Μέτρα κατόπιν… καταστροφής Περιφέρεια και το υπουργείο Υποδομών στην Μάνδρα

25/11/17 • 09:56 | UPD 25/11/17 • 09:56

Μετά την τραγωδία αποφασίστηκε νομοθετική ρύθμιση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, δημοπρατήσεων και απαλλοτριώσεων

Κατόπιν… εορτής αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών να λάβουν τα απαραίτητα αναγκαία μέτρα προκειμένου η τραγωδία στη Δυτική Αττική να είναι η τελευταία και η χώρα να μη θρηνήσει άλλα θύματα.

Χθες, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με Μνημόνιο Συνεννόησης που υπέγραψε με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε προχωρούν σε νομοθετική ρύθμιση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, δημοπρατήσεων και απαλλοτριώσεων, που απαιτούν τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα.

Πιο συγκεκριμένα, καταρτίστηκαν:

α) κοινός πίνακας έργων και μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής, αρμοδιότητας των δύο φορέων. Πρόκειται για ώριμα από μελετητική άποψη έργα που απαιτούν άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 520,7 εκατομμύρια ευρώ.

β) Πίνακας επειγόντων έργων και μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Αττική, που μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, με την προϋπόθεση της άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή επείγουσας διαδικασίας δημοπράτησης και της εφαρμογής του άρθρου 7α του ν. 2882/2001 για τις απαλλοτριώσεις όπου απαιτούνται. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 129,8 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον ενίσχυση

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, ύψους 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το υπουργείο ανταποκρίθηκε στο αίτημα που υπεβλήθη από το δήμο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στη Δυτική Αττική.

Να σημειωθεί πως η εγκριθείσα οικονομική ενίσχυση θα γίνει με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Εκτέλεση έργων από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου εγκρίθηκε επιχορήγηση συνολικού ύψους 500.000 ευρώ στο συγκεκριμένο δήμο -και άλλες 400.000 ευρώ στο Δήμο Μεγαρέων- για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές λόγω των πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή.

Εντατικές έρευνες για αγνοούμενο

Με αδιάκοπους ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τελευταίου επίσημα αγνοούμενου από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της 1ης ΕΜΑΚ ψάχνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας τον 70χρονο κυνηγό Χρήστο Γεωργακόπουλο που εθεάθη τελευταία φορά κοντά στις καντίνες και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχουν περάσει 10 ημέρες και δεν έχει ακόμα βρεθεί κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν πως πιθανόν να μη ζει.

Νωρίτερα, οι έρευνες είχαν εστιάσει στο εργοτάξιο της Μάνδρας, εκεί όπου βρέθηκαν οι σοροί των τριών τελευταίων αγνοουμένων, και στην περιοχή του Ασπροπύργου, στο ρέμα του Σαρανταπόταμου όπου κατέληγαν οι χείμαρροι.

Αυτοψίες

Στις 1.869 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, στη ΔΕ της Νέας Περάμου και στην Ελευσίνα από τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 1,427 αυτοψίες συνολικά. Τα 1.024 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, 783 κατοικίες, 111 επαγγελματικοί χώροι, 8 δημόσια κτίρια και 122 αποθήκες-υπόγεια.

Στο Δήμο Μεγαρέων (ΔΕ Μεγαρέων) και στη ΔΕ Νέας Περάμου διεξήχθησαν συνολικά 433 αυτοψίες. Τα 413 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 258 κατοικίες, 38 επαγγελματικοί χώροι, 3 δημόσια κτίρια και 114 αποθήκες-υπόγεια.

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

mxipnitou@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου