Πλημμύρισε η Ροδόπη – 25 ανθρώπους απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες [βίντεο]

17/12/17 • 19:49 | UPD 17/12/17 • 19:50

Ο καιρός έδειξε τα δόντια του σήμερα στο νομό Ροδόπης, που αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ανοχύρωτος στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο καιρός έδειξε τα δόντια του σήμερα στο νομό Ροδόπης, που αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ανοχύρωτος στα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα προβλήματα έγιναν φανερά με το πρώτο φως της ημέρας ακόμα από την πόλη της Κομοτηνής όμως οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στο ανατολικό τμήμα του νομού.

Ποτάμια που υπερχείλισαν, αναχώματα που δεν συγκράτησαν την ορμή του νερού και μπαζωμένα ρέματα συνθέτουν την εικόνα στη Ροδόπη. Τα Αμάραντα δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες νερού με συνέπεια οι πυροσβέστες  απεγκλωβίσουν τουλάχιστον 25 άτομα από τα σπίτια τους. Η είσοδος στο χωριό για πολλές ώρες ήταν απροσπέλαστη. Μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν και σε χωρίς όπως το Πάμφορο και ο Δοκός, οικισμοί όπου και στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα όπως και στα Αμάραντα.

Η σημερινή νύχτα θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους των χωριών που είδαν το νερό να κατακλύζει σπίτια, χωράφια, μαντριά και δρόμους. Στα χωριά που επλήγησαν ακόμα δεν έγιναν αντλήσεις υδάτων και είναι δύσκολο προς το παρόν να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Παπαλεξίου, το πρόβλημα ξεκινάει από τις λεκάνες απορροής. Όπως είπε, η βροχόπτωση άρχισε από το απόγευμα του Σαββάτου και ξημερώματα Κυριακής το νερό συσσωρεύτηκε και μετά από έξι ώρες γεμίζουν τα ποτάμια».

Σημείωσε ότι αντίστοιχο φαινόμενο είχε σημειωθεί και πριν τρία χρόνια και επισήμανε ότι η ανταπόκριση τόσο της Πολιτικής Προστασίας όσο και της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, με κύριο μέλημα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς για έναν πρώτο απολογισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη στάθμη του νερού στο ανάχωμα του χωριού Λοφάριο, καθώς εξακολουθεί να βρέχει αλλά και για την υπερχείλιση, κατά 50 πόντους, του φράγματος της Γρατινής, το οποίο η ΔΕΗ δεν αξιολογεί ως ανησυχητικό δεδομένης της σταθερής μέχρι στιγμής, ροής του, που όμως δίνει επιπλέον νερά.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στο χωριό Αμάραντα, όπου δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής πραγματοποίησαν 28 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις οικίες τους, ενώ απομάκρυναν και περίπου 150 πρόβατα από πλημμυρισμένες σταβλικές εγκαταστάσεις.

Το οδικό δίκτυο στα Αμάραντα και στα γύρω χωριά έχει κοπεί, ενώ είναι κλειστές και οι ιρλανδικές διαβάσεις.

Όσον αφορά στην πόλη της Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκαν 37 αντλήσεις υδάτων και έξι διασώσεις ατόμων από ΙΧ.

Στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, συνέδραμαν πυροσβεστικά κλιμάκια της Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης και Χρυσούπολης.