Εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorado

Αποφασισμένοι οι μεταλλωρύχοι – Πάνε στο Μαξίμου [εικόνες & βίντεο]

21/09/17 • 12:59 | UPD 21/09/17 • 14:02

Οι εργαζόμενοι θα πάνε και στα γραφεία της Eldorado Gold #μεταλλωρύχοι #ΕΤ

Εκατοντάδες μεταλλωρύχοι στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική πηγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε 9μελης αντιπροσωπεία τους με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον διευθυντή του γραφείου του Γιώργου Σταθάκη.

Πριν το Μέγαρο Μαξίμου οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν πορεία από τη Λεωφόρο Μεσογείων θα κάνουν μια στάση στα γραφεία της Eldorado καθώς εκεί θα έχουν ένα ραντεβού με τον πρόεδρό της στη 1:30 μετά το μεσημέρι.

«Αυτό που αποκομίσαμε είναι ότι υπάρχει έντιμος διάλογος με την εταιρεία, δυστυχώς όμως χρειάζεται χρόνος για να δούμε έμπρακτα και αποτελέσματα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, δεν έχει τελειώσει τίποτα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας» ανακοίνωσε στους συναδέλφους του ο πρόεδρος των μεταλλωρύχων Χρήστος Ζαφειρούδας.

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν οι μεταλλωρύχοι, εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Κασσάνδρας καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorago Gold για την έκδοση άδειας για τις Σκουριές.

Ο δρόμος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, η Ηρώδου Αττικού έχει κλείσει από την ΕΛ.ΑΣ. καθώς έχουν τοποθετηθεί κλούβες στη συμβολή της με την βασιλίσσης Σοφίας και την βασιλέως Κωνσταντίνου.

Λόγω της συγκέντρωσης και της μεγάλης προσέλευσης των μεταλλωρύχων – πληροφορίες μιλούν για 30 λεωφορεία που κατέβηκαν από τη Χαλκιδική – η τροχαία έχει διέκοψε  την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μεσογείων.

Η καναδική εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν δοθεί η άδεια τροποποίησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές, τότε από την Παρασκευή θα μπει «λουκέτο» στα εργοτάξια των μεταλλείων Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκπνέει η προθεσμία που η Eldorado Gold έδωσε πριν λίγες ημέρες στην κυβέρνηση για την έκδοση των αδειών για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής, διεκδικώντας τη γρήγορη επίλυση των εκκρεμοτήτων σχετικά με την αδειοδότηση που έχει ζητήσει η εταιρεία χρυσού για τις Σκουριές, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, οι ίδιοι να έχουν «αντικείμενο εργασίας», πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ χθες ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ζαφειρούδας, η άδεια για τις Σκουριές, αφορά «την κατασκευή εργοταξίου για εξόρυξη συμπυκνώματος χαλκού, που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταλλουργία στο Μαντέμ Λάκκο και όχι εξόρυξη χρυσού». «Δεν έχει να κάνει με τη διαιτησία αυτή η άδεια, είναι άλλο το θέμα του flashsmelting, δημιουργείται σύγχυση», διευκρίνισε ο κ. Ζαφειρούδας