Αγανακτισμένα τα ΑΜΕΑ: Έστειλαν επιστολή στον Τσίπρα για την θεομηνία

22/11/17 • 17:48 | UPD 22/11/17 • 17:49

Η ΕΣΑμεΑ ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως αυτά που περιγράφονται στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) υποστηρίζει πως υπάρχει «παντελής έλλειψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πρόσφατες θεομηνίες, που έχουν υποστεί οι πληγείσες οικογένειες οι οποίες έχουν μέλη άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση».

Η συνομοσπονδία αναφέρει πως τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, είναι οι πρώτοι που θίγονται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές, σεισμούς και πλημμύρες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Όμως επισημαίνει ότι, αντί για πρόσθετα μέτρα στήριξης, στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν έχει γίνει καμία αναφορά στις οικογένειες αυτές.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως αυτά που περιγράφονται στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό και αφορούν μεταξύ άλλων: Πλήρη αποκατάσταση από τον ΕΟΠΥΥ όλου του ιατρικού εξοπλισμού, όπως τεχνικά βοηθήματα, μηχανήματα, αναπηρικά αμαξίδια κ.ά., που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων. Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και των μελών των οικογενειών τους  στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα, στα είδη ειδικής διατροφής και τις βιταμίνες. Διπλασιασμό του επιδόματος που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία που έχουν πληγεί, για χρονική περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών. Η ΕΣΑμεΑ ζητά επίσης να υπάρξει προσαύξηση 50% στην οικονομική ενίσχυση που θα καταβληθεί σε πληγείσες επιχειρήσεις, στις οποίες ο ιδιοκτήτης τους έχει αναπηρία ή χρόνια πάθηση, ή είναι γονιός παιδιού με αναπηρία.

«Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει άνιση μεταχείριση, αποκλεισμός, φτώχεια και ζητούν το αυτονόητο: προστασία από την ελληνική Πολιτεία, σε περιόδους κρίσεων» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ.

Copy link
Powered by Social Snap