Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Πίτερ Πάππας

28/11/17 • 11:29 | UPD 28/11/17 • 11:29

O Πάππας διακρινόταν για την επιχειρηματική του δεινότητα και την πολιτική, οικονομική και κοινωνική προσφορά στα ομογενειακά τεκταινόμενα.

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 77 ετών ο γνωστός Eλληνοαμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Πίτερ Πάππας.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης, καθώς ο Πάππας διακρινόταν για την επιχειρηματική του δεινότητα αλλά και την ενεργή πολιτική, οικονομική και κοινωνική προσφορά του στα ομογενειακά τεκταινόμενα.

«Η κοινότητας μας και η χώρα πενθεί τον χαμό του μεγάλου Πίτερ Πάππας που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, στα ελληνοαμερικανικά κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα αλλά και στην ίδια την οικονομία της Νέας Υόρκης. Είχα την τιμή να γνωρίσω την οικογένεια του πριν από 30 χρόνια και πιστεύω ότι θα λείψει σε όλους όσους είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να εμπνευστούν από τα επιτεύγματά του», είπε ο Ελληνοαμερικανός αναλυτής Τζον Σιτιλίδης.

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη το 1939 από μετανάστες γονείς, ο Πίτερ Πάππας ήταν η προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου. Ενώ ήταν ακόμα φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε να εργάζεται σε κατασκευαστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα του κλιματισμού. Το 1971 ίδρυσε την P.J. Mechanical Corp. που έμελλε να εξελιχθεί σε μια από τις κορυφαίες εταιρίες στις ΗΠΑ στον χώρο του κλιματισμού. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι ο κλιματισμός σε πολλά εμβληματικά κτήρια της αμερικανικής μεγαλούπολης φέρνει τη σφραγίδα του Πίτερ Πάππας. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα που ανέλαβε ξεχωρίζουν οι ανακαινίσεις ορισμένων ουρανοξυστών όπως το Morgan Stanley Properties και το Time Warner Center, αλλά και των σταδίων Citifield και Yankee Stadium.

Πέρα από την επιτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Πάππας υπήρξε ένα από τα πιο ενεργά μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας., καθώς ήταν Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ηγεσίας των 100 και μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Μάλιστα υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αρωγής Κυπριοπαίδων (Cyprus Children’s Fund) του οποίου υπήρξε και πρόεδρος από το 2000 μέχρι το -2005. Για αυτή τη προσφορά του απονεμήθηκε το Τιμητικό Χρυσό Μετάλλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα, καθώς ήταν Ισόβιο μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και δημιούργησε της Επιτροπή Ελληνοαμερικανικών Νέας Υόρκης, η οποία συμμετείχε σε πολλά συνέδρια του και προεκλογικές εκστρατείες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο Πίτερ Πάππας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την αγάπη του για το γκολφ για να βοηθήσει την Ελλάδα. Ξεκίνησε την ιστοσελίδα http://www.greeceisgolfing.com με βασικό στόχο να αναδείξει σε ένα διεθνές ακροατήριο τα γήπεδα γκολφ της Ελλάδας και να βοηθήσει τη χώρα να προσελκύσει υψηλής ποιότητας τουρισμό.

Η νεκρώσιμος ακολουθεί θα τελεστεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.