Με στρατιωτικό εγχειρίδιο επιβίωσης ζούσαν οι Κούρδοι του DHKP-c

11/12/17 • 08:56 | UPD 11/12/17 • 08:56

Το εγχειρίδιο... πειθαρχίας που είχαν οι Κούρδοι εντοπίστηκε στην Καλλιθέα ενώ οι στόχοι σκοποβολής σε ένα από τα σπίτια του Νέου Κόσμου.

Στρατιωτικό… σημειωματάριο οδηγιών, κινήσεων, αποφυγής ελέγχων, ρουχισμού, χρήσης και φύλαξης όπλων και στόχοι… σκοποβολής και εκπαίδευσης με «αεροβόλα» όπλα είναι μερικά από τα ευρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή και στους χώρους διαμονής των εννέα συλληφθέντων του DHKP-c.

Το εγχειρίδιο… πειθαρχίας εντοπίστηκε στο σπίτι της Καλλιθέας, ενώ οι στόχοι σκοποβολής σε ένα από τα σπίτια του Νέου Κόσμου.

Σε αυτό περιγράφονταν τα συνθηματικά για το άνοιγμα των εισόδων στους συντρόφους τους, όπως να χτυπούν τρεις φορές και να περιμένουν απάντηση, όταν βγαίνουν από το σπίτι να είναι «νόμιμοι» και να έχουν πάντα μαζί τους τα χαρτιά παραμονής τους ώστε να μην κινήσουν υποψίες σε ενδεχόμενο αστυνομικό έλεγχο.

Επίσης, στα σπίτια διαμονής τους να αφήνουν ανοιχτά τα φώτα έως τις 22:00 το βράδυ και στη συνέχεια μόνο ένα, ως ένα «σήμα» για τους υπόλοιπους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της «στρατιωτικής κατήχησης» έπρεπε να ακολουθούν συγκεκριμένο… dress code και να φορούν πουκάμισο, παντελόνι και καλυμμένα χέρια και πόδια, με γάντια και περιπόδια.

Στο σημειωματάριο περιλαμβάνονταν οδηγίες για τη χρήση, τη λύση και τη φύλαξη του οπλισμού, με την επισήμανση ότι δεν «σημαδεύει ποτέ κατά του λαού». Ενα και μοναδικό όπλο που βρέθηκε στις έρευνες ήταν κάτω από τα κεραμίδια σκεπής, και η αυτοσχέδια ρουκέτα στο κάτω ντουλάπι της κουζίνας.

Στο μεταξύ, τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου… τρομοκρατήθηκαν όταν εντόπισαν ανθρώπινα περιγράμματα πάνω σε χάρτινους στόχους και οπές από αεροβόλα όπλα, δείγμα βολών στο εσωτερικό των οικιών. Σε ένα από τα σπίτια του Νέου Κόσμου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα γεωργικού λιπάσματος και πετρελαίου, η οποία, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, θα χρησιμοποιείτο ως πρόσμιξη νιτρικού αμμωνίου και πετρελαίου για την κατασκευή της εκρηκτικής ύλης ANFO.

Σε μία πρώτη ανάσυρση δεδομένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φορητά αποθηκευτικά μέσα, έχουν εντοπιστεί θαλάσσιοι χάρτες και συντεταγμένες στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Τουρκία, που θα τα χρησιμοποιούσαν για διαφυγή και μεταφορά οπλισμού και εκρηκτικών στη γειτονική χώρα, όπως στην περίπτωση του φουσκωτού στη Χίο.

Σημειώνεται ότι ένας από τους συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης… κατάπιε ένα USB καταφέρνοντας να το καταστρέψει με τα «γαστρικά υγρά», ενώ δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο με ένα δεύτερο, από το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι θα προκύψουν σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της έρευνας.

Στο μεταξύ, από την παρακολούθηση του «πυρήνα» του DHKP-c προέκυψε η μεταφορά πλαστικών βαρελιών λαδιού, πιθανόν με οπλισμό, στην περιοχή του Κατσιμιδίου προς Πάρνηθα. Τουλάχιστον πέντε από τους συλληφθέντες είχαν κατευθυνθεί, νυχτερινές ώρες, προς τον Aγιο Μερκούριο, ενδεχομένως για να «θάψουν» τα βαρέλια.

Οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να συνεχίσουν όπως θα ήθελαν τη διακριτική παρακολούθηση σε μία τόσο ερημική διαδρομή γιατί θα γίνονταν αντιληπτοί. Εκτιμούν ότι η «ταφή» έχει γίνει, ωστόσο δεν έχουν εντοπίσει ακόμη το σημείο. Στα διαμερίσματα βρήκαν ποσότητες λιπαντικών για τη συντήρηση οπλισμού που δεν αντιστοιχούσε στο ένα και μοναδικό πιστόλι που βρέθηκε. Σημειώνεται ότι το 2013 είχε βρεθεί από την ΕΛ.ΑΣ. στην Πάρνηθα άλλο θαμμένο οπλοστάσιο της ίδιας τουρκικής οργάνωσης με σημαντικό αριθμό καλάσνικοφ, σφαιρών.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου