Σε συνομιλία του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ζελένσκι συζήτησε επίσης την τρέχουσα διπλωματική κατάσταση και την αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΕ.
Παράλληλα, Αμερικανοί που συμμετέχουν στην υποστήριξη της Ουκρανίας καταδίκασαν το τελευταίο σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το «προδοσία από τον Τραμπ» και έκφρασαν απογοήτευση για την πίεση που ασκείται στο Κίεβο.
Διαρροές αποκαλύπτουν επίσης ότι ο σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, φέρεται να καθοδηγούσε το Κρεμλίνο για το πώς να κερδίσει τις εύνοιες του Τραμπ, εγείροντας ερωτήματα για την πιθανή επιρροή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Ουκρανία.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις εντάσεις τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στις σχέσεις με το Κίεβο, ενώ η Ουκρανία παρακολουθεί με ανησυχία την εμπλοκή συμβούλων που φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με τη ρωσική πλευρά.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει τη διαρροή της ηχογράφησης της κλήσης Γουίτκοφ απαράδεκτη και ως υβριδικό πόλεμο
Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι η διαρροή της ηχογράφησης μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ ανώτερων συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν απαράδεκτη, αποσκοπώντας να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις ειρήνης για την Ουκρανία και συνιστά μορφή υβριδικού πολέμου.
Η Bloomberg δημοσίευσε τη μεταγραφή τηλεφωνικής κλήσης της 14ης Οκτωβρίου, στην οποία ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, καθοδηγούσε τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, για το πώς να παρουσιάσει ένα σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία στον Τραμπ.
Ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες του με τον Γουίτκοφ δεν προορίζονταν για δημοσίευση και δεν έπρεπε να διαρρεύσουν. «Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η διαρροή στοχεύει σαφώς στην παρεμπόδιση των συζητήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, ο Ουσάκοφ εξήγησε ότι ορισμένες συνομιλίες του διεξήχθησαν μέσω κρυπτογραφημένων κυβερνητικών καναλιών, τα οποία σπάνια παραβιάζονται, εκτός εάν κάποιος εκ των συμμετεχόντων έχει σκοπίμως πρόθεση να το κάνει. Όσον αφορά συνομιλίες μέσω WhatsApp, τόνισε ότι «γενικά, κάποιος μπορεί ενδεχομένως να έχει πρόσβαση».
Ο Ουσάκοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο η διαρροή να προήλθε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες της κλήσης και δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα στον Γουίτκοφ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Russian Direct Investment Fund και επενδυτικός απεσταλμένος του Πούτιν, Κιρίλ Ντμίτριεφ, χαρακτήρισε την αναφορά της Bloomberg για κλήση της 29ης Οκτωβρίου μεταξύ αυτού και του Ουσάκοφ «ψεύτικη».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε ότι ορισμένοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός υβριδικού πληροφοριακού πολέμου που διεξάγουν ευρωπαϊκές χώρες κατά της Ρωσίας, με στόχο την υπονόμευση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
Η Bloomberg δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την κριτική της Ρωσίας ή τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε τις ηχογραφήσεις.
Η Kommersant, σε άρθρο της με συνέντευξη του Ουσάκοφ, είχε τίτλο: «Ποιος στήριξε τον Στιβ Γουίτκοφ;».
Ωστόσο το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες γύρω από το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ως μια «σοβαρή διαδικασία», ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα του απεσταλμένου των ΗΠΑ.
«Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι μια σοβαρή διαδικασία», δήλωσε σε δημοσιογράφο ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Προς το παρόν, πιθανότατα δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτό», πρόσθεσε.
Ειδήσεις Σήμερα
- Πέντε Σκωτσέζοι μαθητές τραγουδούν «Last Christmas» σε πόρτα και γίνονται viral – Γιατί κατάφερε να έχει εκατομμύρια views
- Νέα έκτακτη στήριξη 56 εκατ. ευρώ των κτηνοτρόφων λόγω ζωονόσων – Τι αποζημιώσεις θα πάρουν όσοι θανάτωσαν ζώα [αναλυτικά ποσά]
- Σάλος στα καλλιστεία Miss Universe: Έκδοση εντάλματος σύλληψης για την συνδιοργανώτρια – Κατηγορείται για απάτη
- Πιερρακάκης στους FT: Πώς η ανάκαμψη της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για την Ευρώπη
- Η viral ατάκα Γεωργιάδη για τον Τσίπρα στο ΕΤ Forum

