Πολιτική θύελλα για τα F-16

Δεύτερη βάση στην Σούδα θέλουν οι Αμερικανοί – Τι δίνει και τι παίρνει η κυβέρνηση

18/10/17 • 14:08 | UPD 18/10/17 • 14:11

Οι Αμερικανοί σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χάσουν τη βάση και ενώ η νέα συμφωνία μοιάζει να έχει παγώσει φαίνεται ότι εξετάζεται η δημιουργία και δεύτερης βάσης στην Κρήτη

Είναι γνωστή η στρατηγική σημασία της βάσης στη Σούδα και το ενδιαφέρον τον Αμερικάνων για την συγκεκριμένη βάση. 

Οι Αμερικανοί σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χάσουν τη βάση και ενώ η νέα συμφωνία μοιάζει να έχει παγώσει φαίνεται ότι εξετάζεται η δημιουργία και δεύτερης βάσης στην Κρήτη μετά και την χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν φειδωλός αναφερόμενος στο θέμα της βάσης λέγοντας πως «δεν υπάρχει συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της βάσης της Σούδας, λειτουργία η οποία έχει ήδη ανανεωθεί έως το 2019», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Ωστόσο φαίνεται ότι η συζήτηση δεν αφορά μονάχα στην ήδη υπάρχουσα βάση στη Σούδα, αλλά μια δεύτερη, μια νέα βάση δηλαδή των Αμερικανών σε άλλο σημείο, το οποίο προς το παρόν τοποθετείται στη νότια Κρήτη.

Η νέα βάση

Η αναφορά σε νέα βάση ή έστω σε πληροφορίες για ανάλογη αμερικανική πρόθεση γίνεται από το δίκτυο CNBC το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και η αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη».

Η φράση «φαίνεται να εξετάζεται» δεν δείχνει σχέδιο κατασταλαγμένο ή κάποια πρόταση προς την ελληνική πλευρά, δείχνει ωστόσο προθέσεις.

Με δεδομένο το πάγωμα των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά κυρίως με δεδομένο το γεγονός ότι στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Βόρεια Αφρική οι στρατηγικοί σχεδιασμοί αλλά και οι συμμαχίες έχουν αλλάξει, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία.

Πολιτική θύελλα 

Την ίδια στιγμή πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της  αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16.

Να ενημερώσει τη Βουλή, το ταχύτερο δυνατό, για όλες τις πτυχές της συμφωνίας αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών F-16, καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος

«Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της Κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες» τονίζει και προσθέτει: «Η ελληνική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε υπερβολικό το θόρυβο για το θέμα, με συνέντευξή του στο Real FM και τόνισε ότι η πραγματική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό θα είναι της τάξης των 1,1 δισ. ευρω.

ΣοΥποστήριξε, δε, ότι η επιβάρυνση θα γίνει σε βάθος 10-15 ετών: «Η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, στην οποία χαίρομαι που επιμένουν όλοι τόσο πολύ, αποτελεί καταρχήν μία αναγκαία συμφωνία για να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροπλάνων για τον οποίο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. Σε ότι αφορά το κόστος αυτής της αναβάθμισης, σε ότι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι ύψους 1,1 δισ., το σύνολο βεβαίως της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. αλλά αυτά δεν επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου. Το 1,1 δισ. θα επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό σε ένα βάθος 10ετίας, 15ετίας» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Νομίζω, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία συμφωνία η οποία είναι επωφελής, στο βαθμό βεβαίως που την εντάσσουμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι ολίγον υπερβολική» κατέληξε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης: 

Όλο το παρασκήνιο από την συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ – Ο «λογαριασμός» των F-16 και τα ανταλλάγματα