«Θέλω να συγχαρώ αυτούς τους δύο σπουδαίους ηγέτες για το λαμπρό έργο τους στην επίτευξη αυτής της γρήγορης και πολύ δίκαιης κατάληξης», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι περήφανες που βοήθησαν» στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Σε επακόλουθη ανάρτηση, ο πρόεδρος ανέφερε: «Ίσως οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν γίνει τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ηνωμένα Έθνη», διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ο αμερικανικός ρόλος υπερέχει αυτού του διεθνούς οργανισμού στην επίλυση ορισμένων συγκρούσεων.
Στην ανάρτησή του ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι η αμερικανική παρέμβαση περιλάμβανε διπλωματικές επαφές και μεσολάβηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, χωρίς όμως να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τα βήματα που έγιναν. Η αναφορά του στην πλατφόρμα Truth Social συνοδεύτηκε, σύμφωνα με αναρτήσεις συνεργατών του, από φωτογραφίες και σχόλια που ανέδειξαν τον διπλωματικό του ρόλο.
Η ανακοίνωση του Τραμπ πραγματοποιήθηκε πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο ίδιος επέμεινε ότι ο ΟΗΕ «έχει προσφέρει πολύ μικρή βοήθεια σε οποιαδήποτε από αυτές τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Πριν από δύο μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνυπογράψει με τους δύο ηγέτες στη Μαλαισία ανακωχή που αποδείχτηκε βραχύβια, μέτρησε όμως, σύμφωνα με δηλώσεις υποστηρικτών του, στους επτά ή οκτώ πολέμους που τερμάτισε ο Τραμπ. Η νέα κατάπαυση του πυρός αφορά άμεσες επιχειρησιακές ρυθμίσεις στα σύνορα των δύο χωρών και συνοδεύτηκε από δεσμεύσεις για ανθρωπιστική πρόσβαση και άμεση βοήθεια στους εκτοπισμένους. Οι ακριβείς όροι της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πλήρως, αλλά οι ηγέτες των δύο κρατών επιβεβαίωσαν την εκεχειρία σε κοινές δηλώσεις.