Η υπόθεση πήρε διαστάσεις μετά από δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet στις 15 Μαΐου, το οποίο έκανε λόγο ακόμη και στο πρωτοσέλιδό του για «απόπειρα οικειοποίησης» του ζεϊμπέκικου από την Ελλάδα.
Το θέμα συνεχίζει να απασχολεί έντονα τα τουρκικά ΜΜΕ, με τηλεοπτικές εκπομπές να αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ και συζητήσεις σχετικά με τις ρίζες και την πολιτιστική ταυτότητα του χορού.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις προβλήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Türk, όπου παρουσιάστηκε ειδικό αφιέρωμα για το ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η παρουσιάστρια εξέφρασε προβληματισμό για το ενδεχόμενο «απώλειας» της πολιτιστικής κληρονομιάς του ζεϊμπέκικου, ενώ στο στούντιο βρίσκονταν χορευτές που παρουσίασαν διαφορετικές εκδοχές του χορού από Ελλάδα και Τουρκία, προκειμένου να αναδειχθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές τους.
«Μήπως η Ελλάδα διεκδικεί και το ζεϊμπέκικο του Αιγαίου; Αυτό είναι το ερώτημα μας. Εδώ έχουμε τους ειδικούς του θέματος. Να θυμίσουμε πως η Ελλάδα θα διοργανώσει μια εκδήλωση για το ζεϊμπέκικο με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Αναφερόμαστε για μια μαζική συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη. Αυτό βέβαια επανέφερε τις συζητήσεις σχετικά με την απομίμηση του τουρκικού πολιτισμού», είπε μεταξύ άλλων η παρουσιάστρια και συνέχισε:
«Τα δικά μας ζεϊμπέκ δεν είναι τραγούδια κάποιου δημιουργού, είναι ανώνυμα. Ενώ των Ελλήνων είναι δημιουργήματα κάποιων μουσικών, έχουν συγκεκριμένα μουσικά βήματα και το ζεϊμπέκικο έχει διαδοθεί εκεί αλλά σε αυτό υπάρχουν».

