Έπειτα από συνεδρίαση εννέα ωρών

«Συμβιβαστική» λύση από το ΚΑΣ για το Ελληνικό – Tα 280 στρέμματα αρχαιολογικός χώρος

03/10/17 • 21:43 | UPD 03/10/17 • 22:44

Ποιες ήταν οι δύο προτάσεις που τέθηκαν προς ψήφιση από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου - Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 15-1 #Ελληνικό #Ελλάδα #ΕΤ

Συμβιβαστική λύση που επιβεβαίωσε τις … προβλέψεις για μικρή κήρυξη πρόκρινε η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EleftherosTypos.gr, το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα με 15 ψήφους υπέρ της κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου περί των 280 στρεμμάτων επί συνόλου 6200 που είναι το εμβαδόν της επένδυσης, στην βορειοανατολική πλευρά του οικοπέδου όπου βρίσκεται το αμαξοστάσιο του Τραμ.

Η μια ψήφος αφορούσε τη μαξιμαλιστική εκδοχή της κήρυξης, δηλαδή το μισό οικόπεδο (περίπου 3000 στρέμματα).Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κηρύχθηκαν και τμήματα των όμορων δήμων όπου έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Τελειώνει εδώ το θέμα;

Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου θα πρέπει να υπογραφεί τώρα από την υπουργό Πολιτισμού. Η συνεδρίαση του ΚΑΣ συνοδεύτηκε από κόντρες και εντάσεις ενώ εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που «ανεβοκατέβαιναν» τα στρέμματα της περιοχής που προτάθηκε για κήρυξη.

Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς Δυτικής Αττικής και Νήσων επέμεινε στην κήρυξη περίπου του μισού οικοπέδου και τμήματος των όμορων δήμων Αλίμου και Αργυρούπολης. Από την αρχή της συνεδρίασης υπέρ της κήρυξης τάχθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μαρία Βλαζάκη. Οι εκπρόσωποι των επενδυτών και του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην υπάρξει καμία κήρυξη γιατί το θέμα των αρχαιοτήτων διασφαλίζεται από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου με την Ελληνικό Α.Ε. Αντίθετα ο Σύλλογος Αρχαιολόγων επέμεινε στη θέση του να κηρυχθεί η έκταση σε αρχαιολογικό χώρο.

Η συζήτηση στο ΚΑΣ συνεχίστηκε για την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.