Αν είχε επιτύχει, θα είχαν τεθεί αυστηροί κανόνες για τα υλικά, την κοπή του κρέατος (3-5 χιλιοστά πάχος), και τον τρόπο σερβιρίσματος του ντονέρ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κίνηση προκάλεσε έντονη αντίδραση στη Γερμανία, όπου το ντονέρ είναι εξαιρετικά δημοφιλές και έχει εξελιχθεί με διαφορετικά υλικά όπως μοσχάρι, κόκκινο λάχανο, πίκλες και σάλτσες.
Η πρόταση της Τουρκίας θα επηρέαζε άμεσα τη γερμανική βιομηχανία ντονέρ, η οποία θεωρεί ότι το προϊόν έχει πλέον γίνει μέρος της γερμανικής κουλτούρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιδίωκε την αναγνώριση του ντονέρ ως εθνικού πιάτου, το οποίο εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω μεταναστών. Όμως, η Γερμανία αντέτεινε ότι το δικό της ντονέρ είναι πια διαφορετική εκδοχή, με δική του ταυτότητα.
Η οικονομία του ντονέρ στην Ευρώπη υπολογίζεται στα 2,9 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.
Ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Τζεμ Οζντεμίρ (τουρκικής καταγωγής), δήλωσε:
«Το ντονέρ ανήκει στη Γερμανία».
Ειδήσεις Σήμερα
- Τρόμος: Ελέφαντας αναποδογύρισε κανό με τουρίστες – Χτύπησε γυναίκα με την προβοσκίδα του (σοκαριστικό βίντεο)
- Άνδρος: Νεκρός εντοπίστηκε 54χρονος υποβρύχιος αλιέας
- Οδηγούμε το νέο Audi Q3 στην Ελλάδα
- Ντόλι Πάρτον: Αναβάλλει τη μεγάλη επιστροφή της στο Λας Βέγκας λόγω προβλημάτων υγείας
- Βασίλης Μπισμπίκης: Το τηλεφώνημα στη Δέσποινα Βανδή – «Έκανα βλακεία, θα το διορθώσω»

