Άνοιξε ο δρόμος για ένταξη των προνηπίων σε σχολεία

03/08/17 • 18:35 | UPD 03/08/17 • 18:35

Με τον πόλεμο για τα προνήπια μεταξύ των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών να είναι σε ανακωχή, το Προεδρικό Διάταγμα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία κάνει το πρώτο βήμα για την ένταξη όλων των προνηπίων στα σχολεία. Μέχρι πρότινος, οι γονείς μπορούσαν να κάνουν αίτηση σε νηπιαγωγεία και στην περίπτωση που δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος, γινόταν κλήρωση για την επιλογή.

Πλέον, ορίζεται ότι τα προνήπια που δεν κληρωθούν, θα κατανεμηθούν σε νηπιαγωγεία όμορων σχολειών. Η κλήρωση δεν ισχύει για αδέρφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο ή συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο, καθώς εξαιρούνται της διαδικασίας. Το νέο μέτρο θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά (2018-2019), καθώς οι εγγραφές για φέτος έχουν ολοκληρωθεί. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η απορρόφηση όσο περισσότερων προνηπίων στις σχολικές δομές, ενώ είναι κι ένα πρώτο κρας τεστ για το υπουργείο να ελέγξει αν οι υπάρχουσες δομές «αντέχουν» τον αριθμό των παιδιών που θα εγγραφούν. Αλλωστε, στελέχη του υπουργείου Παιδείας δεν αποκλείουν στον «Ε.Τ.» κάποια προνήπια να μείνουν εκτός των δομών, αν αιτηθεί μεγαλύτερος αριθμός από τις θέσεις.

Στο Π.Δ. προβλέπεται και ευέλικτο ωράριο διαμονής στα νηπιαγωγεία, όχι μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες, με στόχο την ομαλή ένταξη των νηπίων στο σχολικό περιβάλλον.

Παράλληλα, πέντε λεπτά αργότερα θα χτυπάει το κουδούνι στο δημοτικό (8.15) με σκοπό να συμπίπτουν οι ώρες έναρξης δημοτικού και νηπιαγωγείου, ώστε να διευκολύνονται οι γονείς.

Οι ημερομηνίες εγγραφής παραμένουν όπως και πέρσι για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά από 1η έως 20 Μαΐου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δημοφιλή