16/09/17 • 08:55 | UPD 16/09/17 • 08:56

#Tags:

Ο άγνωστος «εμφύλιος» στην ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη Παλαιοκώστα

Μια άγνωστη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη του ποινικού-τρομοκράτη Βασίλη Παλαιοκώστα, σε ορεινό πανδοχείο του χωριού Λεοντίτο Καρδίτσας, ξεκίνησε με «καπέλωμα» από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, όταν ο επικεφαλής της πίστεψε ότι η επιχείρηση θα στεφόταν με επιτυχία, και κατέληξε στην «εκτόξευση μελανιού» σε τοπικούς αστυνομικούς, όταν αυτή αποδείχθηκε «τζούφια».

Κατάληξη αυτών των αστυνομικών δυσαρμονιών που εξελίσσονταν εν όψει των τακτικών κρίσεων αξιωματικών της αστυνομίας ήταν ένα διαλυμένο ξενοδοχείο, μία εξοργισμένη εισαγγελέας, απουσία της οποίας έγινε η αστυνομική εισβολή, και αξιωματικούς της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος παρότι την ευθύνη είχε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Το «φιάσκο» αστυνομικής ηθικής ξεκινά στις αρχές Δεκεμβρίου 2016, όταν στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας της Καρδίτσας γίνονται αποδέκτες πληροφοριών για την παρουσία και διαμονή ατόμου με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν έντονα στο… face off (αλλαγή προσώπου) του διαβόητου καταζητούμενου τρομοκράτη Βασίλη Παλαιοκώστα, σε ορεινό πανδοχείο στο Λεοντίτο, το οποίο βρίσκεται στον ορεινό όγκο του νομού Καρδίτσας στην περιοχή της Αργιθέας σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Ηταν μία από τις πολλές πληροφορίες που ερευνούν κατά καιρούς στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιών στο πλαίσιο της έντονης αναζήτησης του Βασίλη Παλαιοκώστα. Από μία κάποια αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η παρουσία δύο ατόμων, που ταίριαζαν ηλιακά και σε σωματοδομή με τον καταζητούμενο. Αρχικά αποφασίστηκε ο σχεδιασμός αστυνομικής επιχείρησης από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, κάτι όμως που ανατράπηκε λίγο αργότερα μετά από επικοινωνίες με ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ξενώνας παρέμεινε σε ένα καθεστώς μακρινής επιτήρησης, ενώ τη νύχτα υπήρχε κίνηση και φώτα σε συγκεκριμένο δωμάτιο, όπως ανέφερε η πληροφορία.

Οι τοπικοί αξιωματικοί είχαν ήδη επικοινωνήσει με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Θεσσαλονίκης, στον οποίο ανήκουν διοικητικά, ενώ εκείνος με τη σειρά του είχε ενημερώσει τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα. Κατά έναν παράξενο λόγο, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της αστυνομικής επιχείρησης αναλαμβάνει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με τον επικεφαλής της, όπως αναφέρουν αστυνομικές και δικαστικές πηγές, να επικοινωνεί με τους συναδέλφους του στην Καρδίτσα, προκειμένου να απομακρυνθούν με… εντολή αρχηγού.

Μία ομάδα της ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) και μία επίλεκτη ομάδα στελεχών της ΥΔΕΖΙ (Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας) φθάνουν έξω από το χωριό, τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου 2016. Αφού έχουν πάρει τις κατάλληλες πληροφορίες για τις διαδρομές πρόσβασης στον ξενώνα και τη διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων αποφασίστηκε να γίνει η επέμβαση στις 06:00 το πρωί. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας ζητήθηκαν διαθέσιμες ομάδες ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) προκειμένου να αποκλείσουν σε μακρινά σημεία ενδεχόμενες οδούς διαφυγής στην περίπτωση που ο ύποπτος κατάφερνε να ξεφύγει. Τα στελέχη αυτών των ομάδων δεν γνώριζαν φυσικά το πρόσωπο που θα έπρεπε να σταματήσουν.

Παράλληλα, λίγο πριν δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης, ζητήθηκε από αξιωματικούς της Α.Δ. Καρδίτσας να επικοινωνήσουν με την εισαγγελέα προκειμένου να μεταβεί στο Λεοντίτο για να επιβλέψει τη διαδικασία της έρευνας. Αστυνομικός με υπηρεσιακό όχημα μεταφέρει τη δικαστική λειτουργό προς το Λεοντίτο, όταν καθ’ οδόν δέχεται κλήση από επικεφαλής αξιωματικό της επιχείρησης, ο οποίος τον ενημερώνει ότι η αστυνομική εισβολή έγινε με… αρνητικό αποτέλεσμα, χωρίς την παρουσία της εισαγγελέως. Στελέχη της ΕΚΑΜ και της Ασφάλειας Αττικής είχαν σπάσει πόρτες και παράθυρα, μπαίνοντας… καταστροφικά στον ξενώνα και το ύποπτο δωμάτιο. Εκεί, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ήταν οι γονείς του ιδιοκτήτη, που είχαν πάει να τον επισκεφθούν, με τον άνδρα να έχει κάποιες ελάχιστες ομοιότητες με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Οι «σχεδιαστές» της αστυνομικής επιχείρησης είχαν το θράσος να ζητήσουν από τον αστυνομικό που μετέφερε τη δικαστική λειτουργό να την οδηγήσει στο Λεοντίτο προκειμένου να υπογράψει τις εκθέσεις της έρευνας που έγινε απουσία της. Οργισμένη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, η δικαστική λειτουργός ζήτησε από τον αστυνομικό να την επιστρέψει στην οικία της αναφέροντας ότι δεν υπογράφει τίποτα, το οποίο σχετίζεται με μία αστυνομική εισβολή που έγινε χωρίς εκείνη να είναι παρούσα.

