Τι δείχνει έρευνα

Οι Αθηναίοι είναι βιβλιοφάγοι, μουσικόφιλοι και θεατρόφιλοι

13/12/17 • 20:18 | UPD 13/12/17 • 20:22

H έρευνα εγινε από τις 24 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου σε δείγμα 1.004 ατόμων, στις επτά Δημοτικές Κοινότητες του δήμου της Αθήνας

Έχουν διαβάσει ένα ή περισσότερα βιβλία τον τελευταίο χρόνο, τους συγκινεί το θέατρο, προτιμούν τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ενώ ταυτίζονται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Ο λόγος για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, οι αντιλήψεις των οποίων αποτυπώθηκαν σε έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net, που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα αποτελεσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 12 Δεκεμβριου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που εγινε από τις 24 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου σε δείγμα 1.004 ατόμων, στις επτά Δημοτικές Κοινότητες του δήμου, οι Αθηναίοι δηλώνουν βιβλιοφάγοι, πηγαίνουν θέατρο, ακούν έντεχνη μουσική αλλά την ιδια στιγμή φαινεται να είναι διχασμένοι σχετικά με το αν η πολιτιστική έκφραση επηρεάζεται περισσότερο από την ελληνορθόδοξη παράδοση ή τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Πιο αναλυτικά, δύο στους τρεις κατοίκους της πρωτεύουσας ( 73%) δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει η παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος και συμμετέχουν στην κατανάλωσή του. Περίπου 8 στους 10 δήλωσαν ότι διαβάζουν βιβλία, το 56% ότι έχει παρακολουθήσει κάποια θεατρική παράσταση τον τελευταίο χρόνο, το 50% κινηματογράφο, το 48% μουσικές εκδηλώσεις, ενώ το 38% προτιμά να βλέπει ταινίες στο διαδίκτυο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μέσα από την έρευνα επιβεβαιώνεται η επιλογή μας να στοχεύσουμε στον πολιτισμό ως στρατηγικό πλεονέκτημα της Αθήνας, να τον αξιοποιήσουμε ως μοχλό ανάπτυξης, δίνοντας πεδίο έκφρασης σε όλους» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης κατά την παρουσίαση της έρευνας, σημειώνοντας ότι «ο πολιτισμός είναι αιτία να επισκεφθεί κάποιος την Αθήνα, ενώ αφήνει παράλληλα μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα στη ζωή της πρωτεύουσας».

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στο θετικό αντίκτυπο που άφησε η διοργάνωση της documenta14 με 340.000 επισκέπτες στην Αθήνα, τη σημαντική διάκριση της ανακήρυξης της Αθήνας ως αναδυόμενου διεθνούς Πολιτιστικού Προορισμού για το έτος 2017, καθώς και στο μεγάλο στοίχημα της ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018.

Πίσω στα στοιχεία της έρευνας, το 65% των Αθηναίων δηλώνει πως έχει επισκεφθεί κάποιον από τους 44 φορείς που αποτελούν το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων – Athens Culture Net, ενώ σε ποσοστό 73% έχουν παρακολουθήσει κάποιο πολιτιστικό γεγονός.

Έξι στους δέκα πολίτες ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και τις εκφάνσεις του, το 42% ενημερώνεται γι’ αυτές από το διαδίκτυο και το 29% από την τηλεόραση.

Όσον αφορά τις καλλιτεχνικές τους προτιμήσεις οι Αθηναίοι σε ποσοστό 24% δηλώνουν ότι προτιμούν το θέατρο, το 17% τη μουσική, το 14% τη ζωγραφική, το 10% τον κινηματογράφο, ενώ το 8% τον χορό. Αναφορικά με το κόστος, ένας στους τρεις που ρωτήθηκαν θεωρεί ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν είναι ούτε φθηνές ούτε ακριβές, το 28% τις θεωρεί ακριβές και το 12% φθηνές.

Οι δημοφιλείς χώροι

Σχετικά με την επισκεψιμότητα των πολιτιστικών χώρων, πιο δημοφιλής προορισμός αναδεικνύεται το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς το 39% δηλώνει ότι το έχει επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο. Ακολουθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει επισκεφθεί το 26%, στην τρίτη δημοφιλέστερη θέση βρίσκεται η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων με 24% και ακολουθούν το Μέγαρο Μουσικής με 22% και το Μουσείο Μπενάκη που, τους τελευταίους 12 μήνες, δηλώνει ότι το επισκέφθηκε το 19%.

«Γενική πεποίθηση των κατοίκων της Αθήνας είναι ότι η πόλη παρέχει σήμερα ευρύ φάσμα πολιτιστικών επιλογών» ανέφερε, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue κ. Γιάννης Μαυρής, προσθέτοντας ότι «η άνοδος της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Αθήνα γίνεται αντιληπτή από την πλειονότητα των κατοίκων της».

Στις μουσικές προτιμήσεις του, το 14% δηλώνει ότι ακούει έντεχνη μουσική, το 12% δημοτικά και το 10% λαϊκά, ενώ μεταξύ όσων προτιμούν το ξένο ρεπερτόριο, το 16% δηλώνουν «λάτρεις» της κλασικής μουσικής, το 11% της ροκ και το 5% της τζαζ μουσικής.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιρροές της πολιτιστικής έκφρασης στην Ελλάδα, το 42% δηλώνει ότι βρίσκονται στην ελληνορθόδοξη παράδοση και το 40% στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Στην κλίμακα από το 1 έως το 10, οι Αθηναίοι νιώθουν επί το πλείστον μεσογειακοί (7,6), ακολούθως ευρωπαίοι (6,5), Βαλκάνιοι (4,3), και σε μικρότερο βαθμό Ανατολίτες (3,5).

Σε υπόλοιπα ερωτήματα της έρευνας, σχετικά με τα ταξίδια και τη γνώση κάποιας ξένης γλώσσας, το 71% δηλώνει ότι γνωρίζει Αγγλικά, το 26% Γαλλικά, το 10% Ιταλικά, το 9% Γερμανικά και το 4% Ισπανικά.

Ένας στους δύο Αθηναίους δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια, το 28% έχει ταξιδέψει από μία έως τρεις φορές, ενώ το 17% έχει επισκεφθεί κάποια χώρα του εξωτερικού τέσσερις φορές και πάνω την τελευταία τριετία. Το 66% των πολιτών της Αθήνας δηλώνει ότι δεν έχει ζήσει στο εξωτερικό, πάνω από έξι μήνες, για σπουδές ή για εργασία.

Το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων – Athens Culture Net λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.