Κράτος που το πήρε το ρέμα

Ανεπαρκής αντιπλημμυρική προετοιμασία που στοίχισε την ζωή σε 15 ανθρώπους

16/11/17 • 08:08 | UPD 16/11/17 • 08:12

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με εντολή να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία

Η ανεπαρκής αντιπλημμυρική προετοιμασία της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, η έλλειψη οργανωμένου συντονισμού παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και ΕΚΑΒ, τα δύο φονικά ρέματα στη Μάνδρα που «τσιμεντώθηκαν» και υπερχείλισαν, η «επιμονή» και η στατικότητα της βροχής που «έπνιξε» για τρεις συνεχόμενες ώρες την ίδια περιοχή -την ώρα που στην υπόλοιπη Αττική ο καιρός ήταν σχετικά καλός- και η μη αναδάσωση του όρους Πατέρα ήταν οι 5 βασικότεροι λόγοι που οδήγησαν στο θάνατο 15 άτομα στη Μάνδρα της Δυτικής Αττικής, δύο να παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ τουλάχιστον 21 είναι τραυματίες και εκατοντάδες άστεγοι.

«Παραλίγο να πνιγούμε μέσα στα οχήματά μας. Σωθήκαμε την τελευταία στιγμή, βγήκαμε από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας και μας τράβηξε η Πυροσβεστική», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο πολίτης, ο οποίος κατάφερε να σωθεί την τελευταία στιγμή από το χείμαρρο που παρέσυρε το αυτοκίνητό του μαζί με άλλα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Στην περιοχή εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας με ανθρώπους να αναζητούν τους συγγενείς και τους γείτονές τους, την ώρα που μια ολόκληρη περιοχή έδειχνε να «εξαφανίζεται» από το χάρτη. Τραγική ειρωνεία ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες έπειτα από σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής τονίζονταν πως οι υπηρεσίες «είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της χειμερινής περιόδου».

Στον ύπνο κάτοικοι και Αρχές

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 10 άνδρες και 5 γυναίκες. Την ίδια ώρα οι έρευνες της Πυροσβεστικής συνεχίζονται όπως επίσης και οι αντλήσεις υδάτων. Η έντονη κακοκαιρία «χτύπησε» αλύπητα τη Μάνδρα πιάνοντας στον ύπνο τόσο τους κατοίκους όσο και τις Αρχές, καθώς την ώρα που το υπόλοιπο της Αττικής ο καιρός ήταν φυσιολογικός, έβρεξε για τουλάχιστον τρεις ώρες συνεχόμενα στο συγκεκριμένο σημείο προκαλώντας μεγάλους χειμάρρους που κατέβηκαν από το όρος Πατέρας και έφτασαν μέχρι τη Μαγούλα. Το νερό σε ορισμένα σπίτια ξεπέρασε ακόμη και το ενάμισι μέτρο, ενώ στη γέφυρα της Ελευσίνας επί της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου έφτασε τα 5 εγκλωβίζοντας πάνω από 15 οχήματα και πολίτες που σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με εντολή να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία, εάν διαπιστωθεί πως έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

600 κλήσεις σε Πυροσβεστική

Οπως ανέφερε επισήμως η Πυροσβεστική, από τις πρώτες πρωινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής μέχρι και αργά το βράδυ έλαβε πάνω από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών, καταστημάτων αλλά και για έκκληση για βοήθεια σε άτομα που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα αυτοκίνητά τους. Συνολικά έσπευσαν στο σημείο 190 πυροσβέστες με 55 οχήματα, ενώ σχηματίστηκαν εν τω συνόλω 70 συνεργεία ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα συμβάντα. Η κατάσταση έδειξε πως ξεφεύγει τις πρώτες πρωινές ώρες όταν η βροχή έπληξε αρχικά τη Νέα Πέραμο, εγκλωβίζοντας δεκάδες πολίτες, ωστόσο, το καιρικό φαινόμενο μετατοπίστηκε γρήγορα στη Μάνδρα. Ηδη από τις εννιά η ώρα το πρωί κάτοικοι ανέφεραν πως υπήρχαν νεκροί σε διάφορα σημεία, ωστόσο, τα περισσότερα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η Πυροσβεστική αφορούσαν την οδό Κοροπούλη.

Εγκλωβισμοί

Η καταστροφή ήταν τεράστια στη Νέα Πέραμο, στη Μάνδρα και τη Μαγούλα ενώ καταγράφηκαν τεράστια προβλήματα στην Ελευσίνα αλλά ταυτοχρόνως και στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Δεκάδες κάτοικοι αλλά και διερχόμενοι εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους και κάλεσαν για βοήθεια τις πυροσβεστικές αρχές, οι οποίες κατάφεραν να φτάσουν με αρκετή δυσκολία στα σημεία και να πραγματοποιήσουν δεκάδες απεγκλωβισμούς, σώζοντας τις ανθρώπινες ζωές ακόμη και την τελευταία στιγμή. «Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα άσχημη. Δυστυχώς, η καταιγίδα κατέστρεψε την περιοχή μας και πήρε μαζί της τους ανθρώπους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο η δήμαρχος της Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημεία των περιοχών που επλήγησαν έχουν αυξηθεί οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. υπό το φόβο πλιάτσικου στα σπίτια που έχουν πληγεί. Οπως αναφέρουν πηγές της, η δύναμη που υπάρχει στην περιοχή βρίσκεται επί ποδός και συγκεκριμένα δέκα περιπολικά με άνδρες της Ασφάλειας του Τμήματος Τάξης έχουν εντολή να περιπολούν όλη τη νύχτα στη ζώνη της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, ενώ κλιμάκια της ΟΠΚΕ θα ελέγχουν κάθε ύποπτη κίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αναμένεται να αναζητήσει ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση με κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που διέταξε σχετικά με τις πρωτοφανείς καταστροφές που στοίχισαν και ανθρώπινες ζωές από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική. Ο Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε μάλιστα εντολή να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, εάν διαπιστωθεί πως έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Επιπροσθέτως, πρόκειται να ερευνηθεί αν έχουν τελεσθεί μεταξύ άλλων αδικήματα που συνδέονται με πολεοδομικές παραβάσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ- ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου