Ανυπολόγιστες οι ζημιές

«Βιβλική» καταστροφή στη Σαμοθράκη από την κακοκαιρία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί [εικόνες & βίντεο]

26/09/17 • 16:50 | UPD 26/09/17 • 17:04

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί #Σαμοθράκη #κακοκαιρία #ΕΤ

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τη Σαμοθράκη το βράδυ της Δευτέρας.
Τα ορμητικά νερά ισοπέδωσαν ό,τι βρήκαν στο δρόμο τους.

Το μεσημέρι της Τρίτης αποφασίστηκε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη επί τόπου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

«Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κηρύσσει το Δήμο Σαμοθράκης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 25-09-2017 και 26-09-2017» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Βιβλική η καταστροφή

Ακόμα και οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, λένε πως δεν θυμούνται εδώ και δεκαετίες να έχει υπάρξει τέτοια καταστροφή. Προβλήματα πολύ σοβαρά υπάρχουν παντού. Ιδιαίτερα έχει πληγεί η Χώρα. Σπίτια, καταστήματα και δημόσια κτίρια έχουν υποστεί τεράστια ζημιά.

Το Δημαρχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί ο χείμαρρος πέρασε από μέσα και προξένησε σοβαρές ζημιές. Το Κέντρο Υγείας το ίδιο και οι κάτοικοι προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν.

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, αφού μέσα σε λίγες ώρες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Οι προσπάθειες των συνεργείων του δήμου αλλά και των μηχανημάτων της Πολιτικής Προστασίας και του στρατού είναι φιλότιμες.

Ήδη, στο νησί βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο. Αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Δέδε. Μαζί τους είναι υπηρεσιακά στελέχη και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, για τον συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των καταστροφών. Ακόμα, στη Σαμοθράκη βρίσκεται ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Θεοδώρου.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι αυτοψίες στα μέρη της πρωτοφανούς καταστροφής.