Γιάννης Βαφειαδάκης: Χρειάζονται νέες ιδέες, νέα ορμή στο επιμελητήριο

28/11/17 • 17:30 | UPD 28/11/17 • 17:30

Ο Γιάννης Βαφειαδάκης ηγείται για πρώτη φορά Συνδυασμού σε εκλογές για την Διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Ο Γιάννης Βαφειαδάκης ηγείται για πρώτη φορά Συνδυασμού σε εκλογές για την Διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Νέος επιστήμονας και επαγγελματίας με εμπειρία από μια σειρά από χώρους, είναι σήμερα Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία του να συγκροτήσει ένα ριζικά ανανεωμένο, ανεξάρτητο, πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με καταξιωμένους ανθρώπους από μια σειρά επαγγελματικούς χώρους ήδη αγκαλιάζεται και για πολλούς ίσως αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών που πραγματοποιούνται στις 2,3,4 Δεκεμβρίου.

Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, αναλύει το σκεπτικό του, τους στόχους, τις προτάσεις του

Κύριε Βαφειαδάκη, τι σας ώθησε να  πάρετε αυτή την πρωτοβουλία και να προχωρήσετε στην συγκρότηση του Συνδυασμού « ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» ;

Βρισκόμαστε στην δίνη μιας αδήριτης κρίσης. Οι επαγγελματίες συντρίβονται από την φοροκαταιγίδα, την έλλειψη πηγών χρηματοδότησης, την ανασφάλεια για το μέλλον. Ζούμε σε ένα αποπνικτικό κοινωνικό, επαγγελματικό, οικονομικό περιβάλλον. Σ΄αυτές τις συνθήκες, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο θα μπορούσε και θα πρέπει οπωσδήποτε στο επόμενο διάστημα να γίνει πιο παρεμβατικό στα θέματα που καίνε τις επιχειρήσεις, να καταρτίσει ένα δικό του σχέδιο για την στήριξή τους, να βρεθεί πιο κοντά στον κάθε επαγγελματία που αγωνιά για το μέλλον. Με μια κουβέντα , να γίνει πιο χρήσιμο για όλες τις Επιχειρήσεις- μέλη του.

Αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα. Δεν θέλω να μηδενίσω τις προσπάθειες κανενός. Πρέπει όμως να σπάσουμε τον τοίχο της αποξένωσης που υπάρχει για πολλά μέλη του, να δούμε καλύτερα τους τρόπους συμμετοχής τους στην λήψη των αποφάσεων, να κάνουμε το Επιμελητήριο πιο δημιουργικό. Δεν είναι τυχαίο ασφαλώς ότι η συμμετοχή στις εκλογές κυμαίνεται συνήθως στο 10%. Τι σημαίνει αυτό ; Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών δεν νοιώθουν το Επιμελητήριο ως στήριγμά τους, το αισθάνονται περισσότερο ως ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό που εξυπηρετεί λίγους, δεν βλέπουν έμπρακτα την χρησιμότητά του.

Αυτό μας ώθησε στην συγκρότηση του Συνδυασμού « ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» πιστεύοντας ότι με την γνώση, την εμπειρία και την ορμή που φέρνουμε , μπορούμε να συμβάλουμε σε μια νέα πορεία του.

Και τι νέο μπορείτε να φέρετε εσείς και ο Συνδυασμός σας;

Θέλω να τονίσω εξ αρχής, ότι μιλάμε για ένα ανεξάρτητο, πολυσυλλεκτικό, ριζικά ανανεωμένο Συνδυασμό. Ήταν επιλογή μου και επιλογή μας. Ανάμεσά τους θα δείτε ανθρώπους από Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων γλωσσών, λογιστές, μεσίτες, ασφαλιστές, επιχειρηματίες από τον χώρο της Πληροφορικής, του Τουρισμού, της εστίασης, των υπηρεσιών καθαρισμού και της κομμωτικής, στελέχη Επιχειρήσεων. Θα βρείτε ανθρώπους από όλες τις περιοχές που καλύπτει το Επιμελητήριο Αθηνών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ανανέωση αυτή φέρνει και νέες ιδέες από έμπειρους επαγγελματίες με ερεθίσματα, γνώση, πείρα  ,ανθρώπους που δίνουν την μάχη τους με επιτυχία και έχουν φιλοδοξία να συμβάλουν σε μια νέα πορεία. Το Επιμελητήριο πρέπει να γίνει πιο σύγχρονο, πιο ανοικτό και σ΄ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε. Μπορούμε να παρέμβουμε , γιατί δεν έχουμε φθορά, είμαστε ένα με χιλιάδες επαγγελματίες και διαθέτουμε νέες ιδέες, ορμή, μαχητικότητα.

Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποιους βασικούς άξονες των σκέψεων και προτάσεων σας , να μας πείτε « τα πιστεύω» σας;

Ασφαλώς . Πιστεύουμε  στην ανάγκη να υπάρξουν νέα σκεπτικά και προτάγματα που θα ανοίγουν νέους δρόμους, στην καινοτομία και στην ανταγωνιστικότητα. Στην επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης των επιχειρήσεων και εξασφάλισης πηγών χρηματοδότησης. Στην αξιοποίηση του ρόλου προγραμμάτων διαρκούς εκπαίδευσης, κατάρτισης και επανακατάρτισης ως μέσα ενδυνάμωσης των  επιχειρήσεών μας και συνεχής απόκτησης νέων εφοδίων από όλους. Στην εμπειρία της επαγγελματικής δραστηριότητάς μας, την δύναμη της γνώσης, την ορμή της ανανέωσης.  Στην ενότητα πέρα από ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές. Στην δύναμή μας όταν εργαζόμαστε όλοι μαζί, στην ισχύ της πείρας μας από την δουλειά μας σε διαφορετικούς κλάδους

Δύναμή μας η εκτίμηση των συναδέλφων μας, η δυνατότητά μας να προγραμματίζουμε, να οραματιζόμαστε, να καταθέτουμε προτάσεις για μια νέα προοπτική για όλους μας, να τις υλοποιούμε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα.

Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να είμαστε πηγή οξυγόνωσης του Επιμελητηρίου, επανακαθορισμού πολλών παραγόντων στην λειτουργία, δράση και παρέμβασή του.

Μια τελευταία δήλωση, ένα τελευταίο κάλεσμα;

Καλώ όλους τους συνάδελφους επαγγελματίες να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές στις 2,3,4 Δεκεμβρίου. Να αισθανθούν ότι με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους μπορούν να αλλάξουν πολλά στην πορεία του Επιμελητηρίου που σε τελευταία ανάλυση τους ανήκει. Τους καλώ ταυτόχρονα να με εμπιστευτούν και να εμπιστευτούν το ψηφοδέλτιό μας που αποτελεί δύναμη ευθύνης, γνώσης, ανανέωσης ,προοπτικής.