ΝΕΟΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Επιστημονικής φαντασίας το Σ/Ν του υπουργείου Δικαιοσύνης – Φυλάκιση τα Σαββατοκύριακα και βιντεοκλήσεις

18/10/17 • 09:02 | UPD 18/10/17 • 09:30

Θα δίνεται η δυνατότητα σε αποφυλακισμένους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας ικανοποίηση για τις συνθήκες κράτησής τους

Βγαλμένο μέσα από ταινίες του Χόλιγουντ, με πρωτότυπες για τα ελληνικά χρονικά ιδέες, που άγνωστο είναι αν θα μπορέσουν πραγματικά να υλοποιηθούν μέσα στο υπάρχον σύστημα των φυλακών της χώρας, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του σχεδίου του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, ο οποίος θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για περίπου δύο εβδομάδες.

Κρατούμενοι που μπορούν να εκτίουν την ποινή τους τα Σαββατοκύριακα, άλλοι που θα δικαιούνται να βλέπουν μέσω βιντεοκλήσεων τα αγαπημένα πρόσωπά τους, και φυσικά πριβέ επισκέψεις για… προσωπικές στιγμές μεταξύ των εγκλείστων και των συντρόφων τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, είναι μόλις μερικά από τα νέα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία αποτελείται από 88 άρθρα, τα οποία καθορίζουν εκτός από διαδικαστικά ζητήματα και νέα θέματα, που μπορεί να θεωρηθούν μελλοντικά επιβαρυντικά για τα κρατικά ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δυνατότητα σε καταδίκους, εφόσον έχουν εκτίσει την ποινή τους, να προσφύγουν ενώπιον της Δικαιοσύνης για τις συνθήκες κράτησής τους. Σε περίπτωση, δηλαδή, που ο εγκλεισμός τους δεν είχε συγκεκριμένες προδιαγραφές, μεταξύ των οποίων επιφάνεια τουλάχιστον 4 τ.μ. για κάθε κρατούμενο ή η απαραίτητη οικοσκευή, τότε «ο κρατούμενος μπορεί μετά την αποφυλάκισή του και εντός έξι μηνών από αυτήν να ζητήσει με αίτηση δίκαιη ικανοποίηση. Η αίτηση στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, νομίμως εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Θα δίνεται η δυνατότητα σε αποφυλακισμένους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας ικανοποίηση για τις συνθήκες κράτησής τους

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως με την παύση των παρατάσεων του νόμου Παρασκευόπουλου, με τον οποίο δεκάδες κακοποιοί αποφυλακίζονται προτού εκτίσουν την ποινή τους, τα σωφρονιστικά ιδρύματα θα επιστρέψουν στην πρότερη ασφυκτική κατάστασή τους, όπου ο προσωπικός χώρος του κάθε κρατουμένου ήταν φυσικά πολύ μικρότερος των 4 τ.μ.

Αλλα ζητήματα που ορίζονται στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα:

1. Τμηματική έκτιση της ποινής: στο άρθρο 61 δίνεται μία καινούργια δυνατότητα σε καταδίκους που εκτίουν ποινή μέχρι έξι μηνών, δηλαδή να εκτίσουν μπαινοβγαίνοντας στη φυλακή μέχρι την απόλυσή τους. Οπως εξηγείται, «η τμηματική έκτιση της ποινής γίνεται κατά τις ημέρες του τέλους της εβδομάδας ή κατά τις ημέρες των αργιών. Οι ημέρες της εβδομάδας κατά τις οποίες ο κατάδικος διαβιώνει εντός καταστήματος κράτησης λογίζονται ως ημέρες έκτισης ποινής».

2. Πριβέ επισκέψεις: οι κατάδικοι που δεν λαμβάνουν τακτικές άδειες, θα έχουν το δικαίωμα να δέχονται ανά δίμηνο ελεύθερες επισκέψεις συζύγου ή συντρόφου, με τον οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Οι συναντήσεις θα διαρκούν τουλάχιστον δύο ώρες, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, που θα διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της συνάντησης. Ο έλεγχος των κρατουμένων και των επισκεπτών για λόγους ασφαλείας καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα ρυθμίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό του καταστήματος.

3. Βιντεοκλήσεις: όπως διατυπώνεται στο άρθρο 51, οι κρατούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τηλεδιάσκεψη με τα πρόσωπα που δικαιούνται ή επιτρέπεται να δέχονται σε επισκεπτήριο.

4. Εισαγωγή των νέων κρατουμένων: μία νέα διαδικασία, η οποία προβλέπεται ότι διαρκεί επτά ημέρες, προβλέπει το σχέδιο νόμου. Στόχος η σωστή ενημέρωση του εγκλείστου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της ζωής του.

 

ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ
 axynou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου