Τι απάντησε ο Δημήτρης Τσαμάκης σε ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Πρόεδρος Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών: Το σύστημα μπορεί να αντέξει 10 συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας

24/05/16 • 20:28 | UPD 20/11/16 • 23:37

Εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η υποψηφιότητα του καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Τσαμάκη για τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), μετά από εισήγηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη.

Ο Δημήτρης Τσαμάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες πανελλήνιας εμβέλειας που μπορεί να αντέξει τεχνικά το σύστημα, είπε τα εξής:

«Δεν είναι όλα τα θέματα δικής μου αρμοδιότητας. Εξ όσων γνωρίζω για το φάσμα ευρωζωνικότητας, τεχνικά θα μπορούσε κανείς να πάει και σε μεγαλύτερη κάλυψη. Υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα, δεν μπορεί όμως να πάει κανείς και πάνω από 10 συχνότητες».

Επίσης, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών είπε:

«Υπάρχουν προβλήματα γεωγραφικής κάλυψης σε Μακεδονία, Ήπειρο και είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Μεταφορών που έχει την αρμοδιότητα, η διαδικασία ώστε η κάλυψη να μεγιστοποιηθεί. Γιατί οι τηλεοπτικές συχνότητες είναι κοινωνικό αγαθό και όλοι πληρώνουν για να έχουν ένα σήμα».

Κληθείς να σχολιάσει την επιβολή ειδικού φόρου στο διαδίκτυο, ο κ. Τσαμάκης σημείωσε ότι ως μέτρο μπορεί να είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την προσπάθεια να αυξηθεί η ευρωζωνικότητα, ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να γίνει αντιστάθμιση, όπως με την παροχή δωρεάν ίντερνετ σε φοιτητές ή αδύναμες κοινωνικές ομάδες σημειώνοντας ότι σε ένα χρόνο θα γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει.

Ο κ. Δ. Τσαμάκης , προς αποφυγή παρερμηνειών της απάντησης που έδωσε σε ερώτημα του E. Βενιζέλου στην Eπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δήλωσε τα εξής:

«Η πολιτεία υποχρεούται να μειώσει το εύρος συχνοτήτων λόγω του δεύτερου ψηφιακού μερίσματος, επομένως με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αλλάξει, στις 4 πανελλαδικές συχνότητες μπορούν να υποστηριχθούν 8 – 10 πανελλαδικά κανάλια σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί. Η υποχρεωτική μείωση των συχνοτήτων που έχουν διατεθεί για την επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή οδηγεί αναλογικά σε μείωση και του αριθμού των καναλιών με τις εν λόγω προδιαγραφές».