Με απόφαση της Συγκλήτου

Πρωτοφανές! Σταματούν τα μαθήματα στην ΑΣΟΕΕ λόγω τοξικομανών στο πανεπιστήμιο

07/11/17 • 19:02 | UPD 07/11/17 • 19:40

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε γίνεται γνωστό ότι την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 δεν θα γίνουν μαθήματα.

Τα πρωτοφανή περιστατικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκάλεσαν την αντίδραση της Συγκλήτου που αποφάσισε την διακοπή των μαθημάτων!

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε γίνεται γνωστό ότι την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 δεν θα γίνουν μαθήματα «εξαιτίας της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, λόγω της ανεξέλεγκτης παρουσίας τοξικοεξαρτημένων ατόμων στους χώρους του Ιδρύματος».

Το σχετικό ψήφισμα της Συγκλήτου αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο με την καθημερινή παρουσία τοξικομανών που κυκλοφορούν ανενόχλητοι μέσα στο Ίδρυμα:

«Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), σε συνέχεια του από 18/5/2017 σχετικού ψηφίσματός της, επανήλθε στη Συνεδρίασή της στις 7/11/2017 και επανεξέτασε την άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται εξ αιτίας της πολυπληθούς, συνεχώς αυξανόμενης και ανεξέλεγκτης παρουσίας τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στους χώρους του Ιδρύματος.

Τα τοξικο-εξαρτημένα αυτά άτομα προέρχονται κατά κανόνα από το παρακείμενο πάρκο του Πεδίου του Άρεως που αποτελεί τόπο συνάθροισής τους, εισέρχονται ανεμπόδιστα στους χώρους του Ιδρύματος και κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύριγγες στους χώρους του Πανεπιστημίου (τουαλέτες, διαδρόμους, σκάλες, ακόμα και αίθουσες διδασκαλίας), μετά δε τη χρήση βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή. Η καθημερινή πλέον παρουσία των τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στο Ίδρυμα δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για την υγεία των μελών της κοινότητας. Επιπλέον, τα άτομα αυτά συχνά παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών και εργαζομένων του Ιδρύματος.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι οι φοιτητές αποθαρρύνονται να προσέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας, υπάρχει έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζόμενους στο Ίδρυμα, βλάπτεται η ακαδημαϊκή εικόνα και προσβάλλεται το κύρος του Πανεπιστημίου, η λειτουργία του οποίου εν τέλει καθίσταται δυσχερής έως και αδύνατη υπό τις συνθήκες αυτές.

Η Διοίκηση του ΟΠΑ έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και έχει ενημερώσει για τις δυσκολίες και τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργούνται από την κατάσταση αυτή, χωρίς δυστυχώς αποτελέσματα που να δείχνουν ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται. Αντιθέτως, οι αρνητικές επιπτώσεις στο Ίδρυμα πολλαπλασιάζονται καθημερινά, και διαφαίνεται ότι μόλις οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν η κατάσταση θα χειροτερέψει καθώς θα αυξηθούν τα τοξικο-εξαρτημένα άτομα που θα αναζητήσουν στέγη στους χώρους του Ιδρύματος.

Είναι προφανές ότι τα άτομα αυτά χρήζουν υποστήριξης και θεραπείας. Δυστυχώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει το Πανεπιστήμιο, καθώς απαιτούνται καθημερινές ενέργειες που δεν αποτελούν αρμοδιότητες ενός ΑΕΙ, ούτε αυτό έχει τη δυνατότητα να τις αναλάβει.

Προκειμένου να ακουστεί από την πολιτεία και την κοινωνία η κραυγή αγωνίας των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

η Σύγκλητος αποφάσισε:

Να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση των τοξικο-εξαρτημένων ατόμων από το πάρκο του Πεδίου του Άρεως και την ευρύτερη περιοχή.

Να ζητήσει την λήψη μέτρων, ώστε να αποτραπεί η προσέγγιση τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στους χώρους του Ιδρύματος.

Το Πανεπιστήμιο να διακόψει την εκπαιδευτική λειτουργία του στο κεντρικό κτήριο την 8η/11/2017, κατά το χρονικό διάστημα 11:00 έως 15:00.

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αιτείται από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να επιληφθούν επειγόντως του σοβαρού αυτού προβλήματος. Δεν νοείται λειτουργία Πανεπιστημίου υπό αυτές τις συνθήκες».

Ξυλοδαρμοί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Υπενθυμίζεται πως στους χώρους του πανεπιστημίου, ένας φοιτητής ΑΜΕΑ είχε δεχτεί επίθεση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του Ιδρύματος.

Λίγες μέρες μετά την επίθεση των κουκουλοφόρων, ομάδα νεαρών επιτέθηκε, για άγνωστο λόγο, σε άτομο που έβγαινε από το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Διοικητική υπάλληλος που ήταν μπροστά στο περιστατικό προσπάθησε να το αποτρέψει, με αποτέλεσμα να δεχθεί και αυτή επίθεση.

Σε ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές χαρακτήρισαν το γεγονός ως «προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Ιδρύματος. Καλούν μάλιστα όποιο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας γνωρίζει κάτι για το περιστατικό να το γνωστοποιήσει στην διοίκηση του πανεπιστημίου ώστε αυτή με τη σειρά της να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τιμωρία των ενόχων».

Παρέμβαση εισαγγελέα

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσαν ταδύο περιστατικά ξυλοδαρμού μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της, η Εισαγγελία θα διενεργήσει έρευνα με σκοπό την αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών και τον εντοπισμό τους.

Copy link
Powered by Social Snap