Στο μήνυμα του Στέρε, όπως καταγράφεται στο έγγραφο, αναφέρεται ότι στάλθηκε εκ μέρους του ίδιου και του προέδρου της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, και προτάθηκε τηλεφωνική επικοινωνία για τη Γροιλανδία, τη Γάζα, την Ουκρανία και τη δασμολογική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.
Το πλήρες κείμενο της ανταλλαγής περιλαμβάνει τους ακριβείς χρόνους και τα σημεία της επικοινωνίας:
Το μήνυμα Στέρε προς Τραμπ
18 Ιανουαρίου, 15:48
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Ντόναλντ – σε συνέχεια της επικοινωνίας μας διατλαντικά – για τη Γροιλανδία, τη Γάζα, την Ουκρανία – και την ανακοίνωσή σας εχθές για τους δασμούς.
Γνωρίζετε τη θέση μας σε αυτά τα ζητήματα. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι όλοι μας πρέπει να εργαστούμε για να ρίξουμε τους τόνους και να αποκλιμακώσουμε – συμβαίνουν τόσα πολλά γύρω μας που απαιτούν να σταθούμε ενωμένοι.
Προτείνουμε μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας αργότερα σήμερα – είτε και οι δύο μαζί είτε ξεχωριστά – πείτε μας τι προτιμάτε!
Με εκτίμηση – Άλεξ και Γιόνας»
🚨 CONFIRMED: Norway’s Prime Minister Jonas Gahr Støre has acknowledged Trump’s letter is real.
The letter reportedly ties Norway’s Nobel Peace Prize decision to Greenland, questions Denmark’s “right of ownership,” and declares the world isn’t secure unless the U.S. has… pic.twitter.com/c6lRJxS4qO
— Brian Allen (@allenanalysis) January 19, 2026
Η απάντηση Τραμπ
18 Ιανουαρίου, 16:15
«Αγαπητέ Γιόνας,
Δεδομένου ότι η χώρα σου αποφάσισε να μη μου απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, παρότι σταμάτησα 8 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ πολέμους, δεν αισθάνομαι πλέον υποχρεωμένος να σκέφτομαι αποκλειστικά με όρους Ειρήνης – αν και θα παραμένει πάντα κυρίαρχη – αλλά μπορώ πλέον να σκέφτομαι τι είναι καλό και σωστό για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η Δανία δεν μπορεί να προστατεύσει αυτή τη γη από τη Ρωσία ή την Κίνα, και γιατί άλλωστε να έχει «δικαίωμα ιδιοκτησίας»; Δεν υπάρχουν γραπτά έγγραφα – μόνο το γεγονός ότι ένα πλοίο αποβιβάστηκε εκεί πριν από εκατοντάδες χρόνια. Αλλά και εμείς είχαμε πλοία που αποβιβάστηκαν εκεί.
Έχω κάνει περισσότερα για το ΝΑΤΟ από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο από την ίδρυσή του και τώρα το ΝΑΤΟ οφείλει να κάνει κάτι για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο κόσμος δεν είναι ασφαλής αν δεν έχουμε Πλήρη και Απόλυτο Έλεγχο της Γροιλανδίας.
Ευχαριστώ!
Πρόεδρος DJT»
Στο περιεχόμενο της απάντησης αναδύονται τρεις σαφείς θεματικές: ο χαρακτηρισμός της Γροιλανδίας ως στρατηγικού αντικειμένου ελέγχου, η προβολή της εντολής προς το ΝΑΤΟ ως μέσου ανταποδοτικότητας και η ρητή τοποθέτηση της ειρήνης ως όρου υπό προϋποθέσεις. Οι διατυπώσεις σχετικά με την ιδιοκτησία, την ιστορική παρουσία πλοίων και την αναφορά σε «8 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ πολέμους» τεκμηριώνουν τη ρητορική γραμμή που καταγράφεται στο έγγραφο και που αναδύει άμεσα ζητήματα για τη μελλοντική διαχείριση συμμαχιών, εδαφικών συμφερόντων και στρατηγικών επιλογών.

