ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί: Πρεμιέρα με διαμαρτυρίες [βίντεο]

29/11/17 • 11:35 | UPD 29/11/17 • 11:35

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έγινε έξω από το συμβολαιογραφικό γραφείο Ε. & Ζ. Σιμόπουλου στην οδό Ακαδημίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έγινε έξω από το συμβολαιογραφικό γραφείο Ε. & Ζ. Σιμόπουλου στην οδό Ακαδημίας. Μέσα έγινε ο πρώτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αφορά μια διώροφη μεζονέτα στην Κηφισιά, 320 τετραγωνικών μέτρων. Η μεζονέτα βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης 718.915 ευρώ. Η συνολική οφειλή ανέρχεται σε 1,23 εκατ ευρώ. Επίσης εκπλειστηριάζονται 6 θέσεις πάρκινγκ στο Ψυχικό αξίας 600.000 ευρώ.

Το σημερινό πινάκιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιλαμβάνει 10 ακίνητα, ωστόσο μόνο η κατοικία στην Κηφισιά θα βγει στο σφυρί, καθώς τα 8 ακίνητα βρίσκονται σε πόλεις όπου συνεχίζεται η αποχή των συμβολαιογράφων. Εξω από το συμβολαιογραφικό γραφείο γίνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη της Λαϊκής Ενότητας, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην διαμαρτυρία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οπως, ωστόσο, αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης, δεν υφίσταται καμία άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζιτών, έτσι ώστε να εξαιρούνται από την e-πλατφόρμα οι πρώτες κατοικίες, τα εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα, με πλαφόν τα 300.000 ευρώ. «Υπάρχει μόνο η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μεταγενέστερα οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, η δήλωση αυτή ανοίγει το «παράθυρο» για εκπλειστηριασμό ακινήτων και οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών.

Ο… γεωγραφικός εμπλουτισμός των προς διάθεση ακινήτων δε, αναμένεται να εξαρτηθεί από τις αποφάσεις και των λοιπών Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, αναφορικά με την αναστολή ή μη της αποχής τους από τη διαδικασία. «Την προσεχή Δευτέρα αποφασίζουν οι συνάδελφοι της Θεσσαλονίκης, ενώ ανά 15ήμερο θα γίνονται συνελεύσεις και στους κατά τόπους Συλλόγους ανά την Ελλάδα», εξηγεί ο συμβολαιογράφος, κ. Θεόδωρος Χαλκίδης. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου υπερψήφισαν τη συμμετοχή τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με την αίρεση η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τόσο για αυτόφωρες συλλήψεις όσων επιτίθενται σε βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών, όσο και για αλλαγή στο πλαίσιο διεξαγωγής τους.

Ποια είναι η διαδικασία

Η διαδικασία πλειστηριασμού θα διαρκεί για τέσσερις ώρες, διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας.

Ετσι, κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς. Οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Επίσης, τη διαδικασία θα μπορεί να παρακολουθεί ως παρατηρητής και ο οφειλέτης.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00.