Τέλος τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο Άρτας λόγω έλλειψης υλικών

12/08/17 • 08:45 | UPD 12/08/17 • 10:31

Σε διακοπή των τακτικών χειρουργείων προχώρησε το νοσοκομείο Αρτας, ελλείψει υλικών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε μια άκρως καυστική ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, καλεί τον Αλέξη Τσίπρα όπως ανεβαίνει στο… πανηγύρι του χωριού του στα ορεινά της Αρτας, για να «χορέψει μαζί με την Ολγα Γεροβασίλη», να κάνει μια στάση στο νοσοκομείο της Αρτας.

«Ενα δημόσιο… δημόσιο νοσηλευτήριο και όχι σαν το Ευγενίδειο», όπως αναφέρει και προσθέτει: «Να συνομιλήσετε με ασθενείς και προσωπικό. Θα διαπιστώσετε πόσο ευτυχισμένοι και χαρούμενοι είναι. Να ζητήσετε από τους γιατρούς να σας δείξουν την απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου για διακοπή των χειρουργικών επεμβάσεων ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών τακτικών περιστατικών λόγω έλλειψης μπάτζετ».

Οπως γράφει η εν λόγω απόφαση του διοικητή την οποία κοινοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ, «λόγω περιορισμένων πιστώσεων, από σήμερα (σ.σ. 26/7) δεν θα προγραμματίζονται στο νοσοκομείο τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν υλικά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, παρόμοια απόφαση για διακοπή των χειρουργείων υπάρχει και σε άλλο νοσοκομείο της περιοχής, το Χατζηκώστα Ιωαννίνων. «Να συνομιλήσετε με ασθενείς που είναι κάτοικοι Λευκάδας, Πρέβεζας, Αρτας και άλλων περιοχών που δεν μπορούν να χειρουργηθούν, πονάνε, κινδυνεύει η ζωή τους και είναι αναγκασμένοι να περιμένουν έως τα μέσα Σεπτέμβρη ή να αναζητήσουν να χειρουργηθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Να συνομιλήσετε με ασθενείς στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) που περιμένουν ώρες να εξεταστούν. Να συνομιλήσετε με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των ΤΕΠ, να σας ενημερώσουν ότι την περασμένη Δευτέρα 31 Ιουλίου τοξικομανής προσήλθε στα ΤΕΠ με τον πατέρα του, έκανε φασαρία, άρπαξε μια σύριγγα, τρύπησε τον πατέρα του και τον ίδιο πολλές φορές και μετά κυνηγούσε με τη σύριγγα στο νοσοκομείο τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να τους τρυπήσει. Ετρεχαν πανικόβλητοι».

Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη φύλαξη, σύμφωνα με την Ομοσπονδία. «Δεν υπάρχει ούτε ένας φύλακας λόγω έλλειψης μπάτζετ την ώρα που το ΚΕΕΛΠΝΟ σπαταλά 350.000 ευρώ τον μήνα για φύλαξη σε εταιρεία με ανάθεση».

Επιπλέον, οι καθαρίστριες εργάζονται με συμβάσεις έργου και έχουν πέντε μήνες να πληρωθούν. «Βρίσκονται σε απόγνωση», όπως γράφει η Ομοσπονδία, η οποία ολοκληρώνει την επιστολή της ως εξής: «Μετά το νοσοκομείο να κάνετε μια βόλτα στην πόλη να περάσετε από τη λαϊκή αγορά για να δείτε ακριβώς απέναντι σε ποιον ανήκει ένα μεγάλο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο σαν αυτά που λέγατε στη Βουλή στη συζήτηση για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Ξέρετε τι λένε οι Αρτινοί, κύριε πρωθυπουργέ; Εάν το νοσοκομείο το δικό μας, της πόλης που κατάγεται ο πρωθυπουργός και εκλέγεται βουλευτής η κ. Γεροβασίλη είναι σε αυτή την κατάσταση, φανταστείτε πώς θα είναι τα άλλα νοσοκομεία της χώρας. Χρόνια πολλά, κύριε πρωθυπουργέ, καλή διασκέδαση, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Για τους ασθενείς, φυσικά, όχι για τον Μαδούρο».

Στο μεταξύ, τις εντυπώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει ο διοικητής του νοσοκομείου Αρτας, γράφοντας σε ανακοίνωση – απάντηση προς την ΠΟΕΔΗΝ ότι η απόφαση διακοπής των χειρουργείων αφορά σε περιστατικά που δεν απειλείται η υγεία τους, «προκειμένου το νοσοκομείο να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ταχύτατα, όπως ακριβώς επιτάσσει ο χαρακτήρας των έκτακτων περιστατικών».

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή