Τι απαντά η «Ελληνικός Χρυσός» στις καταγγελίες Καμμένου

11/08/17 • 12:49 | UPD 11/08/17 • 12:49

Πιστός στην πάγια τακτική του, ο Πάνος Καμμένος όχι μόνο συντάχθηκε πίσω από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κορυφαίο θέμα, όπως αυτό της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική, αλλά τράβηξε ακόμη το σχοινί αφήνοντας υπονοούμενα για την Eldorado Gold. «Η ανικανότητα και οι κομματικές αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν την Ελλάδα στη μιζέρια», ήταν το σχόλιο της Ν.Δ.

Από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ισχυρίστηκε για την εταιρία Eldorado Gold (μητρική της «Ελληνικός Χρυσός») ότι «επρόκειτο από την αρχή για μια απάτη που έκανε ξέπλυμα χρήματος μεταξύ της αγοράς και της πώλησης της επιχειρήσεως». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του υπογράμμισε ότι θεωρεί πως στη Χαλκιδική θα γίνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή αν προχωρήσει η εταιρία στην εξόρυξη της επιφανείας και πρόσθεσε ότι η «Ελληνικός Χρυσός» πρέπει να σέβεται τους περιβαλλοντικούς όρους που θέτει η κυβέρνηση.

Η απάντηση

Η απάντηση από μέρους της «Ελληνικός Χρυσός» δεν άργησε να έρθει, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Δημητριάδη, να τονίζει πως η εταιρία «επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της» προκειμένου να απαντήσει στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου ότι οι επενδύσεις στα μεταλλεία της Χαλκιδικής είναι μια «απάτη» και «ξέπλυμα χρήματος». «Είναι πάρα πολύ βαριές αυτές οι δηλώσεις», τόνισε μιλώντας και ο ίδιος στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο να εκστομίζονται τέτοιες καταγγελίες τη στιγμή που η «Ελληνικός Χρυσός» έχει επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ στην «ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία».

Σχολιάζοντας ακόμα το θέμα του περιβάλλοντος, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε αιχμηρά στον ΥΕΘΑ ότι η «Ελληνικός Χρυσός» έχει δικαιωθεί σε 16 περιπτώσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περιβαλλοντικές μελέτες της. Σημειώνεται ότι η εταιρία ανακοίνωσε ότι αναβάλλει «μέχρι νεωτέρας» τα εγκαίνια στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, που κανονικά ήταν προγραμματισμένα για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Καμπανάκι

«Μετά από δυόμισι χρόνια αναίτιων καθυστερήσεων, ο αρμόδιος υπουργός έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίλυση διαφορών με τον επενδυτή διαμέσου διαιτησίας, από τον Δεκέμβριο του 2016. Οκτώ μήνες μετά και ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τις “διαφορές” ούτε έχει ξεκινήσει η διαιτησία, με αποτέλεσμα 2.500 εργαζόμενοι να φοβούνται για τις δουλειές τους και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που θα εισέλθουν στα δημόσια ταμεία τα επόμενα χρόνια, να κινδυνεύουν να χαθούν. Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζει τις επενδύσεις και στερεί έσοδα από το κράτος, την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μισθωτοί γονατίζουν από τους αδυσώπητους έμμεσους και άμεσους φόρους που τους έχει επιβάλει. Η ανάπτυξη και η ελπίδα δεν έρχονται μέσα από κομματικές παρωπίδες και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Είναι αδιανόητο οι Ελληνες να φτωχοποιούνται, τη στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει θησαυρό ορυκτού πλούτου. Οφείλει η ελληνική Πολιτεία να αξιοποιήσει το μεταλλευτικό θησαυρό του τόπου μας με όρους διατηρησιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να συναισθανθεί, επιτέλους, την ευθύνη της και να βρει έναν κοινό τόπο με την επενδύτρια εταιρία στη Χαλκιδική, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζόμενων», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ., Κώστας Σκρέκας.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
aaggelidis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοφιλή