκαλούν και τα γράμματα που έρχονται από το εξωτερικό, αφού, όπως λένε, δείχνουν ότι αυτό που κάνουν στα ΕΛΤΑ το αποδέχεται ο κόσμος με αγάπη.

Ο όγκος γραμμάτων που έλαβαν πέρσι τα Χριστούγεννα τα ΕΛΤΑ ξεπέρασε τις 120.000. Αξίζει να διευκρινιστεί στους γονείς πως για να μπορέσουν τα παιδιά να λάβουν απάντηση στο γράμμα τους χρειάζεται να αναγράφονται τα προσωπικά τους στοιχεία. Σε αντίθετη περίπτωση, κάποια από αυτά θα μένουν να διακοσμούν το γραφείο της κ. Κοντού ή να μπαίνουν στα επετειακά λευκώματα της εταιρίας.

Γραμματόσημα αγάπης

«Τέσσερα γραμματόσημα που γίνονται αφετηρία αγάπης, αλληλεγγύης και στήριξης για συνανθρώπους μας που περνούν δύσκολα» εκδίδονται για πρώτη φορά φέτος τα Χριστούγεννα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Για την πώληση κάθε γραμματοσήμου της χριστουγεννιάτικης σειράς, τα ΕΛΤΑ διαθέτουν ένα λεπτό του ευρώ σε κοινωνικές δομές. Τα γραμματόσημα εικονίζουν με παιδικότητα έναν αγιοβασιλιάτικο αρκούδο, έναν πιγκουίνο βασιλιά, ένα στολισμένο ελαφάκι και έναν παιχνιδιάρη σκίουρο και θα κυκλοφορήσουν 1.750.000 τεμάχια.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
mxypnitou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου