Αθήνα Καιρός

Βραζιλία: Μυστήριο με την εξαφάνιση Βρετανού δημοσιογράφου στον Αμαζόνιο

8 λεπτά
Βραζιλία: Μυστήριο με την εξαφάνιση Βρετανού δημοσιογράφου στον Αμαζόνιο

Η αστυνομία της Βραζιλίας, που ερευνά την εξαφάνιση στην Αμαζονία ενός βρετανού δημοσιογράφου και ενός Βραζιλιάνου ειδικού στους αυτόχθονες, έχει επικεντρώσει τις έρευνές της σε πρόσωπα που εμπλέκονται στην παράνομη αλιεία και τη λαθροθηρία στα εδάφη των αυτοχθόνων, είπαν τρεις αξιωματικοί της στο Reuters.

Η αστυνομία εξετάζει ίχνη αίματος που βρέθηκαν σε μια βάρκα, που ανήκει σε έναν ψαρά, ο οποίος έχει συλληφθεί. Τα δείγματα του αίματος θα εξεταστούν για να διακριβωθεί αν προέρχονται από άνθρωπο ή από ζώο.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς χάθηκε ενώ πραγματοποιούσε έρευνα για ένα βιβλίο στην κοιλάδα του ποταμού Γιαβαρί, μαζί με τον Μπρούνο Αραούζο Περέιρα, έναν διακεκριμένο ειδικό στους αυτόχθονες. Ο Φίλιπς συνεργαζόταν τακτικά με την εφημερίδα The Guardian.

Οι δύο άνδρες ταξίδευαν με πλοιάριο στη λίμνη Ζαμπούρου, στην Πολιτεία Αμαζόνας και αναμενόταν να επιστρέψουν το βράδυ της Κυριακής, γύρω στις 21.00 τοπική ώρα (02.00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) στην πόλη Αταλάια ντου Νόρτε.

Ο Περέιρα, ο οποίος γνωρίζει άριστα την περιοχή και έχει συνεργαστεί επί μακρόν με τη FUNAI, τον κυβερνητικό οργανισμό που είναι αρμόδιος για τους αυτόχθονες, δεχόταν συχνά απειλές από υλοτόμους και από εργαζόμενους σε παράνομα ορυχεία στα σύνορα με τα εδάφη των ιθαγενών. Η FUNAI ανέφερε ότι συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές στις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Δύο από τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την υπόθεση ανήκουν στην πολιτειακή αστυνομία, ενώ ο άλλος είναι ένας ανώτερος αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας. Και οι τρεις ζήτησαν ανωνυμία για να σχολιάσουν την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Η επικρατέστερη θεωρία σε αυτό το σημείο είναι ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται και το κίνητρό τους συνδέονται με την παράνομη αλιεία και την λαθροθηρία στα εδάφη των αυτοχθόνων”, δήλωσε ο αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Η εξαφάνιση των δύο ανδρών έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση, με πολιτικούς, διασημότητες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές να καλούν την κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους.

Ο βραζιλιάνος υπουργός Δικαιοσύνης Άντερσον Τόρες ενημέρωσε, όπως είπε, την Βίκι Φορντ, μια ανώτερη βρετανή αξιωματούχο υπεύθυνη για την Λατινική Αμερική, ότι η Βραζιλία θα συνεχίσει την έρευνα για τον Φίλιπς μέχρι να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες, έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί της στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής στο Λος Άντζελες.

Όπως είπε ο Τόρες, 300 άνδρες, δύο αεροπλάνα και 20 πλοιάρια συμμετέχουν στην έρευνα εντοπισμού σε μια, όπως την χαρακτήρισε, “πολύ δύσκολη περιοχή”.

“Ακόμη και αν έχεις 30 αεροσκάφη και ένα εκατομμύριο ανθρώπους μπορεί να μη λειτουργήσει”, σχολίασε ο Τόρες, ο οποίος, στη Σύνοδο Κορυφής, δέχτηκε επίσης πιέσεις για να συνεχιστεί η έρευνα από τον Τζον Κέρι, εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το κλίμα.

Ο Φίλιπς και ο Περέιρα βρίσκονταν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ στην Κοιλάδα Γιαβαρί, μια απομακρυσμένη περιοχή μέσα στη ζούγκλα κοντά στο σύνορο του Περού και της Κολομβίας, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός άγνωστων ιθαγενών πληθυσμών στον κόσμο.

Η άγρια αυτή περιοχή προσελκύει εμπόρους κοκαΐνης αλλά και λαθροθήρες και παράνομους αλιείς.

Οι παράνομοι αλιείς και οι λαθροθήρες ταξιδεύουν στα βάθη της Κοιλάδας Γιαβαρί, δίπλα στο σύνορο με το Περού, για να ανακαλύψουν προστατευόμενα είδη όπως τα ψάρια πιραρούκου (Σ.τ.Σ: το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού στη Νότιο Αμερική), τα οποία πωλούνται σε τοπικές αγορές γειτονικών πόλεων, όπως η Ταμπατίνγκα.

Το 2019, ο Μαξιέλ Περέιρα, ο οποίος συνεργαζόταν με τη Funai με στόχο να σταματήσει η παράνομη αλιεία στην Κοιλάδα Γιαβαρί, δολοφονήθηκε στην Ταμπατίνγκα.

Ως πρώην αξιωματούχος της Funai, ο Μπρούνο Αραούζο Περέιρα συχνά ερχόταν σε σύγκρουση με αλιείς και ταξίδευε στην περιοχή με όπλο.

Πρόσφατα είχε δεχτεί απειλητική επιστολή από έναν ψαρά, όπως είπε η αστυνομία στο Reuters.

Η αστυνομία στην πόλη Αταλάια ντου Νόρτε ανέκρινε αρκετούς αλιείς ως μάρτυρες και συνέλαβε έναν από αυτούς, έναν ντόπιο ψαρά ονόματι Αμαρίλντο ντα Κόστα, γνωστό στην περιοχή ως “Πελάντο”.

Του απαγγέλθηκε κατηγορία για παράνομη κατοχή απαγορευμένων πυρομαχικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδε τους δύο άνδρες.

Ο ανώτερος ομοσπονδιακός αξιωματικός της αστυνομίας και ο ένας από τους άλλους δύο αστυνομικούς υποστηρίζουν ότι ο ντα Κόστα είναι ύποπτος για παράνομη αλιεία.

Ο δικηγόρος του ντα Κόστα, ο Ντάβι Ολιβέιρα, ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του δεν εμπλέκεται στην εξαφάνιση των δύο ανδρών και ότι ασχολείται με τη νόμιμη αλιεία.

Ειδήσεις σήμερα

Βίντεο ντοκουμέντο: Έτσι έγινε το «ντου» στην βίλα με τα 300 κιλά κοκαΐνης στην Θεσσαλονίκη

Φρίκη στη Β. Ελλάδα: Εξιχνιάστηκε η μεγαλύτερη υπόθεση παιδικής πορνογραφίας στην χώρα – Εντοπίστηκε άτομο με 2,5 εκατομμύρια αρχεία

Επιδότηση ρεύματος: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Βήμα-βήμα η διαδικασία για να πάρετε τα αναδρομικά – Πώς θα υπολογίσετε τα ποσά

Αντιναύαρχος Εγκολφόπουλος για Τουρκία: Μας φοβούνται – Αν κάνουν την πρώτη κίνηση αυτό που θα τους συμβεί δεν το έχουν διανοηθεί

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]