Η δήλωση καταγράφηκε μετά από ερώτηση για σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε προτείνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία σε περίπτωση αποτυχίας των παρεμβάσεων της Ουάσινγκτον. Ο Ζελένσκι τόνισε την κεντρική σημασία της αμερικανικής παρέμβασης στη διπλωματική διαδικασία και απέκλεισε προς το παρόν την αναζήτηση «εναλλακτικών λύσεων, πέραν των ΗΠΑ».
Σε πιο συγκεκριμένο επίπεδο, ο πρόεδρος δήλωσε: «Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν αυτή τη δύναμη. Και πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις, πέραν των ΗΠΑ». Παράλληλα, επισήμανε ότι το Κίεβο θα στηρίξει την πρόταση των ΗΠΑ για τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ, εφόσον μια τέτοια πρωτοβουλία διευκολύνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων και ανοίξει τον δρόμο για σύνοδο κορυφής. «Η Αμερική προτείνει τώρα τριμερή συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας. Εάν μπορεί να γίνει τώρα μια τέτοια συνάντηση που θα οδηγήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου ή σε μια συμφωνία για τριμερή συνάντηση των ηγετών, θα στηρίζαμε αυτές τις προτάσεις», είπε και πρόσθεσε ότι θα περιμένει να δει «πώς θα πάνε τα πράγματα».
Ταυτόχρονα, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας τριμερούς συνάντησης, παρατηρώντας ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι θα φέρει «κάτι καινούριο». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε το αίτημα για ενίσχυση της πίεσης προς τη Μόσχα από τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Οι ΗΠΑ πρέπει να το πουν ξεκάθαρα: εάν δεν υπάρχει διπλωματική οδός, τότε θα υπάρξει καθολική πίεση», είπε, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην πιθανότητα παράδοσης περισσότερων όπλων στην Ουκρανία και στην επέκταση των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Οι αναφορές σε πιθανές νέες παραδόσεις οπλισμού και σε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις τοποθετούνται στο πλαίσιο των πιέσεων που το Κίεβο θεωρεί αναγκαίες για να διαπραγματευτεί ισχυρότερη θέση.
Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει διακοπή των εχθροπραξιών στις σημερινές γραμμές του μετώπου, ενώ τόνισε ότι ο έλεγχος της Ουκρανίας επί του μη κατεχόμενου τμήματος του Ντονμπάς αποτελεί «θέση αρχής» για το Κίεβο. Σχετικά με την ιδέα δημιουργίας ελεύθερης οικονομικής ζώνης στο Ντονμπάς, ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα αποφασιστεί από τον ουκρανικό λαό. Οι δηλώσεις του έρχονται εντός μιας διπλωματικής κινητικότητας που περιλαμβάνει την αμερικανική πρόταση για τριμερείς συνομιλίες, με σκοπό την αντιμετώπιση ψυχροπολεμικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων, όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά και τη διερεύνηση ενδεχομένων συναντήσεων κορυφής. Οι συνομιλίες στο Μαϊάμι αναμένται να επικεντρωθούν σε τεχνικά και διαδικαστικά θέματα, χωρίς προς το παρόν να έχει δημοσιοποιηθεί αναλυτικό σχέδιο ημερήσιας διάταξης, ενώ οι δηλώσεις σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας φάσης διαλόγου.