το έβδομο κρούσμα σε ιατρικό προσωπικό

Συναγερμός για την ιλαρά – Νέο θύμα νοσηλεύτρια του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού

22/09/17 • 14:19 | UPD 22/09/17 • 14:45

 Πρόκειται για το έβδομο κρούσμα σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό #ΕΤ #Ελλάδα #ιλαρά

Εφιαλτική είναι η κατάσταση με την έξαρση της ιλαράς.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία, το τελευταίο θύμα είναι μια νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, η οποία λόγω των επιπλοκών που σημειώθηκαν νοσηλεύεται πλέον στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Πρόκειται για το έβδομο κρούσμα σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό μετά τα πέντε στο Θριάσειο και μια γιατρό στο Σισμανόγλειο, κρούσματα που καταγράφηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Με ανακοίνωσή της η  ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων έως σήμερα δεν ενημέρωσαν το προσωπικό, τους Γιατρούς και Νοσηλευτές για την επιδημική έξαρση της ιλαράς και δεν σύστησαν κανένα μέτρο προφύλαξης. Εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς να διαθέτουν υγειονομικό υλικό, μάσκες και γάντια.

Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Δρομοκαϊτειο, Δαφνί, τα οποία όταν εφημερεύουν προσέρχονται ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που μπορούν να νοσούν από Ιλαρά, για εξέταση και εισαγωγή με εισαγγελική παραγγελία. Και όμως το προσωπικό δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προφύλαξης.Δεν υλοποιούνται ούτε στο ελάχιστο οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ καθ’ ότι τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς και δεν διαθέτουν εμβόλια. Επιτέλους ας ξυπνήσει το Υπουργείο Υγείας πριν είναι αργά. Εξ’ άλλου πλεονασματικά είναι τα Νοσοκομεία κατά τον κο Πολάκη» .

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ από τις 17 Μαϊου έως και σήμερα, έχουν καταγραφεί 166 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.Η οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ορίζει ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό ιλαράς πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά ώστε να θεωρηθούν θωρακισμένοι έναντι της νόσου.