Κάηκαν 20 σπίτια

Πύρινη κόλαση στον Κάλαμο – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες [εικόνες & βίντεο]

13/08/17 • 22:40 | UPD 14/08/17 • 06:56

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι πυροσβέστες στον Κάλαμο, καθώς η καταστροφική φωτιά στον Κάλαμο συνεχίζει να καίει…

Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στην περιοχή, είχαν καταφέρει, σύμφωνα με αξιωματικούς του Π.Σ., να περιορίσουν ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, ωστόσο το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της «μικτής» κάλυψης, (δάσος και σπίτια), του πυκνού καπνού και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 15-20, εκ των οποίων πέντε έχουν πιο σοβαρές ζημιές. Τον αριθμό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, ο οποίος είπε ότι εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώνεις με 320 παιδιά (260 η μία και 60 η άλλη), ενώ κατήγγειλε τον συντονισμό της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν εναέρια μέσα.

Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 6 το απόγευμα να φτάσει στα όρια του οικισμού και να μπει στις αυλές των σπιτιών! Παράλληλα, ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθυνόταν προς την περιοχή του Καπανδριτίου, με την Πυροσβεστική να επιχειρεί να το αποκόψει.

Στον Κάλαμο βρίσκονται 13 οχήματα από την περιφέρεια -κυρίως υδροφόρες- έξι οχήματα από την ΕΥΔΑΠ και τρία χωματουργικά. Υπάρχουν επίσης οχήματα ιδιωτών που εθελοντικά συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης.

.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν εγκαταλείψει α σπίτια τους και δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο μέσα στα αυτοκίνητά τους. Δεν είναι λίγοι, δε, εκείνοι που ξέσπασαν σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Καταγγελίες για κακό συντονισμό

Ενδεικτικό του κακού συντονισμού είναι ότι ενώ η φωτιά έκαιγε από τις 4 περίπου το απόγευμα της Κυριακής, μόλις λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. εμφανίστηκε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος καναντέρ για να συνδράμει στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Κάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Το μέτωπο της φωτιά εξαπλώνεται από τον Κάλαμο προς το Καπανδρίτι.

Έντρομα τα παιδιά στις κατασκηνώσεις [βίντεο]

Βίντεο που είδες το «φως» της δημοσιότητας, δείχνει την άρον – άρον εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης της περιοχής, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στις εικόνες φαίνονται ξεκάθαρα τα μικρά παιδιά που έχουν τις μπλούζες τους στη μύτη καθώς η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, αλλά και τους υπεύθυνους να τα βάζουν σε μια σειρά και να τα οδηγούν σε ασφαλή χώρο.


  

.

.

.

.

.

Δημοφιλή