Χάνεται στην μετάφραση η δίκη για τον θάνατο του 13χρονου στο λούνα-παρκ στο Ελληνικό

03/10/17 • 10:32 | UPD 03/10/17 • 10:32

Η οικογένεια των δύο παιδιών, θα πρέπει να επιστρέψει στις δικαστικές αίθουσες την 28η Μαρτίου, οπότε και ορίστηκε η εξ αναβολής δικάσιμος.

Στο χάος της ανεύρεσης… μεταφραστών «έπεσε» η δίκη για την ανείπωτη τραγωδία που είχε σημειωθεί σε λούνα παρκ, στο Ελληνικό, όπου είχε χάσει τη ζωή του ένα 13χρονο αγόρι, ενώ είχε τραυματιστεί σοβαρά η 10χρονη αδελφή του.

Από το πρωί το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επιχειρούσε να εντοπίσει διερμηνείς για να ξεκινήσει τη διαδικασία, χωρίς όμως αποτέλεσμα, και έτσι υποχρεώθηκε να αναβάλει για τον Μάρτιο του 2018.

Τα δύσκολα ήρθαν από νωρίς το πρωί, όταν οι δύο από τους συνολικά πέντε κατηγορούμενους, οι δύο χειριστές του παιχνιδιού-παγίδα, ζήτησαν την παρουσία μεταφραστή, καθώς είναι υπήκοοι Μπαγκλαντές. Οι προσπάθειες του δικαστηρίου να βρουν από το σχετικό κατάλογο έπεσαν στο κενό, όπως και η ενέργεια του συνηγόρου τους να μεταβεί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, προκειμένου με δική του πρωτοβουλία να εντοπιστεί ένα διερμηνέα.

Κι αυτό γιατί αν και ο υπερασπιστής κατάφερε να φέρει την… αποστολή του εις πέρας, τα ζητήματα συνεχίστηκαν, καθώς και τρίτος κατηγορούμενος, ο διαχειριστής του εξοπλισμού, δήλωσε ότι επιθυμεί η διαδικασία να μεταφράζεται στη μητρική του γλώσσα, που αυτή τη φορά ήταν τα ιταλικά. Η διαδικασία ξεκίνησε από την αρχή, όμως, προτού καν ολοκληρωθεί, ο πρώτος διερμηνέας αποχώρησε και δεν μπόρεσε να ανευρεθεί από το δικαστήριο. Τελικά, το μεταφραστικό «κενό» οδήγησε την εισαγγελέα της έδρας να ζητήσει την αναβολή της υπόθεσης στο πρόσωπο των τριών αλλοδαπών κατηγορουμένων, προκειμένου να κληθούν μεταφραστές, όπως και έγινε.

Ετσι, η οικογένεια των δύο παιδιών, αλλά και οι μάρτυρες της υπόθεσης, θα πρέπει να επιστρέψουν στις δικαστικές αίθουσες την 28η Μαρτίου, οπότε και ορίστηκε η εξ αναβολής δικάσιμος. Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2014, όταν η πλαστική μπάλα μέσα στην οποία έπαιζαν αμέριμνα τα δύο παιδιά σηκώθηκε από τον αέρα σε ύψος περίπου δέκα μέτρων, παρασύρθηκε και προσγειώθηκε με δύναμη στο δάπεδο.

Στο υπ’ αριθμ. 4784/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αναφέρεται μεταξύ άλλων πως υπήρξαν παραλείψεις τόσο ως προς καθαυτό το παιχνίδι όσο και ως προς τις εγκαταστάσεις του χώρου. Αν και οι μαρτυρικές καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, υποδείκνυαν πως δημιουργήθηκε ανεμοστρόβιλος που σήκωσε το πλαστικό παιχνίδι από το έδαφος, κατά το σκεπτικό του βουλεύματος, δεν προέκυψε ότι «η κατασκευή ανυψώθηκε, λόγω τυχαίου καιρικού συμβάντος, καθόσον τέτοια καιρικά φαινόμενα δεν είναι συνηθισμένα στην Αττική», ενώ γίνεται λόγος για «προχειρότητα της εν λόγω λειτουργίας της εγκατάστασης του υπαίθριου λούνα παρκ.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά πέντε άτομα, υπεύθυνοι και ιδιοκτήτες της εταιρίας και των παιχνιδιών. Ολοι τους αρνούνται τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που τους αποδίδονται.

Αντωνία Ξυνού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου