Στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και τόνισε τη «θετική ατζέντα» στις σχέσεις των δύο χωρών. Αναφέρθηκε στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα το 2023 και στην καταγραφή κοινών θέσεων για τον διάλογο, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση και των δύο πλευρών για εποικοδομητική συνεργασία.
Στο οικονομικό πεδίο, επαναβεβαίωσε τον στόχο αύξησης του διμερούς εμπορίου από περίπου 7 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια, ενώ στα γεωπολιτικά θέματα ανέδειξε τις συζητήσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις περιφερειακές κρίσεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Συρία.
Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε τελετή υπογραφής σειράς συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:
Κοινή Δήλωση των κυβερνήσεων Ελλάδας–Τουρκίας.
Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου.
Μνημόνιο για προώθηση δρομολογίων μεταξύ λιμανιών Σμύρνης και Θεσσαλονίκης.
Συνεργασία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Μνημόνια για ενίσχυση ετοιμότητας απέναντι σε σεισμούς, πολιτιστική συνεργασία και κοινές δράσεις σε επιστήμη και τεχνολογία.
Τα τουρκικά ΜΜΕ κάλυψαν τη συνάντηση αναφέροντας τα εξής:
Η Milliyet ανέδειξε την «ειλικρινή συζήτηση για το Αιγαίο» και τόνισε τόσο τα οικονομικά όσο και τα γεωπολιτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων και της ασφάλειας.

Η Sabah επικεντρώθηκε στη σημασία του διαλόγου και των δυνατοτήτων επίλυσης των θεμάτων μέσω διεθνούς δικαίου, παραθέτοντας και τις λεπτομέρειες των συμφωνιών.

Η Hürriyet τόνισε τη φράση-κλειδί του Ερντογάν: «Με καλή πίστη δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα», επισημαίνοντας τη δυνατότητα επίλυσης περίπλοκων ζητημάτων σε πλαίσιο διεθνούς δικαίου.

Η Yeni Şafak ανέδειξε τις δηλώσεις για το εμπόριο και την ειλικρίνεια στις συζητήσεις για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η A Haber παρουσίασε τα βασικά σημεία ως τίτλους, εστιάζοντας στο διεθνές δίκαιο, την πολιτική βούληση, τις μειονότητες, την ασφάλεια και τις περιφερειακές κρίσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στο έπακρο τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο Ελληνας Πρωθυπουργός έθιξε ευθέως την άρση του casus belli ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του. «Καιρός να αρθεί κάθε απειλή που έρχεται από το παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του τόνισε: «Επιβεβαιώνεται η αξία που έχει ο διάλογος και οι σχέσεις της καλής γειτονίας. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό των σχέσεων μας τα τελευταία δύο χρόνια. Πολιτικός διάλογος, πολιτική ατζέντα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι οι τρεις πυλώνες των συζητήσεων. Ακόμη και όταν διαφωνούμε είναι σημαντικό να μην οδηγούμαστε σε κρίσεις και εντάσεις. Συμφωνήσαμε σε μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες. Επιτυχία η βίζα στους φίλους Τούρκους για επίσκεψη στα ελληνικά νησιά. Έχουμε μία καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό με τις ροές στο ανατολικό Αιγαίο να έχουμε μειωθεί στο 60%. Η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών να είναι σταθερός στόχος των δύο κρατών μας. Στόχος να φτάσουμε τα 10 δισ. στο διμερές μας εμπόριο. Η μειονότητα της Θράκης είναι μόνο μουσουλμανική. Υπάρχουν και σημαντικές διαφωνίες. Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αποτελεί τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να οδηγηθεί στο Δικαστήριο, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Καθαρή η θέση μας για μειονότητες με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ας εργαστούμε πώς οι μειονότητες μπορούν να γίνουν γέφυρες φιλίας μεταξύ των λαών μας. Καιρός να αρθεί κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις, αν όχι τώρα, πότε. Προσβλέπουμε στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ελλάδα στηρίζει την λύση των δύο κρατών στο Ισραήλ. Δεν στηρίζουμε την προσάρτηση της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ. Κλείνω, αγαπητέ Ταγίπ, με τη σκέψη ότι η μοίρα μάς όρισε να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Να χτίσουμε ένα αύριο ειρήνης, ευημερίας και προόδου των χωρών μας, στον δρόμο που άνοιξαν Ελευθέριος Βενιζέλος και Κεμάλ Ατατούρκ». «Θα χαρώ να σας δω στην Ελλάδα, στο επόμενο Συμβούλιο Συνεργασίας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός, προσκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο στην Αθήνα.
Ειδήσεις Σήμερα
- Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο από την έκρηξη που «παρήγγειλε» ο Ρώσος πρώην δήμαρχος – Στον ανακριτή οι συλληφθέντες
- «Το έβγαλα μόνος από το σιντριβάνι το παιδί» – Ο πατέρας της 2χρονης περιγράφει τη δραματική στιγμή στην Καλλιθέα – Ποια ειναι η κατάσταση της υγείας της [βίντεο]
- Εκτός ΣΚΑΪ το Survivor – Τι συμβαίνει
- Αεροπλάνο κατέληξε στον ωκεανό ύστερα από αναγκαστική προσγείωση – Σώοι και οι 55 επιβάτες [βίντεο]
- Εξαφάνιση Λόρας: Ο λόγος που ζήτησαν οι γερμανικές αρχές DNA – Έδωσε ο πατέρας

