Ξεκινά η ψυχοκοινωνική μέριμνα για εν ενεργεία και συνταξιούχους πυροσβέστες

02/10/17 • 16:52 | UPD 02/10/17 • 16:52

Στόχος είναι η ψυχολογική υποστήριξη των ανδρών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην πίεση που αντιμετωπίζουν στις πυρκαγιές, αλλά και την καθημερινότητα #Ελλάδα #ΕΤ^

Και οι πυροσβέστες στον… ψυχολόγο! Οι δύσκολες επαγγελματικές συνθήκες και η ασκούμενη ψυχολογική πίεση κατά τη διάρκεια κατάσβεσης αστικών και κυρίως των δασικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού αποτέλεσαν την αφορμή για την άμεση δημιουργία και έναρξη λειτουργίας γραφείου ψυχοκοινωνικής μέριμνας για εν ενεργεία και συνταξιούχους πυροσβέστες.

Μετά την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα σύστησε γραφείο, το οποίο στελεχώθηκε με επαγγελματίες ψυχικής υγείας ειδικότητας ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Το γραφείο ψυχοκοινωνικής μέριμνας βρίσκεται στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 31 (Πειραιώς 31) στην Ομόνοια, στην Αθήνα, στον 6ο όροφο και λειτουργεί καθημερινά από 07:30-15:00. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 213-2158228, 229, 230, 231, 232 και για τις υπόλοιπες ώρες και αργίες στο 6934604001.

Κάποια στοιχεία έρευνας για την ψυχολογική κατάσταση των πυροσβεστών, σε συνδυασμό με μερικά δυσάρεστα περιστατικά, οδήγησαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου γραφείου, σκοπός του οποίου είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης. Οι ψυχολόγοι θα δίνουν, επίσης, συμβουλές και ενημέρωση σε θέματα ψυχικής υγείας, κοινωνικού ενδιαφέροντος και καθημερινότητας προς τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σε ατομικό, εργασιακό και οικογενειακό επίπεδο που βιώνουν συναισθηματική κρίση ή οποιουδήποτε είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Ουσιαστικά θα δίνεται μια «στήριξη ψυχής» στους πιεσμένους πυροσβέστες και στις οικογένειές τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις επαγγελματικές και καθημερινές δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Στόχος είναι η ψυχολογική υποστήριξη των ανδρών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην πίεση που αντιμετωπίζουν στις πυρκαγιές, αλλά και την καθημερινότητα

Επισημαίνεται ότι «επαφή» εκείνων που αναζητούν βοήθεια στο γραφείο διέπεται από τον κώδικα δεοντολογίας προστασίας του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, εξατομικευμένα για κάθε περίπτωση. Φυσικά το γραφείο απευθύνεται σε όλο το εν ενεργεία ένστολο και πολιτικό προσωπικό καθώς και στους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος από όλη την επικράτεια.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως και στην αστυνομία, θα αγοραστούν ψυχομετρικά τεστ τύπου MMPI-2-(Minnesota Multiphasic Personality Inventory). Ενα σημαντικό εργαλείο των ψυχολόγων της για την αξιολόγηση της προσωπικότητας και ψυχοπαθολογίας των εξεταζομένων. Τα αποτελέσματα αυτών των τεστ θα αποτελέσουν τη βάση για τις επόμενες κινήσεις, που δεν αποκλείεται να είναι η υποχρεωτική επανεξέταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιώντας το ίδιο ψυχομετρικό εργαλείο, αν και το κόστος προμήθειάς του είναι μεγάλο. Πρόκειται για ένα πολυφασικό ερωτηματολόγιο, που περιέχει περισσότερες από 130 κλίμακες, οι οποίες εξετάζονται μέσα από 567 ερωτήσεις κλειστού τύπου (Σωστό ή Λάθος) και ο μέσος χρόνος συμπλήρωσης είναι 1,5 με 2 ώρες. Είναι το μοναδικό ψυχομετρικό τεστ στον κόσμο, που γίνεται δεκτό σε δικαστικό πλαίσιο για τη σύνθεση ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Χρησιμοποιείται για την ανάληψη ευαίσθητων θέσεων επικινδυνότητας ή ασφάλειας, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επιλογή προσωπικού.

Το MMPI-2 αξιολογεί μία σειρά παραμέτρων όπως: αντικοινωνική συμπεριφορά, συναισθηματική αστάθεια, ισχύς του Εγώ, παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, ενοχική προδιάθεση και κατάχρηση ουσιών. Επίσης αξιολογούνται: συναισθηματική αστάθεια, ψυχασθένεια, υπομανία, υποχονδρίαση, κατάθλιψη, παρανοϊκός ιδεασμός, άγχος, υστερία, σχιζοφρένεια, παράνοια, επιθετικότητα, διαταραχή μετατραυματικού στρες, εσωστρέφεια και έλλειψη κινήτρων.

Η τηλεφωνική γραμμή επιδιώκει να σώσει ζωές, να επουλώσει τις πληγές της ψυχής ενός μάχιμου πυροσβέστη, να προλάβει εκείνον που έχει πάρει απόφαση να προβεί στο απονενοημένο διάβημα ή να κάνει κακό στους «αόρατους εχθρούς» του. Οι ψυχολόγοι θα επιχειρήσουν να γίνουν «σανίδα σωτηρίας» των εξεταζομένων που δεν μπορούν μόνοι τους να ανταπεξέλθουν σε μία δύσκολη στιγμή τους. Είναι κοινή η διαπίστωση πως πυροσβέστες που έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς ή θεωρούν ότι δεν έχουν ανταποκριθεί σωστά σε κάποια περιστατικά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης της συμπεριφοράς τους σε επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου