Δεν τα… ’βαψε και μαύρα ο Κουρουμπλής για την ρύπανση στον Σαρωνικό

09/12/17 • 18:34 | UPD 09/12/17 • 18:34

Το ΕΛΚΕΘΕ επιβεβαίωσε τα προβλήματα που είχαν καταγραφεί σε Σαλαμίνα, Γλυφάδα, Αγιο Κόσμο και Φάληρο, ενώ σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί αν επιτρέπονται η κολύμβηση και η αλιεία στις ακτές του Αργοσαρωνικού (σ.σ.: αρμοδιότητα υπ. Υγείας και Αγροτικής Πολιτικής), καθώς μπορεί το υπουργείο Ναυτιλίας να διατυμπανίζει για την ολοκλήρωση των διαδικασιών απορρύπανσης, ωστόσο αυτό αφορά τις ακτές και όχι τα θαλάσσια νερά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα την «Ενημέρωση για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της απορρύπανσης του Σαρωνικού και της ναυαγιαίρεσης του Δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποστήριξε ότι «αφήνουμε τις παραλίες πιο καθαρές από ό,τι ήταν πριν», για να εισπράξει τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας μέσω της τοποθέτησης του Γιάννη Πλακιωτάκη: «Να ρυπαίνουμε δηλαδή, κ. Κουρουμπλή, τη θάλασσα για την καθαρίζουμε μετά, υποστηρίζετε», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ., ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι αν το υπουργείο Ναυτιλίας είχε ενεργήσει έγκαιρα τότε δεν θα χρειαζόταν να συνεδριάσει χθες η επιτροπή.

«Μπορεί να υποστηρίζετε ότι δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα της έρευνας από την Εισαγγελία για τα αίτια του ναυαγίου, ωστόσο εσείς φαίνεται πως έχετε βγάλει τα συμπεράσματά σας τόσο με τις νομοθετικές σας ρυθμίσεις για τον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων όσο και με το ξήλωμα μέχρι και ολόκληρου Λιμενικού Τμήματος που επιχειρήσατε να κάνετε. Δεν υπάρχει τεχνική μελέτη για το βυθό ούτε γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα».

Το ΕΛΚΕΘΕ επιβεβαίωσε τα προβλήματα που είχαν καταγραφεί σε Σαλαμίνα, Γλυφάδα, Αγιο Κόσμο και Φάληρο, ενώ σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση. «Αυτό, δηλαδή, το οποίο ειπώθηκε, ότι υπάρχει ένα μαύρο σεντόνι κάτω στον πυθμένα και θα κάνει 30 χρόνια να εξαφανιστεί, είναι αναληθές. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάπου πετρέλαιο. Μπορεί κάπου να έχει παγιδευτεί, να υπάρχουν μικρές λακκούβες, να υπάρχει πετρέλαιο κάπου το οποίο δεν μπορέσαμε να δειγματοληπτήσουμε γιατί δεν μπορούμε με το δειγματολήπτη αυτόν να σαρώσουμε όλο τον πυθμένα, το καταλαβαίνετε, υπάρχουν άλλες προτάσεις για το τι θα γίνει», υποστήριξαν οι επιστήμονες.

ΑΝ. ΒΑΜΒΑΚΑ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου