«Μίλησα με τον Μπίμπι και θα χαμηλώσει το προφίλ του. Απλώς πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο χαμηλών τόνων», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως οι Ισραηλινοί «περιορίζουν τις επιχειρήσεις τους στο Λίβανο».
Το CNN μετέδωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος ζήτησε από τον Νετανιάχου να περιορίσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Λιβάνου για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Τετάρτη.
Τα σχόλια του Τραμπ γίνονται την ώρα που μια αμερικανική αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του Αντιπροέδρου JD Vance, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Πακιστάν για συνομιλίες το Σάββατο με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Το Ιράν βρίσκεται σε διαφωνία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σχετικά με το αν η εκεχειρία ισχύει για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν παραστρατιωτικής ομάδας στα βόρεια σύνορά του.
Παρά τις διαφωνίες, ο Τραμπ δήλωσε στο NBC ότι είναι «πολύ αισιόδοξος» για μια συμφωνία ειρήνης από τις συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ, λέγοντας ότι οι ηγέτες του Ιράν φαίνονται ανοιχτοί στην ειρήνη σε ιδιωτικές συζητήσεις.
«Είναι πολύ πιο λογικοί», είπε στο NBC. «Συμφωνούν σε όλα όσα πρέπει να συμφωνήσουν. Θυμηθείτε, έχουν κατακτηθεί. Δεν διαθέτουν στρατό».
“Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα είναι πολύ οδυνηρό,” πρόσθεσε.
#Trump reportedly asked #Netanyahu to “scale back” attacks on #Lebanon amid fears of #Iran ceasefire collapse #IranWar https://t.co/joJmditwNG
— baha (@bahabreaking) April 9, 2026
Ωστόσο, η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έδειξε ήδη σημάδια αστάθειας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν τις επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, όπου εδρεύει η υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη, ο Τραμπ ζήτησε από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να περιορίσει τις επιθέσεις ώστε να ενισχυθεί η επιτυχία των επερχόμενων διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη συνομιλία αυτή στην συνέντευξή του, λέγοντας ότι οι Ισραηλινοί «περιορίζουν τις επιχειρήσεις στο Λίβανο».
Ευρωπαίοι ηγέτες επίσης ζητούν να περιληφθεί ο Λίβανος στη μερική εκεχειρία. Ο Νετανιάχου δεν έχει δείξει δημόσια ότι είναι έτοιμος να περιορίσει τις επιθέσεις, αν και δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει «άμεσες διαπραγματεύσεις» με τον Λίβανο.
«Τόνισα ότι η προσωρινή εκεχειρία με το Ιράν δεν περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, και συνεχίζουμε να τους πλήττουμε σφοδρά,» είπε σε δήλωση την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η «βαθιά φιλία» της ισραηλινής κυβέρνησης με τον Τραμπ «αλλάζει την όψη της Μέσης Ανατολής».
Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει δύο εβδομάδες παύσης βομβαρδισμών την Τρίτη, αφού απείλησε ότι «ολη η πολιτισμένη ανθρωπότητα θα πεθάνει απόψε» αν το Ιράν δεν ανοίξει το Στενό του Ορμούζ, έναν κρίσιμο εμπορικό διάδρομο που είχε αποκλειστεί στη σύγκρουση. Ωστόσο, οι ηγέτες διαφωνούν για τους όρους: ο Τραμπ και ο Νετανιάχου λένε ότι ο Λίβανος δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, ενώ το Ιράν ισχυρίζεται το αντίθετο.
🇺🇸🇮🇱🇱🇧 Trump says he spoke with Netanyahu about Lebanon strikes: ‘he’s going to LOW-KEY it’
Low-key ? What does that mean pic.twitter.com/7R7axXEdvR
— War Flash (@WarFlash_2630) April 9, 2026
Τουλάχιστον 250 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Λίβανο την Τετάρτη, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, σε αυτό που το Ισραήλ περιέγραψε ως την μεγαλύτερη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ μέχρι στιγμής.
Παράλληλα, μόνο πέντε πλοία πέρασαν από το Στενό του Ορμούζ την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα της εύθραυστης εκεχειρίας, σύμφωνα με την MarineTraffic. Όλα ήταν φορτηγά πλοία, και κανένα δεν ήταν δεξαμενόπλοιο πετρελαίου ή φυσικού αερίου, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο το Ιράν χαλαρώνει πραγματικά τον έλεγχο στον κρίσιμο εμπορικό διάδρομο. Μέχρι την Πέμπτη μεσημέρι, είχαν περάσει δύο.
Ο υπουργός βιομηχανίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν Αχμέτ Αλ-Τζαμπέρ, επέκρινε διαδικτυακά την κατάσταση γύρω από το Στενό: «Αυτό το χρονικό σημείο απαιτεί σαφήνεια. Ας είμαστε σαφείς: το Στενό του Ορμούζ δεν είναι ανοιχτό. Η πρόσβαση περιορίζεται, ελέγχεται και υπόκειται σε όρους.»
Ο Βανς, σε δηλώσεις στην Ουγγαρία, διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος θα ξαναρχίσει αν η Τεχεράνη δεν τηρήσει την υπόσχεσή της να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ, όπου πριν τον πόλεμο περνούσαν περίπου 110 πλοία καθημερινά. «Ο πρόεδρος δεν θα δεχθεί τους όρους μας αν οι Ιρανοί δεν τηρούν τους δικούς τους,» είπε.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λιβίτ, χαρακτηρίζοντας την εκεχειρία δύο εβδομάδων ως «νίκη» για τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο» αν το Στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό, προσθέτοντας όμως ότι ο πρόεδρος είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα ανοίξει.
LATEST — Trump says he told Netanyahu to “scale back” operations in Lebanon, adding Israeli prime minister is “going to low-key it”https://t.co/j7W4fkbbVq pic.twitter.com/yYycxd9AKF
— Daily Sabah (@DailySabah) April 9, 2026
Ο σύμβουλος του ομιλητή του ιρανικού κοινοβουλίου, Mahdi Mohammadi, προειδοποίησε στο X (πρώην Twitter) ότι η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο απειλεί να ακυρώσει τις συνομιλίες. «Χωρίς πλήρη περιορισμό του “άγριου σκύλου” της Αμερικής στο Λίβανο, δεν θα υπάρξει εκεχειρία ή διαπραγματεύσεις, και οι πύραυλοι είναι έτοιμοι,» έγραψε.
Η σύνθεση της ιρανικής αντιπροσωπείας για τις συνομιλίες στην πρωτεύουσα Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, δεν ήταν ακόμη σαφής. Ο Βανς θα συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ και τον γαμπρό του Τραμπ, Jared Kushner.
Το δεκάλογο σχέδιο ειρήνης που παρουσίασαν τα ιρανικά κρατικά μέσα προβλέπει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα διατηρήσει τον έλεγχο της διέλευσης από το Στενό του Ορμούζ και την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τις βάσεις στην περιοχή. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας.
Σύμφωνα με πρώην διοικητή της Ισλαμικής Φρουράς της Επανάστασης, πολλές από τις απαιτήσεις του Ιράν δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από τις ΗΠΑ, αλλά το Ιράν είναι έτοιμο να κάνει παραχωρήσεις. «Η διαπραγμάτευση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ μοιάζει με εμπόριο — και οι δύο πλευρές πρέπει να δώσουν κάτι,» είπε ο Hussein Kanani Moghadam σε συνέντευξη από την Τεχεράνη.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ερέτρια: Ιερέας λιποθύμησε την ώρα της Ακολουθίας των 12 Ευαγγελίων – Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο
- ΠΑΟΚ: Αποθεωτική υποδοχή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετά την πρόκριση επί της Μούρθια
- Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Διάγγελμα Πεζεσκιάν – Το Ισραήλ παραβιάζει την εκεχειρία – Ο Νετανιάχου ξεκινά άμεσες συνομιλίες με τον Λίβανο
- Νέο μήνυμα Χαμενεϊ: «Νίκη για το Ιράν – Δεν θα αφήσουμε ατιμώρητους τους εχθρούς»
- ΑΠΘ: Τι αναφέρει για το κρούσμα μηνιγγίτιδας – Ποια η κατάσταση του 19χρονου

