Ο πρέσβης της Γερμανίας Jens Plötner στην Ελληνογερμανική Αγωγή

23/11/17 • 18:51 | UPD 23/11/17 • 18:51

Μια ξεχωριστή επίσκεψη στην Ελληνογερμανική Αγωγή πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Jens Plötner, που «ξανακάθισε στα θρανία» και απόλαυσε έστω για μία ημέρα τη σχολική ζωή.

Μια ξεχωριστή επίσκεψη στην Ελληνογερμανική Αγωγή πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Jens Plötner, που «ξανακάθισε στα θρανία» και απόλαυσε έστω για μία ημέρα τη σχολική ζωή.

Μικροί και μεγάλοι μαθητές τον περίμεναν με ενθουσιασμό. Με τον ίδιο ενθουσιασμό μπήκε κι εκείνος στη σχολική τους καθημερινότητα. Κάθισε δίπλα στα πρωτάκια του Δημοτικού, δούλεψε μαζί τους στον υπολογιστή. Μπήκε στο εργαστήρι Καλλιτεχνικών. Πινέλα, εικαστικά έργα, γκράφιτι του κέντρισαν το ενδιαφέρον. Από το Αστεροσκοπείο του σχολείου ταξίδεψε μέχρι τον Ήλιο με όχημα το ηλιακό τηλεσκόπιο και ξεναγούς τους μαθητές της Α’ Λυκείου. Παρακολούθησε στιγμιότυπα από μάθημα φυσικής αγωγής στο στίβο του σχολείου.

Στη Βιβλιοθήκη τον περίμεναν οι μαθητές της Β’ Λυκείου. Κάποιοι κοιτούσαν τα υπογραμμισμένα σε πολλά σημεία χαρτιά τους, όπου είχαν σημειώσει τις ερωτήσεις που είχαν σκεφτεί να του κάνουν. Άλλοι έκαναν κάποιες τελευταίες διορθώσεις. Όλοι όμως περίμεναν με αγωνία να συζητήσουν μαζί του. Εκείνος τους ζήτησε να βγουν στο αίθριο της Βιβλιοθήκης, να κάνουν έναν κύκλο και να συζητήσουν σαν μία παρέα. Τα παιδιά τον ρώτησαν χωρίς δισταγμό αλλά με ευγένεια για τα πάντα.

Για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία, για τις σχέσεις των δύο χωρών, για την ανεργία, για το επαγγελματικό τους μέλλον, για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Εκείνος τους άκουγε και τους απαντούσε με ειλικρίνεια και χιούμορ. Τους παρότρυνε να σπουδάσουν και στο εξωτερικό, να γνωρίσουν κι άλλες χώρες, να αποκτήσουν μία δεύτερη πολιτιστική ταυτότητα, να έχουν στη ζωή τους και μία δεύτερη πατρίδα. Ο ίδιος άλλωστε σπούδασε Νομική στο Αμβούργο και στη Γαλλία. Αγάπησε πολύ τη χώρα και έζησε για κάποια χρόνια εκεί. Στους φοιτητές που έρχονται από την Ελλάδα, η Γερμανία έχει να τους προσφέρει την ίδια τη Γερμανία, είπε. Τα Γερμανικά Πανεπιστήμια έχουν σήμερα τους περισσότερους ξένους φοιτητές στην Ευρώπη, περισσότερους και από την Αγγλία. Αλλά και προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης μπορεί να προσφέρει η Γερμανία στους Έλληνες. Συμφώνησε ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι υψηλή, αλλά έδωσε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι μετά από μερικά χρόνια, όταν πια οι σημερινοί μαθητές βγουν στην αγορά εργασίας, η οικονομική κατάσταση θα έχει βελτιωθεί και στην Ελλάδα.

Τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας ο πρέσβης τις χαρακτήρισε οικογενειακές. Εξήγησε ότι υπάρχει μία πολυπλοκότητα στις σχέσεις, η οποία όμως τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες. Είναι μία σχέση γλυκόπικρη, ζεστή και κρύα, όμως υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν και παρά τις διαφωνίες μας έχουμε καταφέρει να είμαστε πάντα σε πλαίσιο διαλόγου. Είναι μία σχέση σύνθετη, όπως και οι λαοί μας. Γιατί πέρα και πάνω από όλα υπάρχουν πολλά, θετικά και αρνητικά, που συνδέουν τις δύο χώρες. Πολλές φορές οι δοκιμασίες και οι εμπειρίες μας φέρνουν κοντά, τόνισε.

Για το όραμα της Ευρώπης ο κ. Plötner πιστεύει ότι είναι ζωντανό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δείξουν οι κυβερνήσεις στους λαούς τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η Ευρωπαϊκή Ένωση και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε αυτήν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βοηθήσει πολύ και τις άλλες χώρες και την Ελλάδα. Όταν όλα πηγαίνουν καλά, οι πολίτες είναι ευτυχισμένοι με αυτήν, αλλά όταν προκύψει μία δύσκολη κατάσταση, τότε όλοι απορρίπτουν την ιδέα της Ένωσης, κάτι που ο ίδιος θεωρεί άδικο.

Αποχαιρετώντας τα παιδιά ο κ. Plötner τους είπε ότι αγαπά πολύ το επάγγελμά του, γιατί πάντα ενδιαφερόταν για την πολιτική και γιατί ανακαλύπτει καινούργιες χώρες και ανθρώπους Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να απολαμβάνει τις φιλίες και τις κοινωνικές σχέσεις στην πατρίδα του, έχει φίλους σε όλο τον κόσμο και νιώθει σπίτι του εκεί που είναι η οικογένειά του.