Η «συναδελφική αλληλεγγύη» είχε συνέχεια, καθώς ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής φέρεται να αποποιείται των όποιων ευθυνών της αστυνομικής εισβολής, υποστηρίζοντας ότι αυτή έγινε σε χώρο ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, όποτε τα στελέχη της είναι αρμόδια για τα «γραφειοκρατικά» ζητήματα.
Οι τοπικοί αξιωματικοί αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο κατηγοριών παράβασης καθήκοντος, ωστόσο το βάρος της ευθύνης ανέλαβε η εισαγγελέας, που ήταν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας των παρατυπιών που είχαν γίνει στο πλαίσιο της «άκαρπης» αστυνομικής επιχείρησης. Το ίδιο τυχεροί στάθηκαν οι αστυνομικοί και από την πλευρά των ιδιοκτητών του πανδοχείου, οι οποίοι δεν κίνησαν ποινικές διαδικασίες για τις καταστροφές που έγιναν στην επιχείρησή τους και την… ψυχική οδύνη που αντιμετώπισαν, μετά από σχετικές διαβουλεύσεις.

Αλλαγή προσώπου με πλαστικές και προσθετικές

Η «μεταμόρφωση» του Βασίλη Παλαιοκώστα θεωρείται δεδομένη για τους αξιωματικούς που ασχολούνται με την υπόθεση, όπως και οι συναντήσεις του με τον παλιό συνεργό του Γιώργο Πετρακάκο, στη Βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο, στο πλαίσιο προετοιμασίας σχεδίου απαγωγής, που κατέστρωναν οι «ληστές του Διστόμου» σε συνεργασία με τους αναζητούμενους τότε «ληστές με τα μαύρα». Μία απόπειρα απαγωγής από μέλη αυτής της ομάδας είχε επιχειρηθεί τον Δεκέμβριο του 2013 και στόχο τον εφοπλιστή Κίκο Μαρτίνο, ο οποίος σώθηκε από την εκπαίδευση που είχε λάβει για τέτοιες περιπτώσεις και το θηριώδες όχημα μεγάλης ιπποδύναμης που κυκλοφορούσε. Σε ιδιόχειρες σημειώσεις που είχαν βρεθεί σε αποθήκη στον Μαραθώνα, μετά τις συλλήψεις «Διστομιτών με τα… μαύρα» στη Ν. Αγχίαλο Βόλου, υπήρχαν πληροφορίες για 30 υποψήφιους στόχους απαγωγής και οδηγιών διάπραξης με πιθανή «συμβουλευτική» συμμετοχή του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στην κατοχή τους αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., θέλουν τον Βασίλη Παλαιοκώστα να έχει υποβληθεί σε αρκετές πλαστικές επεμβάσεις και προσθετική μαλλιών, που έχουν αλλοιώσει ριζικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου, καθιστώντας πολύ δύσκολη την αναγνώρισή του. Εκτιμούν πως είναι κυριολεκτικά «μεταμορφωμένος», κινείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και σε σημεία όπου έχει εύκολη διαφυγή προς άλλες βαλκανικές χώρες. Θεωρούν, επίσης, πως μπορεί να έχει μία «φυσιολογική ζωή» τηρουμένων των αναλογιών, με πλαστά έγγραφα και οχήματα με νόμιμα χαρακτηριστικά, που του δίνουν τη δυνατότητα κάποιων ασφαλών μετακινήσεων ακόμη και περιαστικά της Αττικής. Ανεπιβεβαίωτες φήμες τον θέλουν να έχει γίνει πατέρας και να κινείται μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας.

Οι επεμβατικές αλλαγές στην εμφάνισή του έγιναν αντιληπτές στις 6 Φεβρουαρίου 2011, σε καφετέρια του Αγ. Στεφάνου Αττικής. Ο διαβόητος τρομοκράτης-κακοποιός, φανερά αδυνατισμένος, με αρκετά αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προσώπου, ίσως με πλαστική επέμβαση και προσθετική μαλλιών, αγοράζει δύο καφέδες, πρόχειρο φαγητό και μερικές εφημερίδες και επιβιβάζεται ξανά σε σκούρο αυτοκίνητο μάρκας Audi A4, που οδηγεί ένας ψηλός και ξανθός άνδρας.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα έρχεται αντιμέτωπος με περιπολία του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς στην περιφερειακή οδό Λιβαδειάς-Αράχωβας. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ο Βασίλης Παλαιοκώστας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βγήκε από αυτό, γονάτισε και πήρε θέση σκοπευτού! Στη θέα του περιπολικού και από απόσταση περίπου 100 μέτρων άρχισε να πυροβολεί επανειλημμένα με πολεμικό καλάσνικοφ 23 φορές. Μία από τις σφαίρες διαπερνά τη λαμαρίνα του περιπολικού και τραυματίζει σοβαρά στον μηρό έναν από τους αστυνομικούς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
pspyropoulos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή