Ανάσα ζωής το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» [εικόνες]

30/10/17 • 17:45 | UPD 30/10/17 • 17:45

Δημιουργείται ένα μητροπολιτικό πάρκο

Εντυπωσιακή είναι η αλλαγή που προγραμματίζεται για το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Πελά» της Θεσσαλονίκης. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες «αγώνων», ο χώρος του πρώην στρατοπέδου πέρασε στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία σχεδιάζει να το μετατρέψει σε Μητροπολιτικό Πάρκο.

Μάλιστα, ο πολυβραβευμένος Θεσσαλονικιός αρχιτέκτονας (έργο του οποίου είναι και η νέα παραλία της πόλης) Πρόδρομος Νικηφορίδης ανήρτησε στο προφίλ του στο Facebook το πώς οραματίζεται το Μητροπολιτικό Πάρκο. Ο κ. Νικηφορίδης έχει επιλεγεί από τον ομώνυμο δήμο «Παύλου Μελά» ως επιστημονικός συνεργάτης για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Στις εικονικές φωτογραφίες που ανήρτησε απεικονίζεται ο χώρος του στρατοπέδου όπως είναι τώρα και όπως θα είναι μετά την ανάπλαση, σε πανοραμική αλλά και επίγεια οπτική. Οι εργασίες για την ανάπλαση, που μεταξύ άλλων προβλέπει φυτεύσεις 2.500 νέων δέντρων, αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2018, προκειμένου να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου βρίσκεται στην υποβαθμισμένη δυτική Θεσσαλονίκη και η μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής όχι μόνο των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά αλλά και συνολικότερα των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

Πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης του χώρου μεταξύ του ομώνυμου δήμου και του Ταμείου Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου από το ΣΥΠΟΘΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γεγονός που σημαίνει ότι αρχίζουν να ωριμάζουν τα προαπαιτούμενα για τον σχεδιασμό του χώρου. «Κλείνει ένα κεφάλαιο πολυετές. Είκοσι χρόνια διεκδικούσε η κοινωνία το στρατόπεδο και ανοίγουμε πλέον αυτό της αξιοποίησης που αποτελεί στοίχημα για όλους σχετικά με το πώς θα καταφέρουμε να αποτελέσει για τα επόμενα χρόνια ανάσα ζωής για όλη την περιοχή», υπογράμμισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

  • Save

Στη διασφάλιση της χρηματοδότησης ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Οπως είπε, «το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί και στις αρχές του 2018 η πρόσκληση θα είναι δημοσιευμένη, προκειμένου να υποβάλει ο Δήμος Παύλου Μελά το τεχνικό δελτίο και το έργο να ενταχθεί για χρηματοδότηση».

  • Save

«Η απόδοση του στρατοπέδου, τα περίπου 350 στρέμματα, είναι το τρίτο σημαντικότερο γεγονός για τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα υπερτοπικό αγαθό. Ολοι εργαζόμαστε για το καλύτερο και σε πρώτη φάση θα φροντίσουμε το πράσινο, καθώς θα φυτευτούν 2.500 δέντρα. Παράλληλα, τα κτίρια, τα διατηρητέα, όπου ορισμένα έχουν καταστραφεί, πρέπει να αποκατασταθούν. Γίνεται έρευνα για τις πηγές χρηματοδότησης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί χώρος περιπάτου, ανάπαυσης, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωνικοποίησης, δράσεων πολλαπλών μορφών και πάνω από όλα ένας τόπος απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Νικηφορίδης. «Περίπατοι στη φύση, ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι, πέργκολες, καθιστικά δημιουργούν ένα πλέγμα διαδρομών και στάσεων. Υφιστάμενοι πευκώνες και σχεδιαζόμενοι ελαιώνες και οπωρώνες με πολλά καλλωπιστικά είναι ο μελλοντικός πλούτος του Μητροπολιτικού Πάρκου», πρόσθεσε. Οπως είπε, «οθωμανικά κτίρια, η φυλακή, νεότερα κτίρια, αποθήκες και μηχανουργία είναι σήμερα το κτιριακό δυναμικό του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».

* πηγή φωτογραφιών: Facebook/ Πρόδρομος Νικηφορίδης

Άγγελος Αγγελίδης
aaggelidis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap