Επιτυχία του Λιμενικού

Εικόνες-ντοκουμέντα: Η επιχείρηση στο ναρκοπλοίο με τους 6 τόνους κάνναβης

07/12/17 • 16:00 | UPD 07/12/17 • 20:25

Με τον καιρό κόντρα, η Μονάδα Υποβρύχιων Απόστολών έκανε ρεσάλτο και ακινητοποίησε το πλήρωμα, σε επιχείρηση που διήρκεσε πάνω από 48 ώρες.

Το μεγαλύτερο φορτίο επεξεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Ελλάδα κατέσχεσε το Λιμενικό Σώμα χθες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή 50 μ. ανοιχτά της Κρήτης.

Το κυπριακών συμφερόντων ρυμουλκό «ANDREAS» έκρυβε μέσα σε ειδικές κρύπτες 241 κιβώτια συνολικής ποσότητας άνω των 6 τόνων! Με τις έρευνες επί του πλοίου ακόμα να συνεχίζονται, οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος υπολογίζουν ότι η αξία του φορτίου ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Τα έξι μέλη του πληρώματος, συριακής καταγωγής, έχουν συλληφθεί και αναμένονται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πειραιά -πιθανόν και σήμερα- καθώς η σύλληψή τους έγινε σε διεθνή ύδατα.

Με τον καιρό κόντρα, η Μονάδα Υποβρύχιων Απόστολών έκανε ρεσάλτο και ακινητοποίησε το πλήρωμα, σε επιχείρηση που διήρκεσε πάνω από 48 ώρες.

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών προερχόμενες από το Γαλλικό Τελωνείο, η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου άρχισε να παρακολουθεί την περίεργη πορεία του ρυμουλκού «ANDREAS», το οποίο ξεκίνησε από την Κύπρο, βρέθηκε στη Λαττάκεια της Συρίας και από εκεί κατευθυνόταν στη Μάλτα «για καρνάγιο» όπως δήλωναν οι ναυτικοί. Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, η Μονάδα Υποβρύχιων Απόστολών (ΜΥΑ) πραγματοποίησε ρεσάλτο στο ύποπτο ρυμουλκό και ακινητοποίησε το πλήρωμα, σε μία συντονισμένη επιχείρηση που διήρκεσε για περισσότερες από 48 ώρες.

Λίγο νωρίτερα οι Σύροι ναυτικοί είχαν αρνηθεί να υπακούσουν στις εντολές των βατραχανθρώπων, οι οποίοι στη συνέχεια έριξαν προειδοποιητικές βολές. Το πλωτό σκάφος της ΜΥΑ, παρά τον μεγάλο κυματισμό, προσέγγισε το 30μετρο πλοίο και οι άνδρες της Μονάδας ανέβηκαν στο πλοίο, με τους Σύρους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Στο Ρέθυμνο

Το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης στο Ρέθυμνο, που με τη βοήθεια του αστυνομικού σκύλου εντοπίστηκαν οι κρύπτες με τα ναρκωτικά. Παρά τη μεγάλη ηλικία του πλοίου, 50 περίπου ετών, το διεθνές κύκλωμα είχε φροντίσει μέχρι και επιστρώσεις για να ενισχύσει τις λαμαρίνες στο «σαπάκι» ρυμουλκό ώστε να μη γίνονται εύκολα αντιληπτές οι κρύπτες ούτε από ανθρώπους ούτε από σκύλους. Μέχρι χθες το βράδυ οι άνδρες του Λιμενικού είχαν καταμετρήσει 6.177,800 kg κατεργασμένης κάνναβης, η οποία είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί πανελλαδικώς. Η επόμενη ήταν το 2005, με 5,9 τόνους σοκολάτας. Με την καταμέτρηση ακόμα να συνεχίζεται, φαίνεται πως ο εντοπισμός αυτής της ποσότητας είναι και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Στον εντοπισμό των υπόλοιπων μελών του διεθνούς κυκλώματος πέφτει τώρα το μεγάλο βάρος των ερευνών. Η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου, σε συνεργασία τόσο με τις υπόλοιπες συναρμόδιες ελληνικές αρχές αλλά κυρίως με εκείνες του εξωτερικού, αναζητά τα πλοκάμια του κυκλώματος, το οποίο μετά την αποβίβαση των 6 τόνων στη Μάλτα θα πουλούσαν το εμπόρευμά τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Φ1 Σε ειδικές κρύπτες του ρυμουλκού «ANDREAS», κυπριακών συμφερόντων, είχαν κρυφτεί 241 κιβώτια «σοκολάτας» άνω των 6 τόνων.

Λίγες μέρες μετά τη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, με την καταδίωξη και κατάσχεση των 1,6 τόνων χασίς, η δεύτερη μεγάλη επιτυχία του Σώματος επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο του ρόλο στην πάταξη των ναρκωκυκλωμάτων. «Για εμάς, όπως και για την Ελληνική Αστυνομία, είναι προτεραιότητά μας η καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών. Γνωρίζουμε ότι τα ναρκωτικά αποφέρουν εύκολα μεγάλα κέρδη με αποτέλεσμα τέτοια κυκλώματα να μπορούν να κινούνται γρήγορα έχοντας ως σύμμαχο υψηλή τεχνολογία. Ηταν μία δύσκολη επιχείρηση που διήρκεσε πάνω από 48ώρες και το πρώτο μας μέλημα ήταν η ασφάλεια των ανδρών του Λιμενικού που επιχείρησαν στην επικίνδυνη αποστολή. Η ποσότητα αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχε πιαστεί στη χώρα», δήλωσε ο διευθυντής του Κλάδου Ασφαλείας και Αστυνόμευσης, υποναύαρχος Λ.Σ. Ιωάννης Αργυρίου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

avamvaka@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου