Τραγωδία: 17χρονος πέθανε από ιλαρά στον Πύργο

08/12/17 • 12:38 | UPD 08/12/17 • 12:39

Ο άτυχος 17χρονος, απευθύνθηκε στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Πύργου, συνοδευόμενος από τους οικείους του, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου με ιλαρά

Ο άτυχος νεαρός πέθανε από ιλαρά και ο Πύργος βυθίστηκε στο πένθος. Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για την έξαρση της ιλαράς στην Ηλεία, αφού ο 17χρονος Χρήστος Ντανόπουλος από τον Πύργο, άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών από εγκεφαλίτιδα. Την ίδια στιγμή, παραμένουν νοσηλευόμενα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου αρκετά μικρά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 5 μηνών.

Ο άτυχος 17χρονος, απευθύνθηκε στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Πύργου, συνοδευόμενος από τους οικείους του, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου με ιλαρά σε βαριά μορφή. Οι γιατροί που από την πρώτη στιγμή διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης του, αποφάσισαν την διακομιδή του, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Άγιος Ανδρέας), και από εκεί μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, προκειμένου να λάβει εξειδικευμένη φροντίδα από Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο.

Μετά από 10 ημέρες νοσηλείας, ο οργανισμός του άτυχου 17χρονου δεν άντεξε και εξέπνευσε. Έτσι, έγινε το 2ο θύμα επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα, καθώς πριν ένα μήνα, κατέληξε ένα 11μηνο βρέφος – οικογένειας αθιγγάνων – από σηψαιμία.

Ανησυχία για την ιλαρά

Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι αθίγγανοι σκηνίτες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση και τη μετάδοση της ιλαράς στη χώρα, όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). «Η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά κυρίως σε Έλληνες Ρομά, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ευρεία διασπορά της νόσου γίνεται σε θύλακες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι οι Ρομά» επισημαίνεται στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από τα 690 κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, τα 501 έχουν εκδηλωθεί σε αθίγγανους σκηνίτες ηλικίας 0 έως 24 χρόνων. Τη μεγαλύτερη επίπτωση έχει η νόσος σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 χρόνων (έχουν νοσήσει 192 παιδιά) και ηλικίας 5 έως 9 με τους ασθενείς να ανέρχονται σε 147.

Πηγή: patrisnews.com