Η ΕΥΔΑΠ ζητά 367.000 ευρώ από την ΕΟΕ, 37 χρόνια μετά!

11/10/17 • 19:56 | UPD 11/10/17 • 19:56

Με 37 χρόνια καθυστέρηση θυμήθηκε η ΕΥΔΑΠ να καταλογίσει 367.000 ευρώ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), εναντίον της οποίας έχει εκκινήσει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης! Με τη σειρά της η ΕΟΕ έκανε αίτηση ανάκλησης της διαδικασίας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως η αφαίρεση ενός τέτοιου ποσού θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την τελετή αφής της φλόγας των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

«Η πράξη επιβολής προστίμου είναι αναιτιολόγητη και αόριστη. Η ΕΥΔΑΠ στράφηκε στο ΟΑΚΑ, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή και τελικά το καταλόγισε στην Επιτροπή», ανέφερε ο δικηγόρος της ΕΟΕ. Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο προϊστάμενος του λογιστηρίου της ΕΟΕ.

Η Επιτροπή πληροφορήθηκε την υποτιθέμενη ύπαρξη χρέους από έγγραφο που ήταν προς το ΟΑΚΑ, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την ΕΟΕ. Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος εύκολα είναι ότι η ΕΥΔΑΠ δεν είχε κανένα έγγραφο και δεν ήξερε ποιος είναι ο υπόχρεος της οφειλής!

«Η Επιτροπή πληροφορήθηκε την υποτιθέμενη ύπαρξη χρέους από έγγραφο που ήταν προς το ΟΑΚΑ, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την ΕΟΕ. Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος εύκολα είναι ότι η ΕΥΔΑΠ δεν είχε κανένα έγγραφο και δεν ήξερε ποιος είναι ο υπόχρεος της οφειλής!», είπε ο μάρτυρας και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις της έδρας.

Πρόεδρος: Με βάση τον κανονισμό της ΕΥΔΑΠ, υπόχρεος είναι ο κύριος του κτιρίου, που στο υποθηκοφυλακείο φαίνεται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή…

Μάρτυρας: Η ΕΟΕ δεν έχει κανένα έσοδο από την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Ολα τα συμφωνητικά γίνονται από το ΝΠΙΔ του ΟΑΚΑ, εμείς δεν έχουμε καμία σχέση! Για παράδειγμα στον ΕΝΦΙΑ δεν έχουμε υποχρέωση πληρωμής γιατί έχει παραχωρηθεί στο Δημόσιο η χρήση και η διαχείριση.

Πρόεδρος: Γιατί φαίνεται αυτό στο υποθηκοφυλακείο;

Μάρτυρας: Το ακίνητο αυτό κατασκευάστηκε σε διαφορετικούς χρόνους. Το κτίριο που κατασκευάστηκε από την ΕΟΕ ήταν το κύριο στάδιο. Ηταν αρχές 1980 για να γίνουν αγώνες το 1982. Οταν δηλώθηκε η κατασκευή, πληρώθηκε και η σύνδεση. Διαφορετικά δεν θα γίνονταν αγώνες. Εχουμε την αλληλογραφία. Η ΕΥΔΑΠ δεν έχει παραστατικό να εκκρεμεί πληρωμή από τότε. Εμείς έχουμε αλληλογραφία ότι έχει πραγματοποιηθεί πληρωμή. Για τα επόμενα στάδια, μετά την παραχώρηση στο νομικό πρόσωπο του ΟΑΚΑ, δεν έχουμε σχέση. Ολες οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν μετά το 1986 και στις αρχές του 2000 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πρόεδρος: Στο πλαίσιο κατασκευής ενός γηπέδου εντάσσεται και η σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο;
Μάρτυρας: Ε, βέβαια!

Δικηγόρος ΕΟΕ: Πριν από 35 χρόνια έγινε η τελετή έναρξης των Πανευρωπαϊκών Αγώνων στο Ολυμπιακό στάδιο. Υπήρχε περίπτωση να μην έχει αποχέτευση;

Μάρτυρας: Είναι ποτέ δυνατόν; Θα το είχαν γράψει οι εφημερίδες και τα κανάλια την ίδια μέρα!

Δικηγόρος: Ζητήσαμε από την ΕΥΔΑΠ να προσδιορίσει το ακίνητο για το οποίο ζητά τα οφειλόμενα τέλη σύνδεσης. Το έκανε;

Μάρτυρας: Οχι! Στο έγγραφο αναφερόταν όλο το ΟΑΚΑ!

Πρόεδρος: Αφού τα κτίρια λειτούργησαν το 2004, πώς δεν προέκυψε από την ΕΥΔΑΠ το ζήτημα του ποιος είναι υπόχρεος να καταβάλλει και γιατί δεν τα έχει καταβάλει;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρουμε, το ρωτάμε κι εμείς και απάντηση δεν παίρνουμε! Ολόκληρη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από μια αίτηση εταιρίας στην ΕΥΔΑΠ, που εκμεταλλεύεται τμήμα του ΟΑΚΑ. Οταν εξέτασαν την αίτηση σύνδεσης, τότε ξαφνικά ανακάλυψαν όλο το χρέος.

Ο μάρτυρας περιέγραψε στη συνέχεια το πλήγμα που θα επέφερε μια αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της ΕΟΕ και η αφαίρεση ενός τόσο υψηλού ποσού από το ταμείο της, το οποίο, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, διαθέτει 2 εκατ. ευρώ. «Το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας είναι 115.000 ευρώ. Κομμάτι της λειτουργίας της ΕΟΕ είναι η ενίσχυση των ομοσπονδιών. Μέσα στο 2016 επιχορηγήσαμε με 1,6 εκατ. ευρώ ομοσπονδίες που είχαν ανάγκες. Κινδυνεύει ο ελληνικός αθλητισμός αν γίνει κάτι τέτοιο. Τα ταμειακά διαθέσιμα τα χρησιμοποιούμε σε βάθος χρόνου. Τα έσοδά μας προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και χορηγίες. Πλέον το Ελληνικό Δημόσιο δεν δίνει χρήματα. Αυτά που παίρνουμε δεν καλύπτουν ούτε τη μισθοδοσία. Η άμεση υποχρέωσή μας είναι η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Την εποφθαλμιούν πολλά κράτη ξέρετε, γιατί τα διαφημιστικά πακέτα είναι τεράστια. Το κόστος είναι 115.000 ευρώ. Φανταστείτε να μην υπάρχουν τα χρήματα να την πραγματοποιήσει η ΕΟΕ!», κατέληξε.

Στην κυριότητα του κτιρίου βασίστηκε η ΕΥΔΑΠ και καταλόγισε το χρέος στην ΕΟΕ υποστήριξε ο μάρτυρας της υπηρεσίας. «Ο κύριος του σταδίου από τον ιδρυτικό νόμο είναι η ΕΟΕ. Το κτίριο φαίνεται να της ανήκει. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί ότι πληρώθηκαν τα τέλη σύνδεσης», υποστήριξε ο μάρτυρας, που δεν προβλημάτισε την πρόεδρο της έδρας, η οποία σχολίασε: «Η διαδικασία είναι αίτηση, καταλογισμός, πληρωμή και σύνδεση, ξέρετε… Σύνδεση χωρίς πληρωμή;».

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
 gsotiriou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής