ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 29ΧΡΟΝΟΥ

Βρέθηκε DNA του 29χρονου στα τρομο-δέματα – Και άλλες γιάφκες ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ.

31/10/17 • 08:27 | UPD 31/10/17 • 08:30

Εργαστηριακές εκθέσεις ταυτοποίησης DNA και αποτυπωμάτων του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου πάνω στους τρομοφακέλους που στάλθηκαν μαζικά τον Μάρτιο του 2017 σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και σε αυτόν που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, θα συμπεριληφθούν τις επόμενες ημέρες στη δικογραφία που έχει σχηματισθεί σε βάρος του.

Οπως προκύπτει από τις έρευνες, ταυτοποιήθηκε δείγμα από γενετικό υλικό του 29χρονου που βρέθηκε στους τρομοφακέλους με το γενετικό δείγμα που είχαν οι αρχές από τη σύλληψή του το 2011. Στη δικογραφία εντάχθηκαν επίσης οι γραφολογικές ταυτοποιήσεις που αναδεικνύουν πως οι διευθύνσεις των 8 τρομοφακέλων που είχαν εντοπιστεί στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και σε αυτόν του Λουκά Παπαδήμου έχουν τυπωθεί από τον ίδιο εκτυπωτή, ενδεχομένως από αυτόν που βρέθηκε στην γκαρσονιέρα-«γιάφκα» της οδού Αλκαμένους.
Στα εγκληματολογικά εργαστήρια είχαν προκύψει τα στοιχεία που έδειχναν πως ο κατασκευαστής των τρομοφακέλων ήταν «ίδιος» σε όλους, ενώ είχε χρησιμοποιήσει τα ίδια υλικά κατασκευής με την ίδια συνδεσμολογία. Μετά τη σύλληψη του 29χρονου και τον εντοπισμό των ευρημάτων, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι ανάμεσά τους ήταν τα ίδια υλικά κατασκευής των προηγούμενων τρομοφακέλων και παρόμοια συνδεσμολογία, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας του 29χρονου, όπως και αυτά των 8 ταυτοτήτων που φέρεται να χρησιμοποιούσε, αναζητώντας νέες γιάφκες, γκαράζ ή αποθήκες που ενδεχομένως έχει νοικιάσει με αυτά τα στοιχεία. Το σπίτι της οδού Αλκαμένους το είχε νοικιάσει με τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας», τα οποία είχαν εντοπιστεί σε ψηφιακή μορφή στο στρατηγείο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Πρόκειται για μάρτυρα στη βομβιστική επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2014.

Η αναζήτηση νέων οικημάτων έχει ξεκινήσει για τους αστυνομικούς από την εκτίμηση ότι ο 29χρονος βρισκόταν σε διαδικασία «μετακόμισης» προς άλλο χώρο όταν συνελήφθη, όπως και από κάποια κλειδιά που είχε στην κατοχή του, τα οποία ίσως ανοίγουν γκαράζ, αποθήκη ή άλλο διαμέρισμα.

Ολα τα τρομοπακέτα είχαν την ίδια συνδεσμολογία και είχαν τυπωθεί από τον ίδιο εκτυπωτή, πιθανότατα από αυτόν που βρέθηκε στην γκαρσονιέρα της οδού Αλκαμένους

Οι αξιωματικοί που ασχολούνται με τη σοβαρή υπόθεση επισημαίνουν πως ο 29χρονος είχε «έτοιμους» τέσσερις φακέλους με τη συνδεσμολογία πυροδότησης και απέμενε η τοποθέτηση της πυρίτιδας προκειμένου να αποσταλούν. Εξωτερικά έφεραν μέρος διευθύνσεων, δύο από τις οποίες φαίνεται να συνδέονταν με στόχους αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Στο μεταξύ, εντοπίστηκαν σημειώσεις και ετικέτες διευθύνσεων από τους παραλήπτες της μαζικής αποστολής του περασμένου Μαρτίου. Οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτούσιες τις διευθύνσεις που ήταν επικολλημένες στους εκρηκτικούς φακέλους και αφορούσαν, πέρα από τον Γερμανό τέως υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch στην Ιταλία, τις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μετά τη σύλληψη του 29χρονου Κ. Γιαγτζόγλου και τον εντοπισμό των ευρημάτων, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για τα ίδια υλικά κατασκευής των προηγούμενων τρομοφακέλων και παρόμοια συνδεσμολογία.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υποστηρίζουν πως ο 29χρονος ήταν ο «μοναδικός παίκτης» στην εγχώρια τρομοκρατία την τελευταία διετία. «Εμείς τον είχαμε ύποπτο για την αποστολή τρομοφακέλων και όταν μπήκαμε στην Αλκαμένους βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τύπους εκρηκτικών υλών και συνδεσμολογίες που παραπέμπουν σε βομβιστικές επιθέσεις ίσως άλλων τρομοκρατικών επωνυμιών», δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως πλέον αναζητούνται στοιχεία που θα μπορούσαν να συνδέσουν τον 29χρονο με τις βομβιστικές επιθέσεις στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη στις 13 Οκτωβρίου 2016, την οποία ανέλαβε η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», και τρεις ακόμη, στα γραφεία του ΣΕΒ (24/11/2015), στην τράπεζα Eurobank στην οδό Σανταρόζα, τις οποίες ανέλαβε η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», και την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου 2016. Μεγάλη σημασία δίνουν οι αστυνομικοί στην ανάσυρση κρυπτογραφημένων δεδομένων από τον φορητό υπολογιστή του 29χρονου, με στόχο την ανάδειξη στοιχείων που τον εμπλέκουν σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Οπως για παράδειγμα προκηρύξεις ανάληψης ευθύνης τρομοκρατικών ενεργειών ή σχέδια νέων βομβιστικών ή άλλων επιθέσεων.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο ακόμη άτομα (άνδρας και γυναίκα), που φαίνεται να είχαν περιφερειακό ρόλο και τον είχαν συνδράμει σε κάποιες δραστηριότητες

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως ο 29χρονος, πέρα από κατασκευαστής βομβών, ήταν και στρατολογητής μελών της νέας γενιάς τρομοκρατών εξαιτίας της λειψανδρίας των τελευταίων χρόνων, γι’ αυτό το λόγο εξερευνούν λεπτομερώς τη γιάφκα της οδού Αλκαμένους ψάχνοντας στοιχεία που θα αναδείξουν άλλους συνεργούς. Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο ακόμη άτομα (ένας άνδρας και μία γυναίκα), που φαίνεται να είχαν περιφερειακό ρόλο και τον είχαν συνδράμει σε κάποιες δραστηριότητές του, και οι οποίοι δεν αποκλείεται να συλληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι 8 ταυτότητες που χρησιμοποιούσε ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, μεταξύ των οποίων και του «Δημήτρη Παναγούλια», μάρτυρα στην επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» με παγιδευμένο όχημα στην ΤτΕ (Απρίλιος 2014)

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας του 29χρονου όπως και αυτά των πλαστών ταυτοτήτων σε μια προσπάθεια αναζήτησης πληροφοριών για νέες γιάφκες που μπορεί να είχε νοικιάσει με τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Μετά από εισαγγελική διάταξη δημοσιοποιήθηκε πως πρόκειται για τον ΓΙΑΓΤΖΟΓΛΟΥ Κωνσταντίνο του Αναστασίου και της Βάιας, που γεννήθηκε στις 19-08-1988 στο Μαρούσι Αττικής.

Δημοσιοποιήθηκαν επίσης οι φωτογραφίες και τα στοιχεία οκτώ καταφανώς πλαστών δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας που βρέθηκαν στην κατοχή του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.