Αθήνα Καιρός

Βόρεια Κορέα: Επαναφέρει στρατεύματα που είχε αποσύρει το 2018 στα σύνορα με τη Νότια Κορέα

4 λεπτά
Βόρεια Κορέα: Επαναφέρει στρατεύματα που είχε αποσύρει το 2018 στα σύνορα με τη Νότια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα έστειλε στρατεύματα στα σύνορα για να αποκαταστήσουν θέσεις φρουράς που διαλύθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Νότια Κορέα το 2018, δήλωσε ο νοτιοκορεατικός στρατός τη Δευτέρα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε απάντηση στην εκτόξευση του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Σεούλ ανέστειλε εν μέρει τη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων στα σύνορα. Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ έχει εγκαταλείψει εντελώς τη συμφωνία, προειδοποιώντας ότι «δεν θα δεσμευτεί ποτέ» από αυτήν.

Ένας Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα ότι η Πιονγκγιάνγκ έστειλε πρόσφατα στρατιώτες και εξοπλισμό για να αποκαταστήσουν τις θέσεις φρουράς.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε, επικαλούμενο Βορειοκορεάτη αξιωματούχο, ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες «είχαν δει να ανοικοδομούν θέσεις φρουράς ξεκινώντας την Παρασκευή» και ότι οι 11 θέσεις που διαλύθηκαν βάσει της στρατιωτικής συμφωνίας του 2018 επρόκειτο να αποκατασταθούν.

Μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός της Νότιας Κορέας δείχνει τέσσερις Βορειοκορεάτες στρατιώτες να στήνουν ένα ξύλινο φυλάκιο στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη.

Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη των οπλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας έχει θορυβήσει τη Σεούλ. Έχει αναπτύξει «μέσα επιτήρησης και αναγνώρισης» στα σύνορα ως «ουσιώδες μέτρο», σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, για την άμυνα έναντι των αυξανόμενων απειλών από την πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ απάντησε ότι «θα αναπτύξει ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό νέου τύπου στην περιοχή που βρίσκεται κατά μήκος της στρατιωτικής γραμμής οριοθέτησης».

Μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες τον Μάιο και τον Αύγουστο, η Πιονγκγιάνγκ έλαβε τη βοήθεια της Μόσχας για να βάλει με επιτυχία τον δορυφόρο «Malligyong-1» σε τροχιά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σεούλ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τοποθέτηση ενός επιχειρησιακού κατασκοπευτικού δορυφόρου σε τροχιά θα βελτιστοποιήσει τη συλλογή πληροφοριών, ειδικά για τον νότιο αντίπαλο, παρέχοντας κρίσιμα δεδομένα στην προοπτική μιας στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]