Ολο το χρονικό

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την ομηρία και την απελευθέρωση Λεμπιδάκη

04/10/17 • 12:02 | UPD 04/10/17 • 12:03

Συνελήφθησαν οι περισσότεροι δράστες, είπε ο Νίκος Τόσκας που θέλησε να δώσει ένα πανηγυρικό ύφος στην ομιλία του #ΕΤ #Ελλάδα

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με τους μήνες ομηρίας του Μιχάλη Λεμπιδάκη και τον τρόπο που απελευθερώθηκε έγιναν γνωστές στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκας και την ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με αυτές όλοι οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη φορούσαν τα ίδια ρούχα όταν τον επισκέπτονταν και μιλούσαν ψιθυριστά ώστε να μην έχει ο επιχειρηματίας καμία δυνατότητα αναγνώρισής τους, ενώ ήταν πάντα δεμένος με αλυσίδα είτε από το χέρι είτε από το πόδι του.

Την ώρα που τον απήγαγαν, οι απαγωγείς έφεραν βαρύ οπλισμό, ενώ κατά την διάρκεια των έξι μηνών που ο Μιχάλης Λεμπιδάκης βρισκόταν υπό κράτηση, στην ομάδα των δραστών εντάχθηκαν νέα μέλη. Συνολικά, άλλαξαν πέντε κρησφύγετα, που σε όλα ο χώρος ήταν περιορισμένος και τα παράθυρα ήταν πάντα καλυμμένα.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 επικοινωνίες, οι περισσότερες μέσω γραπτών μηνυμάτων, πέντε χειρόγραφες επιστολές και κάποιες δακτυλογραφημένες και τρία βίντεο του Λεμπιδάκη. Πριν και μετά από κάθε επικοινωνία, ένα μέλος της ομάδας με καλυμμένα χαρακτηριστικά επισκεπτόταν τον απαχθέντα και συζητούσε μαζί του τις δυνατότητες εύρεσης χρημάτων από την οικογένεια, και του υπαγόρευε τις επιστολές, τις οποίες υπέγραφε με «βιολογικό του υλικό», όπως ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ενώ κατά την συγκλονιστική του κατάθεση, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέφερε πως υπέγραφε με το αίμα του.

Τόσκας: Μάθημα για τα σχολεία η υπόθεση

Μάθημα για τα σχολεία η υπόθεση Λεμπιδάκη, δήλωσε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που βρίσκεται στην Κρήτη και ενημέρωσε παράλληλα πως οι περισσότεροι από τους απαγωγείς έχουν συλληφθεί.

Την φράση αυτή, όπως δήλωσε ο κύριος Τόσκας του την είπε σε συγχαρητήριο τηλεφώνημα ο πρέσβης κάποιας φίλης χώρας και την ενστερνίστηκε και ο ίδιος: «Η επιχείρηση ήταν τέλεια», επισήμανε ο υπουργός, καθώς τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες και όλα έγιναν όπως έπρεπε. Σαν υπουργός δίνω θερμά συγχαρητήρια σε όλους και στους απλούς αστυνομικούς, είμαστε όλοι περήφανοι. Ολη η κοινωνία βλέπει ότι η ΕΛΑΣ απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη».

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Κ. Τσουβάλας δήλωσε ότι: «η Ελληνική Αστυνομία απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα».

Ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Κωνσταντίνος Λαγουδάκης μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις είπε: «Απαίτησή τους ήταν τότε να τους δώσει η οικογένεια 100 εκατ. ευρώ, και άμεσα συγκροτήσαμε ειδική προανακριτική ομάδα των υπηρεσιών της Κρήτης, όπως ανέφερε. Βαθμιαία φτάσαμε στους δράστες που κρατούσαν τον επιχειρηματία και ακολούθως στο σημείο όπου εκρατείτο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης, συνελήφθησαν δύο άτομα και αμέσως μετά ακόμα έξι, όλοι Έλληνες».