Εκκενώνονται χωριά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς [εικόνες]

05/08/17 • 19:08 | UPD 05/08/17 • 21:48

Το πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα μαίνεται ανεξέλεγκτο και το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

H φωτιά που ξέσπασε χθες μαίνεται μετά την αναζωπύρωση το μεσημέρι και εκκενώθηκαν δύο οικισμοί, ο Μυλοπόταμος και οι Αραίοι. Δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα επέστρεψαν εσπευσμένα στην περιοχή, αν και νωρίτερα, όταν είχε θεωρηθεί ότι η φωτιά «πάει καλύτερα», είχαν αποχωρήσει.

Η φωτιά πέρασε και έφθασε στα Φράτσια, όπου εκδόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τα σπίτια. Στο άλλο μέτωπο απειλούνται Τα Πιτσινιάνικα, Οι Καλοκαιρινές και η δίοδος προς Καρβουνάδες.

Άργησαν να έρθουν τα εναέρια μέσα και από το μεσημέρι και μετά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καταγγέλλει ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, που μίλησε στον Ant1. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής ήταν λάθος, καθώς το πρωί του Σαββάτου, που θεωρήθηκε ότι η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη, αποσύρθηκαν όλα τα εναέρια μέσα. «Θεωρώ ότι ένα από αυτά έπρεπε να μείνει στο αεροδρόμιο των Κυθήρων και να μην φύγει», λέει ο δήμαρχος, που επίσης καταγγέλλει ότι χρειάστηκε να τηλεφωνήσει ο ίδιος και οι υπηρεσίες του πολλές φορές προς την Πυροσβεστική, ώστε να επανέλθουν στο νησί τα εναέρια μέσα. Όμως τότε, λέει, ήταν πολύ αργά, καθώς η φωτιά είχε αναζωπυρωθεί ανεξέλεγκτα.

Όπως μετέδωσε ο ALPHA, πλωτά μέσα είναι σε επιφυλακή για σχέδιο εκκένωσης.

Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Σημειώνει πως έχουν μεταφερθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.

Έκκληση κάνει ο αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Κομνηνός να μην φύγουν τα εναέρια μέσα γιατί η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. «Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, κυριολεκτώ σε αυτό που σας λέω. Εχθές ελέγξαμε μια κατάσταση και όλα ήταν μια χαρά μέχρι σήμερα το πρωί στις δέκα που έφυγε το σινουκ. Έφυγε το σινουκ, ο άνεμος δυνάμωσε και έγιναν τρεις με τέσσερις καλές αναζωπυρώσεις στις περιοχές των Αραίων και Μυλοποτάμου οι οποίες μας έχουν δέσει τα χέρια. Οι περιοχές που καίγονται είναι παρθένες για πρώτη φορά πήγε φωτιά. Κάνουμε έκκληση να μην φεύγουν τα εναέρια μέσα από τα Κύθηρα. Έχουν καεί περιουσίες κτήματα, μελίσσια ελαιώνες και μποστάνια και δεν ξέρουμε και ακόμη γιατί το τοπίο είναι θολό, ευτυχώς δεν έχουν καεί σπίτια».

Δημοφιλή