Δύο παιδάκια στην εντατική

Ειδικοί φοβούνται «κοκτέιλ» εποχικής γρίπης – ιλαράς

30/09/17 • 08:43 | UPD 30/09/17 • 11:21

Καμπανάκι και για την εποχική γρίπη. Εχουν παραγγελθεί 1,5 εκατομμύριο εμβόλια #Υγεία #Ιλαρά #ΕΤ

Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς αναμένεται δριμύ το κύμα της εποχικής γρίπης που θα δημιουργήσει… εκρηκτικό κοκτέιλ σε συνδυασμό με την ιλαρά, που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Χθες έγινε γνωστό ότι δύο παιδιά Ρομά παρουσιάζουν επιπλοκές από την ιλαρά. Πρόκειται για ένα παιδί οκτώ μηνών που διαγνώστηκε με ιλαρά και νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μετά από επιπλοκές που παρουσίασε στο αναπνευστικό σύστημα. Ενα ακόμη παιδί νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα στο Παίδων αλλά δεν είχε ιλαρά. Οπως προκύπτει όμως από τις πληροφορίες, φέρεται να είχε νοσήσει με ιλαρά πριν από τρία χρόνια και οι γιατροί ψάχνουν τυχόν συσχετισμό με την εγκεφαλίτιδα. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, εγκεφαλίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και 10 χρόνια μετά τη νόσηση από ιλαρά.

Καμπανάκι και για την εποχική γρίπη. Εχουν παραγγελθεί 1,5 εκατομμύριο εμβόλια

Εν τω μεταξύ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση». Στο πλαίσιο όσων ακούγονται από παιδιάτρους και επιστήμονες για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Εχουμε ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που αποτελείται από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, λοιμωξιολόγους, παιδιάτρους και επιδημιολόγους, που παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις, εάν κρίνουν ότι χρειάζεται κάποια τροποποίηση των οδηγιών και κάποια αυστηροποίηση του πλαισίου, να μας το εισηγηθούν τεκμηριωμένα, για να πάρει η Πολιτεία τα μέτρα της».

Τα κρούσματα ιλαράς ανέρχονται πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε 196. Μάλιστα, αυξήθηκαν κατά 30 σε μόλις μία εβδομάδα, καθώς την περασμένη ανέρχονταν σε 166.

Νέο χτύπημα

Tην ίδια στιγμή, οι χώρες της Ευρώπης ετοιμάζονται για «γρίπη – αρμαγεδδώνα» (flu – mageddon), καθώς τα στοιχεία από το νότιο ημισφαίριο είναι πλήρως απογοητευτικά. Στην Αυστραλία έχουν δηλωθεί τουλάχιστον 172.000 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα, αριθμός κατά 2,5 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι φορείς της αυστραλιανής κυβέρνησης έχουν αναφέρει επισήμως ότι το 2017 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, μια παραδοχή που έχει θέσει σε επιφυλακή τις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στην οποία η επιτήρηση της εποχικής γρίπης ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Εμβολιασμοί

Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν παραγγελθεί 1,5 εκατομμύριο εμβόλια για γρίπη. Το μεγάλο «στοίχημα» παραμένει, όπως κάθε χρόνο, ο εμβολιασμός των επαγγελματιών Υγείας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις ένα 10% των εργαζόμενων στο ΕΣΥ εμβολιάζεται κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις και βάσει των στοιχείων του νότιου ημισφαιρίου, το στέλεχος που φαίνεται να επικρατεί φέτος είναι το Α(Η3Ν2), με τους ηλικιωμένους (80 ετών και άνω) και τα παιδιά ηλικίας 5 – 9 ετών να αποτελούν τις «ευαίσθητες» ομάδες της εποχικής γρίπης.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

mgeorganta@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου