Η ευχαριστήρια ανοιχτή επιστολή

Λεμπιδάκης: «Ας στρέψουμε την προσοχή μας σε όσους υποφέρουν»

09/10/17 • 12:30 | UPD 09/10/17 • 12:34

«Μια σκληρή δοκιμασία είχε αίσιο τέλος. Είμαι καλά στην υγεία μου κι αισθάνομαι μεγάλη χαρά κι ανακούφιση», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Λεμπιδάκης. #ΕΤ #Ελλάδα

Με ανοιχτή επιστολή που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης ευχαριστεί όλους όσοι στήριξαν τον ίδιο και την οικογένειά του κατά τους μήνες που κρατούνταν όμηρος.

«Μια σκληρή δοκιμασία είχε αίσιο τέλος. Είμαι καλά στην υγεία μου κι αισθάνομαι μεγάλη χαρά κι ανακούφιση», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Λεμπιδάκης.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

«Μια σκληρή δοκιμασία είχε αίσιο τέλος. Είμαι καλά στην υγεία μου κι αισθάνομαι μεγάλη χαρά κι ανακούφιση.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου:

* Την οικογένειά μου που, βιώνοντας πολύ δύσκολες στιγμές, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή επιστροφή μου.

* Την ηγεσία, τους αξιωματικούς και όλους τους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολήθηκαν με την υπόθεσή μου με πάθος, πολύ κόπο, μεθοδικότητα κι αποτελεσματικότητα.

* Τα στελέχη και τους εργαζόμενους στην επιχείρησή μας που εξασφάλισαν την ομαλή λειτουργία της κατά την απουσία μας.

* Τους συνεργάτες μας, πελάτες και προμηθευτές, που μας στήριξαν έμπρακτα όλο αυτό το διάστημα.

* Όλους τους ανθρώπους, γνωστούς και άγνωστους, που συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά μου, ή μας σκέπτονταν και προσεύχονταν για μας.

Μέσα από κάθε οδυνηρή περιπέτεια μπορούμε να αναζητήσουμε διδάγματα που θα μας βοηθήσουν στη συνέχεια της ζωής μας και θα μας κάνουν καλύτερους.

Ας στρέψουμε την προσοχή μας στους ανθρώπους όλου του κόσμου που υποφέρουν: στα νοσοκομεία, τα πεδία μάχης, τους προσφυγικούς καταυλισμούς, σ’εκείνους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

9 Οκτώβρη 2017

Μιχάλης Λεμπιδάκης»

Η ΕΛΑΣ κοντά στον «εγκέφαλο» της απαγωγής του Λεμπιδάκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν οι κατηγορούμενοι για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, μετά τις πολύωρες απολογίες τους που ολοκληρώθηκαν χθες τα ξημερώματα υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, την ώρα που η αστυνομία, όπως αποκάλυψε χθες ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», αναζητά και πρόκειται να συλλάβει έξι άτομα, τρία στην Αθήνα και τρία στην Κρήτη, τα οποία συμμετείχαν ενεργά στην απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία.

Οι αρχές επίσης έχουν συλλέξει στοιχεία για τον «επιχειρησιακό αρχηγό» της απαγωγής, ο οποίος είχε κατηγορηθεί και για την απαγωγή Παναγόπουλου, τα οποία σύντομα αναμένεται να τα μετατρέψουν σε ενοχοποιητικά τεκμήρια προκειμένου να τον συλλάβουν.

«Αυτοί που απολογήθηκαν είναι οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης», μας είπε ο Γιώργος Περράκης, συνήγορος υπεράσπισης του 45χρονου ακτιβιστή των πλειστηριασμών και του 22χρονου από τα Σφακιά, ξεκαθαρίζοντας πως «αυτοί που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν την απαγωγή δεν βρέθηκαν μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου».

Οι επτά απαγωγείς αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της διακεκριμένης περίπτωσης αρπαγής, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση χρήσης όπλων και επιδίωξης οικονομικού οφέλους, απόπειρα εκβίασης από κοινού, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού όπλου εμπρησμού. Ο πρώτος από τους συλληφθέντες που απολογούνταν επί δυόμισι ώρες στις ανακριτικές αρχές ήταν ο ιδιοκτήτης της μάντρας όπου ήταν το τελευταίο κρησφύγετο των δραστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του υποστήριξε πως δεν είχε αρχική εμπλοκή στην απαγωγή Λεμπιδάκη και πως διαδραμάτισε ρόλο τους τελευταίους μήνες, καθώς τον προσέγγισαν άλλα άτομα από τους απαγωγείς στην προσπάθειά τους να βρουν ένα νέο μέρος για να φυλαχθεί με ασφάλεια ο 53χρονος απαχθείς. «Δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου και γι’ αυτό συμμετείχα στην υπόθεση», υποστήριξε. Από την πλευρά του ο 40χρονος σκοπιανής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη υποστήριξε πως η εμπλοκή του στην υπόθεση ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου όταν και μετέβη από τη συμπρωτεύουσα στην Κρήτη ούτως ώστε να προσέχει τον Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ο ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, ο οποίος ήταν ανάμεσα στα τρία άτομα τα οποία είχαν ελεγχθεί από τις αστυνομικές αρχές τον Ιούλιο και μετά από έρευνα προέκυψε πως ένα από αυτά είχε ξεφορτωθεί το κινητό του τηλέφωνο, αρνήθηκε πως έλαβε μέρος στην απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

«Μέσα στο αυτοκίνητο μαζί μας ήταν και ένας 22χρονος που είναι και αυτός κατηγορούμενος για την υπόθεση. Εκτός από αυτό το γεγονός, δεν έχω καμία άλλη σχέση με την απαγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ανακριτή στο πλαίσιο της απολογίας του. Ο συνήγορος υπεράσπισής του Θωμάς Λεχωβίτης ανέφερε πως ο εντολέας του δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «παιδαριώδη» τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία διώκεται ο πελάτης του. «Δεν επαρκούν αυτά τα στοιχεία για να διωχθεί για πέντε κακουργήματα», δήλωσε.

Ο κατηγορούμενος αγρότης κατά την απολογία του υποστήριξε πως είχε το τελευταίο διάστημα εμπλοκή στην υπόθεση. «Στο κρησφύγετο με πήραν και με πήγαν με κουκούλα. Τα άτομα που έφερναν φαγητό ήταν επίσης με κουκούλες. Ημουν και εγώ όμηρος των απαγωγέων για αυτές τις τρεις ημέρες», υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με τα έξι άτομα που πρόκειται να συλληφθούν -πιθανόν και εντός της εβδομάδας- τα δύο από αυτά είχαν συναντήσεις με τον 60χρονο μεσίτη και αδερφό κατηγορουμένου στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή φέρεται να προέβησαν σε τουλάχιστον τρεις επαφές διαπραγμάτευσης με την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

«Φταίνε τα χρέη», ισχυρίστηκε ο μεσίτης

Από την πλευρά του ο 60χρονος μεσίτης στην απολογία του αναφέρθηκε στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, γεγονός που τον έστρεψε στο να εμπλακεί στη μεγαλύτερη απαγωγή στα ελληνικά χρονικά.

«Τα μεγάλα χρέη μου με ανάγκασαν να εμπλακώ με την υπόθεση και ο μόνος ρόλος που είχα στην απαγωγή ήταν να στέλνω τον τελευταίο 1,5 μήνα τα μηνύματα στην οικογένεια του επιχειρηματία. Μηνύματα που παραλάμβανα πάντα από τον 45χρονο συγκατηγορούμενό μου που με έβαλε στην υπόθεση είτε σε κινητά τηλέφωνα με εντολή να ανοίξω το τηλέφωνο να στείλω το προκαθορισμένο μήνυμα που είχε αποθηκευτεί στη μνήμη και να πετάξω τη συσκευή, είτε φακέλους με οδηγίες πώς να τους ταχυδρομήσω και προς ποιους», υποστήριξε χαρακτηριστικά ενώπιον του ανακριτή ο μεσίτης, ο οποίος δεν δίστασε να εμπλέξει ακόμη και τη 17χρονη κόρη στην προσπάθειά του να καλύψει τα ίχνη του και να μην οδηγηθεί σε αυτόν η αστυνομία.

Η ανήλικη κοπέλα είχε απολογηθεί την Τρίτη και είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.